Реклама
Реклама
Реклама

Безоплатне користування автомобілем

  1. Навіщо оформляти безоплатне користування автомобілем
  2. Які документи складати в разі безоплатного користування автомобілем
  3. Підготовка до укладення договору
  4. Особливості договору безоплатного користування автомобілем

Передача транспортного засобу без права отримання доходу називається безоплатне користування автомобілем Передача транспортного засобу без права отримання доходу називається безоплатне користування автомобілем. На відміну від оренди автомобіля , його покупки-продажу в повсякденному житті фактична передача транспортного засобу часто документально не оформляється. адже довіреність на керування автомобілем потрібно не завжди, досить вписати нового водія в поліс ОСАГО і повідомити податкові органи для переадресації повідомлення про податок на транспортний засіб .

Такий підхід не можна назвати правильним. Ми рекомендуємо правильно оформити факт передачі автомобіля в безоплатне користування, а як це зробити і чому - розповімо нижче.

Навіщо оформляти безоплатне користування автомобілем

Факт передачі автомобіля в користування іншій особі може бути підтверджений простий довіреністю, генеральною довіреністю або договором безоплатного користування (договір позички - глава 36 Цивільного кодексу РФ). У таких випадках машина в ДАІ не переоформляється, а це значить, що квитанції про адміністративні штрафи приходять власнику, а в разі ДТП (якщо машина сховається) основним підозрюваним стане саме він. Якщо письмовий договір про безоплатне користування автомобілем не укладався, чи не виникнуть проблеми з особою, яка керує таким ТЗ?

Крім того, укладення договору дозволяє власнику правовим способом врегулювати питання: хто несе відповідальність за зміст машини, поточний і капітальний ремонт, в якому стані автомобіль був переданий і повернутий. Дуже часто укладення такого договору вигідно юридичним особам і індивідуальним підприємцям, які будуть мати право віднести витрати на утримання автомобіля до складу витрат такого суб'єкта підприємницької діяльності. А, значить, і зменшити розмір податку.

Грамотно складений письмовий договір позики в разі судових позовів стане вагомим доказом у цивільній справі в сфері захисту цивільних прав.

Які документи складати в разі безоплатного користування автомобілем

Оформити факт передачі машини в безоплатне користування необхідно договором позики. За таким договором ссудодатель (власник автомобіля) передає у безоплатне користування ссудополучателю річ. Ссудополучатель, який отримав майно безоплатно, зобов'язується повернути таку річ в тому ж стані з урахуванням нормального зносу, або у відповідності з умовами договору (ст. 689 ЦК України).

Договір позички автомобіля полягає в простій письмовій формі, не потребує нотаріального посвідчення або державної реєстрації. До речі, в найменуванні договору не обов'язково використовувати термін «позичка», можна і «безоплатне користування». Зверніть увагу, що якщо на стороні власника автомобіля виступає третя особа, необхідна наявність нотаріально посвідченої довіреності. При цьому в тексті такого документа обов'язково має бути відображено право передавати річ у користування третім особам безоплатно.

Складіть Акт прийому-передачі автомобіля і його приладдя, включаючи свідоцтво про реєстрацію, поліс ОСАГО , Діагностичну карту техогляду (При наявності), магнітоли, ключів, автомобільної аптечки , Вогнегасника і ін.

Після повернення автомобіля можна скласти Акт огляду транспортного засобу на предмет виявленого збитку, недоліків. Якщо все в порядку, що керувало автомобілем особа може попросити власника скласти розписку про відсутність претензій .

Підготовка до укладення договору

Для укладення договору знадобляться паспортні данні обох сторін, перевірка повноважень в разі, коли одна зі сторін діє по генеральній або інший довіреності (самостійно або з юридичною допомогою), ПТС , СР на автомобіль. Визначтеся з переліком речей, які будуть передаватися в безоплатне користування разом з автомобілем. Врахуйте, що ті речі, без яких автомобілем користуватися буде неможливо, передати обов'язково (СР, наприклад). Решта - за домовленістю між сторонами.

При укладанні договору позики новому власнику не страшний заборона на реєстраційні дії . На відміну від арешту , Оголошення в розшук. Перевірте автомобіль через Інтернет , Щоб не боятися його несподіваного вилучення і «розборок» у разі зупинки інспектором.

Особливості договору безоплатного користування автомобілем

Стандартний бланк договору включає в себе:

  1. П.І.Б., паспортні дані сторін, адреси реєстрації за місцем проживання, тимчасового перебування
  2. Предмет договору: автомобіль, його марка, модель, державний реєстраційний номер, рік випуску, колір, номери VIN, кузова, шасі, дані СР
  3. Факт приналежності ссудодателю автомобіля на праві власності (номер і дата видачі ПТС і СР) або іншому праві (вказати реквізити довіреності)
  4. Відсутність обтяжень (заставу), домагань третіх осіб (автомобіль не є предметом розгляду). До речі, якщо власник перебуває у шлюбі, впишіть згоду його дружина на угоду
  5. Оціночна вартість автомобіля (з метою відшкодування можливих збитків)
  6. Мета використання майна (наприклад, в особистих, підприємницьких і т.п.)
  7. Права і обов'язки сторін, в т.ч. несення витрат на утримання і експлуатацію автомобіля
  8. Термін дії договору - якщо не вказати, він вважається безстроковим
  9. Відповідальність сторін договору, підстави розірвання, порядок відшкодування шкоди, повернення автомобіля
  10. Досудове порядок врегулювання спору
  11. Реквізити і підписи сторін

В Акті прийому-передачі або додатку до договору на момент передачі в безоплатне користування автомобіля варто вказати його пробіг, а також перелік переданих приладдя.

Якщо письмовий договір про безоплатне користування автомобілем не укладався, чи не виникнуть проблеми з особою, яка керує таким ТЗ?