Реклама
Реклама
Реклама

Акт технічного стану квартири. Огляд квартири перед покупкою

  1. Акт обстеження житлового приміщення № 1
  2. Акт обстеження житлового приміщення № 2
  3. Вхідні терміни пошуку:
  4. Вхідні терміни пошуку:
  5. Що потрібно знати про квартиру перед оглядом?
  6. Порядок проведення огляду
  7. Огляд спільного майна багатоквартирного будинку
  8. Що необхідно оглянути в квартирі?
  9. При покупці на вторинному ринку
  10. Огляд квартири в новобудові
  11. Недоліки квартири при огляді
  12. Перегляд квартири ріелтором
  13. Акт огляду квартири
  14. Довіреність на огляд квартири
  15. висновок
  16. питання
  17. відповідь
  18. Навіщо і коли він потрібен
  19. Як ведеться огляд місця події: зразок протоколювання інформації
  20. Як грамотно оформити акт огляду квартири: зразок
  21. Якщо вас залили
  22. Чого чекати від посадових осіб
  23. Коли ще буде потрібно такий акт

Акт обстеження житлового приміщення. Комісія на підставі заяви власника приміщення або заяви громадянина (наймача) або на підставі висновку органів державного нагляду (контролю) з питань, віднесених до їх компетенції, проводить оцінку відповідності приміщення встановленим в цьому Положенні
вимогам і визнає житлове приміщення придатним (непридатним) для проживання, а також визнає багатоквартирний будинок аварійним і таким, що підлягає знесенню або реконструкції.

У разі обстеження приміщення комісія складає в 3 примірниках акт обстеження приміщення за наведеною нижче формою у вигляді додатку. На підставі отриманого висновку відповідного федеральний орган виконавчої влади, орган виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації , Орган місцевого самоврядування приймає рішення і видає розпорядження із зазначенням про подальше використання приміщення, терміни відселення фізичних і юридичних осіб у разі визнання будинку аварійним і таким, що підлягає знесенню або реконструкції або про визнання необхідності проведення ремонтно-відновлювальних робіт.

Акт обстеження житлового приміщення № 1

А К Т
комісійного обстеження вбудованого
житлового приміщення за адресою: м Перм, вул. Леніна, 87

«_____» __________ 20__р.
г. Пермь

Комісія в складі: начальника Пермського ділянки виробництва дистанції Бєляєва А.А., інспектора Пермського ділянки виробництва дистанції Удалова В.І., представника ТСЖ «Покровські ворота»

Зробили обстеження вбудованого житлового приміщення за адресою: м Перм, вул. Леніна, 87 для подальшого укладення договору на поставку води. За проведеним обстеження постановили, що на сьогоднішній день приміщення пустує і ніким не використовується.

Начальник Пермського ділянки виробництва Бєляєв О.О.

Інспектор Пермського ділянки виробництва Удалов В.І.

Представник ТСЖ «Покровські ворота»

При оцінці відповідності знаходиться в експлуатації приміщення викладеним у цьому Положенні вимогам перевіряється його фактичний стан. При цьому проводиться оцінка ступеня і категорії технічного стану будівельних конструкцій та житлового будинку в цілому, ступеня його вогнестійкості, умов забезпечення евакуації проживаючих громадян в разі пожежі, санітарно-епідеміологічних вимог та гігієнічних нормативів, утримання потенційно небезпечних для людини хімічних і біологічних речовин, якості атмосферного повітря, рівня радіаційного фону і фізичних факторів джерел шуму, вібрації, наявності електромагнітних полів, параметрів мікроклімату приміщення, а також місця розташування житлового приміщення.

Акт обстеження житлового приміщення № 2

АКТ обстеження приміщення

N _____ _______________ (дата) _______ (місце розташування приміщення, в тому числі найменування населеного пункту і вулиці, номера будинку та квартири).

Міжвідомча комісія, призначена ___________, (ким призначена, найменування федерального органу виконавчої влади, органу виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації, органу місцевого самоврядування, дата, номер рішення про скликання комісії) у складі голови _____ (прізвище та ініціали, посада і місце роботи) і членів комісії __________ (прізвище та ініціали, посада і місце роботи) за участю запрошених експертів ________ (прізвище та ініціали, посада і місце роботи) і запрошеного власника приміщення або уповноваженої ним особи __ _____________ (П.І.Б., посада та місце роботи) провела обстеження приміщення за заявою _______________ (реквізити заявника: прізвище та ініціали і адреса - для фізичної особи , Найменування організації і займана посада - для юридичної особи ) І склала цей акт обстеження приміщення _____________. (Адреса, приналежність приміщення, кадастровий номер, рік вводу в експлуатацію)

Короткий опис стану житлового приміщення, інженерних систем будівлі, обладнання та механізмів і прилеглої до будівлі території ___________. Відомості про невідповідності встановленим вимогам із зазначенням фактичних значень показника або описом конкретного невідповідності _______________.

Оцінка результатів проведеного інструментального контролю та інших видів контролю та досліджень _______. (Ким проведено контроль (випробування), за якими показниками, які фактичні значення отримані) Рекомендації міжвідомчої комісії і пропоновані заходи, які необхідно прийняти для забезпечення безпеки або створення нормальних умов для постійного проживання _________________.

Висновок міжвідомчої комісії за результатами обстеження приміщення ___________.

Додаток до акту:

а) результати інструментального контролю;

б) результати лабораторних випробувань;

в) результати досліджень;

г) висновки експертів проектно-вишукувальних та спеціалізованих організацій;

д) інші матеріали за рішенням міжвідомчої комісії.

Голова міжвідомчої комісії _____ (підпис) (прізвище та ініціали)

Члени міжвідомчої комісії _________ ________ (підпис) (прізвище та ініціали)

Заявник має право подати заяву та додані до неї документи на паперовому носії особисто або за допомогою поштового відправлення з повідомленням про вручення або у формі електронних документів з використанням федеральної державної інформаційної системи «Єдиний портал державних і муніципальних послуг (функцій)» (далі - єдиний портал), регіонального порталу державних і муніципальних послуг (при його наявності) або за допомогою багатофункціонального центру надання державних і муніципальних послуг.
Заява, що подається у формі електронного документа, підписується заявником простий електронним підписом, а додаються до неї електронні документи повинні бути підписані посадовими особами органів (організацій), які видали ці документи, посиленою кваліфікованої електронним підписом (якщо законодавством Російської Федерації для підписання таких документів не встановлений інший вид електронного підпису).

Вхідні терміни пошуку:

  • акт обстеження житлового приміщення (68)
  • житлова інспекція акт огляду житлового приміщення (2)
  • документи про технічний стан житлового приміщення (1)
  • до якого органу подати заяву на інструментальне обстеження житлового приміщення приморський край (1)
  • акт обследовнія мікроклімату приміщень (1)
  • акт обстеження під'їзду житлового будинку для ремонту де отримати (1)
  • акт обстеження комісії про визнання вентканала непридатним (1)
  • акт обстеження житлового будинку зразок (1)
  • акт обстеження аварійного житла (1)
  • акт про санітарний стан (1)

Акт огляду квартири складається комісією на підставі письмової заяви по позовної заяви про визнання втрати права користування житловим приміщенням. Щоб перевірити дійсність того хто проживає в зазначеній квартирі комісія на чолі з головою діюча на підставі письмової заяви висувається за вказаною адресою для перевірки.

На місці, відбувається огляд житла комісією і складається акт огляду квартири в присутності відповідального (головного) квартиронаймача. Метою огляду квартири комісією є документальне підтвердження на предмет фактичного проживання за вказаною адресою особи, яка за рішенням суду визнано таким, що втратив права користування житловим приміщенням.
В акт огляду квартири комісією заносяться дані опитування мешканців, а так же результат побіжного огляду квартири на предмет речей особи, яка за рішенням суду визнано таким, що втратив права користування цим житловим приміщенням. За підсумком огляду зазначеного житла, складений акт огляду квартири передається комісією до суду, в провадженні якого знаходиться цивільна справа про зізнань втрати права користування житловим приміщенням.

Акт огляду квартири зразок

Акт огляду 3-х кімнатної квартири,
розташованої за адресою: Московська область,
г. Москва, ул. Московська д. 1 кв. 1.

У виробництві Московського міського суду Московської області знаходиться цивільна справа про виселення за позовом Іванової до Іванова про визнання втрати права користування житловим приміщенням.
У зв'язку з виниклою необхідністю, на підставі заяви Іванової, комісією в складі:

Голова комісії: Русинова Артема Олександровича;
Члени комісії: Русинова Олена Леонідівна, Русинова Аріна Артемівна, Русинів Арсеній Артемович, (далі «комісія,), в присутність відповідального квартиронаймача Іванова, проведено огляд житлового приміщення, а саме 3-х кімнатної квартири, розташованої за адресою: Московська область, м Москва, вул. Московська д. 1 кв. 1, що знаходиться на балансі МужРеп Москва, на предмет фактичного проживання за вище вказаною адресою Іванова Івана Івановича.

В результаті огляду комісією, встановлено наступне.
3-х кімнатна квартира, розташована за адресою: Московська область, м Москва, вул. Московська д. 1 кв. 1 і знаходиться на балансі МужРеп Москва. За словами мешканця (сусіда) в даний час в даній квартирі крім неї проживають: чита Іванових, гр Іванов за даною адресою ніколи не проживав. Візуальним оглядом наявність речей Іванова, а також слідів його фактичного проживання в даному житловому приміщенні комісією не виявлено. Інших відомостей, що підтверджують факт фактичного проживання за вказаною вище адресою Іванова у комісії немає.

Голова комісії _________________________________________________
Члени комісії ________________________________________________________
Відповідальний квартиронаймач _________________________________________

Вхідні терміни пошуку:

  • акт огляду квартири (119)
  • акт огляду квартири зразок (87)
  • акт огляду квартири при продажу (50)
  • акт огляду квартири бланк (42)
  • акт обстеження квартири зразок (35)
  • акт огляду житлового приміщення (35)
  • акт огляду квартири при покупці (26)
  • як правильно скласти акт огляду квартири (11)
  • акти огляду квартири (10)
  • акт огляду на цвіль зразок (1)

Купівля квартири - це відповідальний і важливий момент для кожної сім'ї. Саме тому необхідно знати кілька правил, які допоможуть уникнути деякі ризики ще на етапі огляду житла.

Квартиру перед покупкою необхідно ретельно. Крім самої квартири (технічного і внутрішнього стану, метражу і т.д.) обов'язково потрібно оглянути і (ліфт, сходову площадку, сміттєпровід), район і інфраструктуру, в якій знаходиться житловий будинок с, а також необхідні документи, які містять весь перелік важливою інформації про сам об'єкт нерухомості.

Що потрібно знати про квартиру перед оглядом?

Перед оглядом квартири покупець повинен визначити для себе які його потреби, наприклад:

  • якщо він є батьком, то для розвитку та ігор дітей необхідна дитячий майданчик поблизу будинку, дитячий сад або школа;
  • якщо у покупця є автомобіль - близько знаходиться до місця проживання стоянка буде величезним плюсом.

Крім того, слід звернути увагу на документи, інакше покупка квартири може спричинити за собою виникнення проблем в подальшому, що нерідко призводить до судових розглядів між сторонами договору купівлі-продажу.

Щоб покупка квартири була юридично чистою угодою, найкраще звернутися до професіоналів - юристів, які дадуть консультацію з питань, а також зможуть організувати весь процес оформлення документів.

Сам процес огляду можна приблизно розділити на такі складові як:

  • перевірка самого продавця (його документів, що засвідчують особу, що підтверджують дієздатність особи);
  • перевірка документів на квартиру (їх справжність, хто саме є власником і їх число, чи знаходиться майно в оренду, під заставою і т.д.);
  • перевірка зовнішнього стану квартири (чи планування квартири тієї, яка вказана в технічному паспорті , Матеріал стін квартири і будинки, відгуки сусідів про якість житла і про господаря квартири);
  • огляд території, на якій знаходиться житловий будинок (наявність інфраструктури, магазинів, гаражів або автостоянки, дитячих садків, шкіл, інших освітніх установ і т.д.).

Порядок проведення огляду

Перед зустріччю з покупцем кращим варіантом стане прогулянка по околицях будинку, в якому знаходиться цікавить покупця квартира. При цьому варто звернути увагу на наступні чинники:

Сам огляд квартири доцільно проводити в денний час доби, щоб побачити всі зовнішні дрібні недоліки і особливості ремонту житлового приміщення.

Як правило, продавець не повинен перешкоджати детального огляду квартири, в іншому випадку у покупця може складеться думка, що йому намагаються продати житлове приміщення невідповідної якості. Подібний факт повинен насторожити покупця.

З собою на зустріч з продавцем, необхідно взяти:

  • блокнот з ручкою (для запису необхідних питань та відомостей);
  • будь-який електроприлад (за допомогою якого можна буде перевірити працездатність розеток);
  • рівень (для перевірки стяжки підлоги, рівності стін);
  • лампочку (перевіряти освітлення, проводку);
  • вольтметр (для перевірки напруги в мережі);
  • ліхтарик (для освітлення темних місць);
  • фотоапарат (для фіксування дефектів і особливостей квартири).

отримати додаткову інформацію про саму квартирі і її власників можна, звернувшись до сусідів-мешканцям. Але до опитування сусідів необхідно з'ясувати наступні питання у самого продавця:

  • скільки власників у квартирі;
  • кількість прописані осіб;
  • була перепланування, і узаконена вона.

Можливо, в процесі діалогу можна буде скласти враження про господаря квартири і його поведінці, що в подальшому допоможе зробити вибір купувати таку квартиру чи ні.

Огляд спільного майна багатоквартирного будинку

Повний перелік елементів, що входять до складу загального майна багатоквартирного будинку міститься в Постанові Уряду РФ від 13.08.2006 № 491 «Про затвердження Правил утримання спільного майна ...».

Зокрема, потенційного покупця квартири може зацікавити наявність або стан певних елементів такого майна. Так, можуть бути оглянуті:

  • прилегла територія;
  • стан доріг, тротуарів, двору, будинку в цілому;
  • цілісність стін, швів;
  • якість освітлення;
  • працездатність ліфта;
  • стан під'їзду, температура і вологість у ньому;
  • санітарний стан в під'їзді, на сходовому майданчику і в самій квартирі і т.д.

Що необхідно оглянути в квартирі?

При огляді квартири слід звернути увагу на те, яка її планування, чи відповідає вона тим вимогам, які вказані в технічному паспорті.

Відповідно до п. 3, п. 5 ст. 29 ЖК РФ порушника можуть зобов'язати відновити житлове приміщення до стану, в якому воно знаходилося до перепланування. Якщо власник ігнорує такі вимоги, то він може і зовсім втратити квартиру.

Одним з невід'ємних моментів огляду є куди виходять вікна з квартири і балкона. Крім виду з них, варто звернути увагу на:

  • стан самих віконних рам;
  • герметично вони встановлені;
  • чи немає протягів, щілин, зазорів.

Крім того, варто звернути на стан стін квартири, а саме на їх якість в плані звукоізоляції і міцності. Якщо на стінах, стелях або підлозі є сліди цвілі, то це є результатом підвищеної вологості і порушення температурного режиму.

При покупці на вторинному ринку

Якщо квартира належить до вторинного житла важливим моментом є перевірка документів власника. Перш за все потрібно попросити продавця-власника квартири надати документ, що засвідчує його особу (паспорт). Якщо замість продавця виступає його представник за довіреністю - варто ознайомитися з її змістом, в якому прописуються основні повноваження представника. При цьому довіреність повинна бути обов'язково посвідчений нотаріусом.

У перелік документів, що перевіряються на саму нерухомість входять такі як:

  • Правовстановлюючі - дозволяють дізнатися яким саме способом квартира перейшла до теперішнього власника.
  • Правоподтверждающие - дозволять визначити вид об'єкта права, вид права - загальна або часткова власність , А також дізнатися кадастровий номер житлового приміщення.
  • Технічний паспорт (план квартири з описом приміщень, матеріалів з яких зведено будівлю).
  • Кадастровий паспорт містить в собі інформацію про дату будівництві будинку, кадастрової вартості житлового приміщення, про основні характеристики нерухомості.
  • Виписка з будинкової книги, дозволить дізнатися відомості і кількість осіб, які зареєстровані в квартирі на даний момент.
  • (ЕГРП) повинна містити в собі актуальні дані про власника і об'єкті нерухомості, наявність обтяжень.

Не варто плутати цю виписку з тієї, яка підтверджує право власності конкретної особи (була введена в липні 2016 року з метою заміни свідоцтва про право власності).

Якщо у виписці покупець побачить, що це житло часто перепродувалося, то варто задуматися про причини таких угод, які повинні насторожити покупця.

Крім цього, покупцеві квартири слід звернути увагу на якість ремонту, зношеність підлогового покриття, стан стін, наявність підтікання комунікацій, сторонніх запахів.

Огляд квартири в новобудові

Нова квартира не завжди є ідеальною. Забудовник може чимало заощадити на будівельних матеріалах, що надалі може проявитися в зовнішніх ознаках - як обробка, водопостачання і комунікацій.

Перш ніж проводити огляд квартири в новобудові, необхідно оглянути (МОП). До них відносяться:

  • під'їзди;
  • сходові майданчики;
  • ліфти;
  • коридори.

Більш повний список міститься в Постанові Уряду РФ від 13.08.2006 № 491 в розділі 1 «Визначення складу загального майна».

Зазвичай огляд житла в новому житловому будинку відбувається за чек-листу - заздалегідь підготовленим планом, де прописані всі пункти огляду, починаючи від під'їзду закінчуючи обробкою квартири.

План огляду крім підлоги, стін, стель, вікон повинен включати перевірку електропостачання, водопроводу, труб опалення, наявності лічильників, роботу вентиляції.

Якщо недоліки зовсім незначні, можна підписати акт прийому-передачі з письмовим зобов'язанням забудовника усунути ці дрібні недоліки за певний термін.

За зовнішніми ознаками оглянути квартиру можна запросивши з собою фахівця - інженера, який зможе розповісти про всі недоліки і достоїнства житлового приміщення. Дізнатися інформацію про житло також можна, звернувшись до сусідів по квартирі.

Крім того, слід оглянути територію і район де знаходиться цей житловий будинок і зробити для себе висновок - чи відповідає це житло необхідним потребам покупця чи ні.

Недоліки квартири при огляді

Недоліками квартири є незадоволеність потреб покупця.

По-перше, це може бути саме розташування багатоквартирного житлового будинку. Він може знаходитися поблизу розважальних закладів, які працюють до пізнього часу доби, що буде неодмінно заважати повсякденному житті і створювати небезпечну обстановку в нічний час доби, або навпаки відсутність поблизу від будинку магазинів і торгових центрів.

По-друге, недоліком квартири може бути і на якому поверсі вона перебуває, і разом з ним часто непрацюючий ліфт, що може принести певні незручності.

По-третє, недоліками є і техніко-інженерні особливості - нерівні стіни, підлоги, неякісна каналізація, проводка, водопостачання і т.д.

Якщо в квартирі є несправності, які можливо усунути, то сторони за домовленістю можуть оформити документ - акт, в якому необхідно вказати в які терміни і що конкретно буде виправлено продавцем.

Перегляд квартири ріелтором

Ріелтор - це фахівець від спеціалізованої організації, яка в свою чергу займається організацією угод в сфері нерухомості, зокрема купівлі-продажем. Ріелтор підбирає підходящу за вартістю і певним потребам покупця квартиру, організовує огляди, з'ясовує юридичну чистоту документів і поверхнево перевіряє її.

За встановлену вартість і на підставі оформленого доручення ріелтор:

  • перевіряє документи на квартиру, документи, що засвідчують особу власника,
  • запитує інформацію з ЕГРП,
  • вивчає всю історію нерухомості, коли за яких умов це майно переходило з рук в руки,
  • запрошувати архівну виписку з будинкової книги.

В процесі огляду житла агентом з нерухомості може бути проведена його оцінка.

На визначення вартості квартири впливає безліч факторів:

  • район, в якому знаходиться багатоквартирний будинок, його транспортна доступність, віддаленість від центру;
  • стан будинку, прибудинкової території, під'їзду;
  • характеристики квартири (поверх, площа самої квартири і приміщень в ній, вид ремонту і ін.).

Акт огляду квартири

Щоб зафіксувати всі деталі і стан, в якому знаходиться розглянута квартира, необхідно оформити відповідний документ. Таким документів є акт огляду квартири. У його зміст необхідно включити такі відомості:

  • місце розташування квартири і дату проведення огляду;
  • боку акта: агентство і замовник;
  • об'єкт акту - тобто адреса і місце розташування оглядається квартири;
  • основні характеристики будинку, квартири: з якого матеріалу, кількість кімнат, метраж;
  • наявність перепланування, узаконена чи ні;
  • результат огляду: чи відповідає вимогою замовника чи ні (з яких причин);
  • підписи сторін і супроводжуючих осіб.

Довіреність на огляд квартири

В даний час поширені такі випадки, коли замовники-покупці квартири через брак часу або інших причин оформляють довіреність на огляд і покупку квартиру на третіх осіб - ріелторів.

Дійсно, в наш час поширені факти шахрайства протягом всієї угоди купівлі-продажу, починаючи з оформлення довіреності.

Цей документ являє собою підтвердження переходу повноважень від однієї особи до іншої, тобто простіше кажучи, ріелтор виконує всю необхідну роботу , Яка також прописується в довіреності від імені покупця - власника.

Довіреність підписується в присутності нотаріуса. Вибираючи ріелтора, потрібно звернути увагу на досвід його роботи, перевірити чи має він сертифікат, ознайомитися з відгуками про його діяльності.

  • Дата і місце її складання;
  • Повні відомості про сторони документа: довірителя і довіреному (прізвище, ім'я, по батькові, місце і дата народження, серія і номер паспорта, де і коли він виданий, адреса державної реєстрації);
  • Чіткий список повноважень, які буде виконувати довірена особа;
  • Термін дії документа;
  • Можливість права в разі необхідності оформити передоручення.

Особливо важливо оформити документ без помилок, в іншому випадку його можна визнати недійсним.

висновок

Купівля квартири повинна відповідати індивідуальним потребам покупця. До них можуть належати:

  • наявність дитячого садка, школи, торгового центру;
  • наявність стоянки для транспортного засобу;
  • відстань від будинку до роботи;
  • віддаленість від центру міста і т.д.

Огляд при купівлі-продажу квартири слід проводити в денний час доби. У власника слід поцікавитися про наявність перепланування квартири, і якщо вона проводилася, то чи була вона узаконена, в іншому випадку можливе накладення штрафу повноважними органами.

Необхідно перевірити документи на квартиру, а якщо від власника виступає довіритель - з дорученням. При огляді квартири складається відповідний акт, в якому фіксується і підтверджується стан об'єкта.

При бажанні можна звернутися до ріелтора. По всіх вказаних потреб замовника він підбирає найбільш підходяще житлове приміщення. Дана угода між ріелтором і замовником (покупцем) здійснюється на підставі нотаріально оформленого доручення.

питання

Скасування довіреності при виявленні в ній помилок

Доброго дня! Я оформив довіреність з ріелтором на покупку квартири, але зараз виявив вже в підписаному документі неточні дані, чи є шанс скасувати такий документ?

відповідь

Доброго дня! Ві маєте право відклікаті таку Довіреність, звернувши до нотаріуса, Який засвідчував цею документ. Кроме цього, відповідно до ст. 189 ГК РФ та патенти попередіті про ваш Намір довірена особа.

Оглядати приміщення (квартиру) доводиться при різних обставинах: здійснюючи операцію купівлі-продажу, укладаючи договір оренди, проводячи ремонт, а також якщо у вас затопило квартиру або трапився інший форс-мажор. Такі акти прийнято складати і для житлових, і для нежитлових приміщень.

У нашій сьогоднішній статті ми обговоримо, коли саме оформляється акт огляду квартири, зразок якого буде нами докладно розглянуто.

Навіщо і коли він потрібен

Головне завдання даного документа - підтвердження або спростування факту нанесення шкоди приміщенню. Інший привід до його складання - описати стан квартири на конкретний момент часу незалежно від поточних подій. Таким чином, подібний акт можна віднести до одного з двох типів - необов'язкового або обов'язковому. Про перший йде мова, коли має бути угода з майном. Другий полягає в випадках розслідувань, судових заходів або експертиз.

Процедуру огляду роблять кілька людей одночасно. Згодом вони скріплюють своїми підписами акт огляду квартири, зразок якого, крім іншого, повинен обов'язково містити і їх паспортні дані.

Офіційного регламенту даної процедури, прийнятого законодавчо, не існує. Порядок огляду залежить від мети заходу. В якості такої може виступати, наприклад, контроль за електроустаткуванням, мережами комунікації, дотриманням пожежної безпеки і т. Д.

Саме тому для цього і створюється окрема комісія. Склад її може включати в себе експертів, техніків, інженерів та інших представників відомств і державних установ. Робиться це для забезпечення максимальної об'єктивності.

Як ведеться огляд місця події: зразок протоколювання інформації

За якими правилами складається акт? Писати його дозволяється у вільній формі, адже офіційних правил на цей рахунок не існує. Документ може бути як написаний від руки, так і надрукований на комп'ютері. Основні вимоги до нього: повнота всіх необхідних відомостей про об'єкт, точна інформація про тих людей, що входили до комісії, докладний виклад зроблених ними висновків із зазначенням всіх виявлених недоліків і зауважень.

Якщо мета огляду - підтвердити факт завданих збитків, то висновок про його наявність або відсутність повинен обов'язково бути присутнім в готовому акті із зазначенням причин і осіб, імовірно винних. Можна сформулювати текст документа як опис, можна розташувати всі дані у вигляді таблиці.

Якщо будь-які технічні дані вимагають внесення в документ з усіма подробицями, їх необхідно оформити у вигляді окремих додатків. Акт може бути доповнений фотографіями місця огляду.

Складання його ведеться в декількох примірниках, по одному з яких отримує кожна зацікавлена ​​сторона. Всі копії завіряються оригіналами підписів членів комісії і печатками, якщо мова йде про організацію.

Коли акт відповідає всім правилам, він являє собою юридичний документ, з яким можна звертатися до суду.

Як грамотно оформити акт огляду квартири: зразок

При складанні його спираються на стандартні норми діловодства. Шапка, як і у будь-якого документа, містить назву з коротким позначенням суті. Обов'язково вказується дата оформлення і населений пункт, де дана дія відбувається.

Нижче перераховується склад комісії, яка проводить огляд, із зазначенням посад, прізвищ, імен, по батькові та назв тих відомств або установ, представниками яких вони є.

Потім слід безпосередньо інформація про об'єкт. Обов'язково вказівку його найменування і призначення, адреси та прізвища власника приміщення.

Основна частина документа містить в собі ті висновки, до яких прийшла комісія за результатами огляду. Якщо квартира, як і окремі її елементи, не викликає претензій, це обов'язково зазначається в акті. Точно так же будь-які зауваження та недоліки повинні бути максимально докладно описані.

Заключна частина акта складається з підписів всіх без винятку членів комісії і, в разі необхідності, печаток.


Якщо вас залили

Давайте тепер розглянемо конкретну ситуацію. Припустимо, мова йде про таку неприємності, як затоплення вашої квартири сусідами. Як діяти в даному випадку? Необхідний огляд місця події представником компанії, що управляє, за підсумками якого необхідно укласти акт огляду квартири, зразок якого відповідає розглянутому вище.

Але спочатку уточнимо, в якому порядку слід діяти в разі такої неприємності. Отже, у вас затопило квартиру. Перш за все слід довести до відома ЖЕК або РЕУ. Номер телефону, якщо його немає під рукою, можна уточнити в квитанції ЖКГ, в довіднику або в інтернеті.

Обов'язково поінформуйте тих, хто, на вашу думку, є винуватцем. В даному прикладі в якості такого виступають сусіди зверху. Пошкодження дуже бажано зафіксувати на фото.


Чого чекати від посадових осіб

Представниками офіційних інстанцій такий акт після затоки необхідно укласти в строк не пізніше 3 днів. даний документ повинен містити опис будь-яких, навіть самих незначних, пошкоджень із зазначенням причини затоплення. Складається він в трьох примірниках з підписами всіх, хто був присутній при огляді, і затверджується підписом головного інженера.

За примірнику отримують на руки представники постраждалої і винною сторін, третій призначений для зберігання в ЖЕКу або ТСЖ. Якщо винуватець затоки - сусід зверху, його квартира також підлягає огляду.

Підписуючи документ, слід читати його дуже уважно. Мета цього - переконатися, що перераховані всі без винятку деталі завданих збитків. Якщо з незрозумілої причини акт на руки ви не отримали, обов'язково поцікавтеся його номером і датою складання. Ці дані можуть стати в нагоді в суді.

Якщо минуло три дні, але представник ЖЕКу так і не з'явився для огляду, запросіть двох або трьох свідків і можете скласти цей документ самостійно. У тому випадку, коли офіційна особа з керуючої компанії відмовляється оформляти необхідний документ, на адресу організації відправляється письмове повідомлення.

Свідками при самостійному послужать ваші сусіди. Головне - формально запротоколювати огляд місця події, зразок документа буде точно таким же. При необхідності його можна скачати в інтернеті. Вкажіть в ньому про повідомлення вами належним чином керуючої компанії і відсутності на огляді її представників.


Коли ще буде потрібно такий акт

Випадків, коли без цього документа не обійтися, досить багато. Наприклад, огляд квартири в новобудові. Необхідний він і тоді, коли проживають в приміщенні прагнуть до поліпшення житлових умов. При цьому в ньому описується ступінь благоустрою квартири, наявність або відсутність в будинку водопроводу, каналізації, телефону, ванною, гарячої води, ліфта і т. П., Вказується тип опалення. Розглядається і загальний стан, яке може бути аварійним. За підсумками огляду комісія вирішує, чи є необхідність в зміні житлових умов в даному конкретному випадку.

Інший привід встановити поточний стан квартири - дотримання прав проживає в ній дитини. Їм можуть зацікавитися правоохоронні органи, школа або відділ опіки. Приводом для такого огляду може послужити сигнал про невиконання батьками своїх обов'язків, жорстоке поводження з дитиною, порушення або відсутності елементарних норм санітарії.

Точно так же огляду підлягає квартира в разі, якщо дитина травмувався і звернувся за медичною допомогою, в цьому випадку завдання - підтвердити або спростувати версію нещасного випадку або ж навмисного заподіяння шкоди здоров'ю. Також огляд може бути проведений тоді, коли сім'я переїжджає в інше приміщення і житлові умови дитини погіршуються.

Крім того, рішення про процедуру можуть приймати представники шкільної адміністрації в разі неадекватного або агресивної поведінки учня або надходження інформації про вчинення ним правопорушення. І той же документ повинен бути складений, якщо дитину ставлять на облік в поліцію або повертають в сім'ю після вилучення в судовому порядку.

У кожному конкретному випадку перевіряючими можуть стати різні особи - представники органів опіки, шкільної адміністрації, медичних служб.

Що потрібно знати про квартиру перед оглядом?
Що необхідно оглянути в квартирі?
Я оформив довіреність з ріелтором на покупку квартири, але зараз виявив вже в підписаному документі неточні дані, чи є шанс скасувати такий документ?
Як діяти в даному випадку?