Реклама
Реклама
Реклама

Оформляємо договір-купівлі продажу векселя. зразок документа

  1. Коротка інформація про векселі: поняття, види, особливості
  2. Договір купівлі-продажу векселя
  3. Купівля-продаж векселя: особливості угоди

Вексель являє собою цінний папір, що підтверджує наявність боргу однієї особи іншій. Це одна з перших цінних паперів, що виникла в торгівлі, колись вона служила різновидом простої боргової розписки .

Однак вексель має важливу особливість: з його допомогою організація або фізична особа має право переуступити борг іншому кредитору, таким чином, боргове зобов'язання саме по собі перетворюється в товар. Ринок векселів постійно вдосконалюється з урахуванням нових норм міжнародного права, випуском таких цінних паперів займаються найбільші організації світу.

Коротка інформація про векселі: поняття, види, особливості

Вексель являє собою цінний папір, що підтверджує наявність боргу однієї особи іншій

Вексель має давню історію

Вексель здавна є засобом розрахунку за послуги або товари: якщо організація в даний момент не може розплатитися з боргом , Вона видає вексель, за яким в певний термін кредитор має право вимагати сплати боргу.

Однак він може не вимагати цей борг самостійно, а передати це право третій особі, продавши цінний папір в наступні руки. Таким чином, боргове зобов'язання виступає предметом угоди, з якої покупець збирається отримати вигоду.

Купівля-продаж векселя - досить ризикована операція, так як за живі гроші купується лише боргове зобов'язання. Однак в деяких випадках це кращий засіб порятунку грошових коштів від інфляції, крім того вексель може використовуватися як платіжний засіб на відміну від акцій або облігацій. Існують наступні види векселів:

  1. Простий. По суті, це аналог боргової розписки: соло-вексель являє собою зобов'язання боржника погасити борг в певному розмірі у встановлений термін, такий вексель є єдиним підтвердженням наявності боргу . Як правило, простий вексель виписується при здійсненні товарних операцій: покупець видає його продавцеві, якщо не має коштів, щоб розплатитися за товар. У встановлений термін компанія-боржник зобов'язується погасити борг кредитору.
  2. Перекладної. Для позначення такого типу векселя ще використовується італійське слово тратта. Це наказ векселедавця платнику виплатити визначений розмір боргу векселедержателю. По суті, це переведення боргу з однієї особи на іншу.

Перекладної вексель виписується в тому випадку, якщо компанія векседатель одне тимчасово є і боржником, і кредитором. За допомогою цього цінного паперу вона може розплатитися з кредитором за рахунок коштів свого боржника, які будуть передані в установлений термін при наданні даного цінного паперу.

Ціна векселя може бути написана з урахуванням відсотків за наданою боржника грошової позиці.

В папері вказується процентна ставка і точна сума відсотків, яку боржник зобов'язується виплатити до певного терміну. Якщо процентна ставка не зазначена, то боржник не зобов'язаний платити будь-які відсотки за своїм боргом.

Договір купівлі-продажу векселя

Договір купівлі продажу векселя: зразок

Зразок договору купівлі-продажу векселі нескладно знайти на спеціалізованих сайтах: цей документ дозволяє передати право стягнення боргу іншій особі, тобто вексель продається разом з правом, яке він дає. Угоди з векселями будуються на тих же принципах, що і з будь-якими іншими товарами, в договорі повинні бути присутніми такі обов'язкові положення:

  • У шапці вказуються повні дані про сторони, дата укладення договору і місто.
  • Предмет договору. У цьому розділі вказується, що продавець зобов'язується передати покупцеві вексель, а покупець - прийняти його у встановлений термін. Детально вписуються всі реквізити даного цінного паперу: тип, серія і номер, номінал, процентна ставка, термін погашення.
  • Права і обов'язки продавця і покупця. Продавець зобов'язується передати вексель покупцю в встановлені терміни, в договорі має бути вказана конкретна дата.
  • Ціна договору. Вказується точна вартість векселя, а також порядок розрахунку за договором.
  • Вартість векселя вписується цифрами та літерами.
  • відповідальність сторін. Якщо продавець у зазначений термін не зможе надати вексель покупцю, то за кожен день прострочення нараховується пеня у встановленому договором розмірі. Аналогічно пеня нараховується, якщо покупець вчасно не розплатиться за придбаний вексель.
  • Порядок вирішення спорів та прикінцеві положення. У цих розділах вказується послідовність вирішення спірних ситуацій, а також термін, з моменту якого документ вступає в силу. На ньому вказуються реквізити сторін і ставляться підписи представників, скріплені печатками організацій.

Додатково до договору складається акт прийому-передачі векселя. Тільки з моменту підписання такого акту угода вважається виконаним, і права на отримання боргу з організації, що видала вексель, переходять новому власнику. Акт складається в 2-х примірниках: один залишається продавцеві, другий передається покупцеві .

Купівля-продаж векселя: особливості угоди

Простий вексель: зразок

Робота з векселями - це завжди ризик для покупця. Цінний папір може виявитися підробленої або складеної з помилками, в результаті по ній буде неможливо отримати обумовлену суму.

Однак при дотриманні певних правил і вимог можна максимально убезпечити себе від шахрайства і гарантовано отримати погашення векселя в зазначений в ньому термін.

Перш за все, потрібно звернути увагу на надійність організації-емітента, тобто компанії, яка видала цей вексель. Її надійність перевіряється за допомогою методів фінансової аналітики, покупець векселя повинен бути впевнений, що емітент гарантовано не збанкрутує до моменту сплати боргу.

Фахівці з відділу цінних паперів постійно аналізують стан справ на ринку, щоб вчасно виявити надійність або ненадійність організацій, що продають свої векселі. На вексельному ринку найчастіше продаються прості векселі, у яких платник і векселедавець - це одне і те ж обличчя.

Існує первинний і вторинний ринок векселів: в першому випадку вони купуються безпосередньо у компанії-емітента, вартість цінного паперу в цьому випадку буде максимальною.

Вексель - це завжди ризик!

На вторинному ринку векселі перепродуються новим власникам, при цьому їх вартість значно падає через підвищений ринку. Перепродаж векселі для держателя - це спосіб отримати живі гроші до настання терміну сплати боргу, хоча отримана сума при цьому буде менше.

Пошук покупця на векселі може вестися по телефону, через оголошення в інтернеті і т. Д., При цьому компанія-емітент або утримувач векселя можуть довірити цю роботу спеціалізованої брокерської організації. Брокер-посередник краще орієнтується в ситуації на фінансовому ринку, тому він швидше знайде продавця або покупця, але при цьому він повинен отримати свій відсоток від суми угоди.

Для надання векселя іншій особі з правом виплати боргу на ньому повинен бути присутнім індосамент - передавальний напис. Він може бути іменним: в цьому випадку вказуються повні дані організації, якій передається право на даний вексель. Однак індосамент може бути без вказівки індосата - в цьому випадку робиться напис на пред'явника, і борг в будь-якому випадку буде виплачуватися держателю векселя.

Для підвищення надійності угоди з купівлі-продажу векселя боку можуть передати його на відповідальне зберігання в банк. Для продавця і покупця це додаткова гарантія того, що гроші вчасно прийдуть на вказаний рахунок, а продавець не відмовиться від своєї частини угоди. Як тільки покупка буде оплачена, вексель повинен перейти до покупця, після чого той набуває всіх прав на його використання.

Думка юриста-експерта:

Коли здійснюється купівля-продаж векселя обов'язково вчинення індосаменту. Що це таке? Індосаментом називають передавальний напис на самому цінному папері. У нашому випадку це вексель. Передавальний напис вказує за чиїм наказом слід в подальшому здійснити оплату за векселем.

Такий напис може відбуватися необмежену кількість разів. Якщо на бланку векселя не вистачає місця, то до нього оформляється додатковий лист, який називається аллонж.

Правове регулювання обігу векселів здійснюється на підставі Женевської вексельної конвенції 1930 року і ФЗ «Про перекладному і простому векселі».

Вексель - несправедливо забутий інструмент покриття касових розривів. Що ж таке вексель і як його використовувати? Відповіді - в відео:

Що це таке?
Що ж таке вексель і як його використовувати?