Реклама
Реклама
Реклама

Акт прийому-передачі при покупці квартири: яким повинен бути

  1. Про акт прийому-передачі квартири в законодавстві
  2. Негативні наслідки для продавця
  3. Негативні наслідки для покупця
  4. Підписувати чи не підписувати
  5. Яким повинен бути акт прийому-передачі

Серед необхідних паперів, окреме місце займає акт передачі квартири при покупці квартири. Його підписують, купуючи нерухомість в новобудові або на вторинному ринку. Документ підписується всіма сторонами договору, і він є обов'язковим. Однак не всі приділяють цьому належну увагу.

Однак не всі приділяють цьому належну увагу

Найбільше звертають увагу на договір і порядок передачі грошей. Звичайно, ці моменти дуже важливі. Без належного складання контракту, наприклад, угода може бути визнана недійсною. Однак не варто применшувати значення, яке несе в собі акт прийому - передачі. І між тим без нього, документи навіть не візьмуть на реєстрацію.

Про акт прийому-передачі квартири в законодавстві

Відносно цього документа у Цивільному кодексі України є стаття 556, де йдеться про те, що передача об'єкта нерухомості здійснюється тільки за передавальним актом. Саме в момент його підписання квартира передається, і відповідні обов'язки учасників угоди вважаються реалізованими. Тому даний факт передачі юридично має місце саме в цей час, а не під час підписання договору купівлі - продажу та навіть проходження реєстрації.

Таким чином, не маючи акт прийому - передачі житла при покупці квартири, угода не вважається повноцінною. Адже, основне зобов'язання не виконано. Може бути, радикальних наслідків це не викличе, і в більшості випадків саме так і відбувається. У той же час, існує ризик того, які неприємності можуть статися.

Негативні наслідки для продавця

Якщо покупець не підписав акт передачі квартири при покупці, то значить, він і не прийняв обов'язків щодо її змісту Якщо покупець не підписав акт передачі квартири при покупці, то значить, він і не прийняв обов'язків щодо її змісту. Тому, якщо вона пошкодиться, то всі ризики і раніше несе на собі продавець. Наприклад, якщо через півроку після того, як відбулося придбання, квартира сильно зіпсувалася в результаті пожежі, новий власник цілком може подати позовну заяву до суду і вказати, що нерухомість не була передана йому в такому стані, що передбачено договором. Крім того, якщо в результаті цього постраждали сусідні квартири, і їх господарі пред'явили претензії, то за законом вони направляються до колишньому власнику. Звичайно, на практиці навряд чи таке можливо, так як суд, розглянувши справу, зрозуміє, що до чого. Але ймовірність в законі все ж існує.

Негативні наслідки для покупця

Акт передачі квартири при покупці важливий і покупцеві. Особливе значення тут виникає у випадку з новобудовою. Забудовник разом з ключами від квартири, повинен підписати і його. По суті, це єдина папір, на якій можна і потрібно зафіксувати всі виконані зобов'язання компанії перед пайовиком.

Крім того, що забудовник виконав свої обіцянки побудувати будинок і заселити, потрібно переконатися в тому, щоб роботи були виконані якісно. На практиці далеко не завжди, коли житло приймається, покупці залишаються задоволені якістю. Наприклад, комунікації можуть функціонувати не кращим чином. Зустрічаються і інші несправності. Однак за договором пайової участі, все повинно бути зроблено на високому рівні. А якщо цього немає, значить, забудовник не цілком впорався зі своїми обов'язками.

Підписувати чи не підписувати

Буває, що господарі настільки щасливі своєму придбання, що не вважають за потрібне вказати на недоліки, думаючи, що це явище поширене і майже нормально Буває, що господарі настільки щасливі своєму придбання, що не вважають за потрібне вказати на недоліки, думаючи, що це явище поширене і майже нормально. Звичайно, з деякими неприємностями можна і змиритися. А окремі господарі навіть затівають спочатку капітальний ремонт з переплануванням. Тоді зразок акта приймання підписується, не сильно звертаючи увагу на дрібні недоліки. Однак при серйозних несправності, очі на них закривати не варто.

Адже, забудовник зобов'язався здати квартири належної якості. Тому саме на його відповідальності і лежить обов'язок виправити всі недоліки швидко і за свій рахунок. Щоб домогтися цього, потрібно дочекатися якраз того самого акту приймання - передачі. Якщо немає бажання витрачати свій час і гроші на цю роботу, то всі дефекти потрібно вказати в оглядовому листі, а акт відмовитися підписувати доти, поки вони не будуть виправлені.

Але крім покупця, оглядового лист повинен підписати і представник будівельної компанії. Тоді він, по суті, погоджується з цією необхідністю. Зрозуміло, що ця сторона не поспішатиме ставити свій підпис.

[Smartcontrol_youtube_shortcode key = "акт прийому передачі квартири" cnt = "1" col = "1" shls = "true"]

В такому випадку пайовик слід направити офіційну претензію забудовнику, де вимагати виправити недоліки. Якщо це не подіє, то звертаються до суду. Однак, якщо пайовик не вернувся в будівельну компанію в письмовому вигляді, то через два місяці сторона матиме право підписати акт самостійно, і зобов'язання будуть вважатися виконаними.

Крім того, у Цивільному кодексі України передбачено застосування штрафних санкцій в разі ухилення від підписання документа. У договорі цей момент обов'язково прописується, і якщо акт не підписують, це означає порушення умов договору, на основі якого здійснюється купівля - продаж. Залежно від ціни договору, розмір штрафу дорівнює 1/300 ставки рефінансування ЦБ. Ризик бути оштрафованим стосується не тільки випадків з новобудовами. Він поширюється і на операції зі вторинному житлом. Однак такі випадки дуже рідкісні.

[Smartcontrol_youtube_shortcode key = "Акт передачі квартири при покупці квартири" cnt = "1" col = "1" shls = "true"]

Яким повинен бути акт прийому-передачі

У законодавстві не передбачена конкретна форма документа У законодавстві не передбачена конкретна форма документа. Тому для його складання використовують або зразок, який можна знайти в інтернеті, або готовий бланк, пропонований, наприклад, забудовником. Але, так чи інакше, зразок документа повинен містити обов'язкові вимоги, до числа яких відносяться наступні:

  • місце і час підписання;
  • докладний опис житла;
  • його стан, можуть додаватися фотоматеріали;
  • дані з кадастрового паспорта;
  • реквізити і підписи сторін.