Реклама
Реклама
Реклама

Акт про списання дебіторської заборгованості

  1. Особливості списання дебіторки
  2. Чи обов'язково складання акту?

Прострочена і визнана безнадійною дебіторська заборгованість може бути списана на законних підставах в порядку, регламентованому російським законодавством.

Одним з ключових документів, без оформлення яких неможливо позбутися боргу в бухгалтерських рахунках, вважається відповідний акт про списання. Як він оформляється, ви зможете дізнатися з цієї статті.

Особливості списання дебіторки

Безнадійними визнаються борги, нереальні до повернення. Найчастіше це заборгованості з минулим терміном позовної давності, проте зустрічаються і зобов'язання, які неможливо виконати в зв'язку з закриттям фірми-боржника, винесенням відповідного рішення державним органом (наприклад, про визнання організації фінансово неспроможною) і т. Д.

При необхідності сторони можуть скласти типову угоду про списання заборгованості, зразок якого представлений на сайті. При повному або частковому прощення боргу допустимо лише в тому випадку, якщо це не зачіпає права та інтереси третіх осіб.

Для позбавлення від дебіторки необхідно:

  • провести інвентаризацію операцій з дебіторами;
  • скласти відповідний акт про списання боргу, на підставі якого керівництвом компанії виноситься наказ про здійснення даної процедури.

Даний акт необхідний для засвідчення факту наявності внереалізованних витрати, відображення його в податковій звітності, документах компанії і на балансових рахунках.

Борг вважається безнадійним, якщо пройшло більше трьох років з моменту прострочення виплати платежу контрагентом. Кредитор має право списати понесені ним витрати в останній день періоду, в якому закінчився термін позовної давності по боргу. При списанні компанія включає величину заборгованості в графу витрат.

Типовий акт про списання дебіторки включає в себе наведені нижче відомості:

  • реквізити компанії-кредитора (її найменування, юридична та фактична адреса, ІПН і т. п.);
  • назва документу;
  • відомості про списувати борги (датою його виникнення, інформації про боржника, причини прострочення);
  • реквізити наказу про проведення інвентаризаційної процедури;
  • основні дані по боргу, без яких неможливо списання (сума заборгованості, дата виконання зобов'язання контрагентом, реквізити договору з замовником і т. п.);
  • посилання чи не норми російського законодавства, що пояснюють неможливість повернення боргу;
  • персональну підпис головного бухгалтера компанії або іншої посадової особи, що займається веденням звітності та бухобліку.

Якщо контрагент повертав борг частково, дана інформація повинна бути відображена у відповідному акті. При цьому важливо врахувати, що надання боржником часткової оплати перериває термін обчислення позовної давності (іншими словами, цей період продовжується). Те ж стосується надання кредитором розстрочки платежу.

Ви можете заповнити акт на списання дебіторської заборгованості по зразком , Представленому на сайті. Кількість інформації, про яку йдеться в даному документі, багато в чому залежить від причини списання дебіторки, юридичних аспектів процедури і обсягу списаної заборгованості.

До акта потрібно долучити документацію, що підтверджує факт виникнення боргу, його прострочення, часткового погашення (якщо мало місце), здійснення інвентаризації. Наприклад, обов'язковим доповненням виступатиме акт за формою інв-17 , Що містить результати інвентаризаційної процедури.

Неможливість отримання боргу від контрагента також повинна бути підтверджена документально. Наприклад, якщо підставою для списання виступило закриття фірми-боржника, до акта долучається виписка з ЕГРЮЛ, що засвідчує факт ліквідації.

Наприклад, якщо підставою для списання виступило закриття фірми-боржника, до акта долучається виписка з ЕГРЮЛ, що засвідчує факт ліквідації

Одноразово з складанням вищеописаного акта повинен оформлятися наказ про списання дебіторки, що містить персональну підпис керівника компанії. На підставі даного документа здійснюється операція з позбавлення від боргу.

Наказ про списання дебіторської заборгованості, з зразком якого ви можете ознайомитися на сайті, повинен містити перелічені нижче дані:

  • Назва організації;
  • дату оформлення документа;
  • порядковий номер наказу;
  • величину суми, яка підлягає списанню;
  • причини для позбавлення від заборгованості;
  • порядок здійснення процедури (списання може здійснюватися за рахунок створеного заздалегідь резерву по сумнівним заборгованостях або включатися до складу понесених фірмою витрат).

Даний наказ видається на підставі акта інвентаризації, акта на списання боргу і бухгалтерської довідки, що включає в себе відомості про розміри заборгованості, причини переведення зобов'язання в безнадійні і реквізити інвентаризаційного акту.

При відсутності даних документів, що підтверджують необхідність позбавлення від простроченого боргу, неможливо здійснення вимагається операції.

Наказ може бути оформлений за стандартним зразком, вказаним вище, або на бланку, розробленому в індивідуальному порядку фірмою-кредитором. Закон допускає будь-який з цих варіантів. На практиці фірми воліють самостійно розробляти унікальний шаблон або замовляти його виготовлення в спеціальних організаціях.

Чи обов'язково складання акту?

Процес списання непогашеного контрагентом боргу неможливо почати без проведення інвентаризаційної процедури, складання відповідного акту про отримані результати і необхідність позбавлення від безнадійної дебіторки, а також видання наказу про реалізацію даної операції, підписаного керівником.

Крім цього, компанія зобов'язана відобразити всі дії в податковій звітності та бухгалтерських документах (мова йде про проводках). Наприклад, для списання дебіторської заборгованості при відсутності резерву у компанії в паперах вказується Дт 91.2, Кт 62 (Дт 007 - для відображення операції на балансовому рахунку організації).

Якщо ж резерв був, проводки дещо відрізняються - Дт 63, Кт 62 (для підтвердження списання і відображення дії на балансі фірми вказується та ж проводка - Дт 007).

Оцініть матеріал




Чи обов'язково складання акту?