Реклама
Реклама
Реклама

Хто підписує акти виконаних робіт. передача повноважень

  1. необхідність оформлення
  2. Порядок складання документа
  3. Правила надання права підпису
  4. Підтвердження повноважень ставити підпис
  5. важливі вимоги

Договору на виконання робіт і надання послуг за кількістю займають центральну нішу серед загальної кількості договірних взаємозв'язків. Цей документ містить повний набір зобов'язань підрядників перед замовниками. Тобто, в ньому детально розписані всі обіцянки щодо виконання конкретних видів робіт та порядок їх здачі. Останнім етапом таких взаємин є оформлення акту виконаних робіт та закріплення його підписами сторін договору.

необхідність оформлення

Головною умовою договору підряду є конкретний вид робіт або послуга. Підрядник обіцяє в певний термін виконати взяті на себе зобов'язання, а замовник вчасно оплатити обговорену в документі суму грошей.

Коли виписують акти

Для виключення взаємних претензій після виконання поставлених завдань, а також зменшення ймовірності обману до нуля, повинна оформлятися папір, яка вказує на факт виконання всіх умов угоди. Його назва може бути різноманітним. На практиці даний документ називають:

Найменування обговорюється між учасниками договору підряду перед його підписанням. Обраний назву має формулюватися на весь період ділових взаємин у всіх оформлюваних документах.

Порядок складання документа

Важливо знати! єдиного зразка акта виконаних робіт у вітчизняному діловодстві не існує. Але діють певні правила щодо оформлення.

Документ складається в такому порядку:

Де ставити підпис

  • Вгорі пишеться найменування паперу, із зазначенням причини його складання (договір підряду з виконання конкретного виду робіт або надання послуги).
  • Відомості про замовника та підрядника. Обов'язково вказується найменування обох сторін і уповноважених співробітників підписувати такий документ.
  • Описується взяте зобов'язання, вказане в угоді . Наприклад, технічний ремонт технологічного обладнання з заміною вузлів.
  • Вказується період часу виконання перерахованих вище робіт і дата їх завершення.
  • Потім потрібно зафіксувати, що учасники договору не мають взаємних претензій і завдання виконані в повному обсязі.
  • Далі пишеться вартість з ПДВ.
  • Інформація підтверджується підписами уповноважених осіб, а сам документ скріплюється печатками сторін.

Акт виконаних робіт повинен оформлятися в двох примірниках. Один забирає замовник, а інший підрядник. Надалі вони ці папери направляють до податкового органу для підтвердження отримання прибутку .

Правила надання права підпису

При оформленні документального підтвердження поставлених завдань необхідно мати чітке уявлення, хто підписує акти виконаних робіт. В першу чергу таким правом володіють керівники підприємств і організацій. Але на практиці директор через свою зайнятість не в змозі виконувати таку функцію. Тому, щоб не було уповільнення в роботі, право ставити підписи надають певним співробітникам. Наприклад, акт здачі і прийому виконаних робіт може стверджувати головний бухгалтер підприємства.

Законодавча база нашої держави не забороняє передавати право підпису іншим співробітникам. Навпаки нормами закріплюються такі дії. Адже в разі заборони директору довелося б цілодобово перебувати в своєму кабінеті. Таким чином, це право передається уповноваженим співробітникам.

Підтвердження повноважень ставити підпис

Право підпису

Право ставити підпис в акті виконаних робіт або наданих послуг має підтверджуватися довіреністю . Без наявності такого документа таку функцію має виконувати тільки директор. Це правило повинне дотримуватися навіть тоді, коли в договорі обумовлено між сторонами можливість ставити підпис третіми особами.

Крім цього, ні трудовий договір , Ні посадова інструкція, ні нормативні акти організації підприємства не дають право ставити підпис без надання довіреності. Тобто, сторони угоди в процесі оформлення акту виконаних робіт зобов'язані надати один одному підтвердження повноважень візувати документ. Їм може бути:

  • оригінал довіреності
  • завірена копія довіреності

Особи, що займаються індивідуально підприємницькою діяльністю також мають законне право стверджувати акт виконаних робіт через своїх працівників. Це повинно реалізовуватися за допомогою довіреності, складеної в довільній письмовій формі.

важливі вимоги

Зазвичай такий документ, крім звітної функції може виконати захисну роль в судовому органі та інших правових структурах, в разі невиконання однією із сторін взятих зобов'язань . В процесі таких розглядів важлива кожна дрібниця. Тому, важливо звертати увагу на такі критерії:

  • виконання відразу декількох видів робіт потрібно фіксувати в спеціальному табличному форматі
  • потрібно разом з назвою учасників угоди вказувати прізвища відповідальних за виконання умов осіб
  • сума грошових коштів обов'язково прописується прописом, щоб в подальшому не виникало ніяких питань

Правильно складений і підписаний документ виключає ймовірність поява необгрунтованих претензій, і допоможе встановити істину в ході судового розгляду.

Ігнорування правил його оформлення призводить до провалу в суді, і унеможливлює зобов'язати несумлінного учасника договору виконати взяті зобов'язання в повному обсязі. Одним словом, справедливість відновити буде важко.