Реклама
Реклама
Реклама

акт приймання - обов'язкова умова нарахування ЄПС

  1. Про акти приймання наданих послуг і виконаних робіт з утримання та ремонту багатоквартирних будинків...
  2. Практичне застосування АКТУ виконаних робіт
  3. Направити акти в керуючу компанію можна:
  4. Чому вся робота керуючої компанії повинна підтверджуватися актами, підписаними головою ради будинку?
  5. На жаль, періодичність складання подібних актів ні законами, ні підзаконними актами ніяк не регулюється....
  6. Особовий рахунок будинку
  7. щорічні звіти

Про акти приймання наданих послуг і виконаних робіт з утримання та ремонту багатоквартирних будинків

Керуючі компанії дуже часто порушують умови договорів з управління багатоквартирними будинками, халатно ставляться до своїх обов'язків і навіть обов'язковий мінімум робіт і комунальних послуг виконують неякісно або взагалі не виконують деякі види работ.Но при цьому, вони ніколи не забувають щомісяця виставляти мешканцям рахунки-квитанції на повну суму (і навіть, яке нахабство !!! - нараховують пені) за комунальні послуги, які вони надали нібито «якісно», нібито «своєчасно» і нібито в повних обсягах, не перевищуючи установленн Перші норматіви.Большінство власників квартир (особливо пенсіонери) покірно оплачують всі ці, часто необґрунтовані рахунки-квитанції. І виглядає це як безвихідь, тому завжди дуже сумно спостерігати за такими людьми. Вони навіть не намагаються замовники комунальних робіт і послуг, пред'являти виконавцям - керуючим компаніям, претензії за невиконані або неякісно виконані роботи.
А намагатися пред'являти претензії недбайливим працівникам з керуючих компаній все-таки варто! Кожна компанія, що управляє, будучи виконавцем і виставляючи рахунки-квитанції, зобов'язані обґрунтувати перед замовниками - власниками квартир, кожну цифру в цих квитанціях, і підтвердити обсяги виконаних робіт (якщо вони дійсно були виконані) відповідними документамі.Для підтвердження виконаних робіт є відповідний юридичний інструмент - це акти виконаних робіт. У минулому 2016 році Мін'юст РФ зволив зареєструвати Наказ Мінбуду № 761-пр від 26.10.2015 року « Про затвердження форми акта приймання наданих послуг і (або) виконаних робіт з утримання та поточного ремонту загального майна в багатоквартирному будинку »

Фотореєстрація Мін'юсту має важливе значення, оскільки даний Наказ тепер придбав силу нормативно-правового акта, тому обов'язковий для виконання. Тому всі роботи з утримання та поточного ремонту загального майна в багатоквартирних будинках Керуючі компанії зобов'язані закривати такими актами, підписуючи їх з власниками квартир, або з особами, яких власники уповноважили для підписання цих актів і відповідних претензій.Вообще такі акти повинні стати невід'ємною обов'язковою частиною рахунків -квитанція, за комунальні послуги і вважатися обґрунтуванням вимог про сплату за виконані роботи та комунальні послуги. Правовідносини з керуючими компаніями без підписаних актів, повинні піти в прошлое.Но зараз керуючі компанії, не поспішають виконувати цю норму закону, замовчують її і всім силами намагаються відштовхнути від підписання актів виконаних робіт, і вже тим більше від претензій, які висувають жителі багатоквартирних будинків .

Як в цій ситуації правильно вчинити жителям багатоквартирних будинків

Форма акта, яка запропонована в наказі Мінбуду, мабуть готувалася на замовлення керівників підприємств і в їх інтересах. Довелося трохи підкоригувати форму цього акта і зробити її більш прийнятною для власників житла.
Звичайно ж, це не істина в останній інстанції і кожен може доопрацювати цей АКТ на свій розсуд, під конкретні обставини у своєму багатоквартирному будинку.

Готовий, доопрацьований текст і бланк цього АКТУ внизу на цій сторінці.

Практичне застосування АКТУ виконаних робіт

Звичайно, не всі власники наберуться сміливості для оформлення з керуючими компаніями цих актів виконаних робіт.
Щоб таким боязким людям трохи додати впевненості в тому Як оплачувати витрати на загальнобудинкові потреби ось цитата з сайту Мінбуду. посилання: http://www.minstroyrf.ru/dwellers/?s=jkh-4-ctzns

скан з сайту Мінбуду:

Але я впевнений, що знайдеться багато тих, хто почне це робити. Тим більше, що це не складно зробити.
Для цього необхідно в кінці кожного місяця направляти в керуючі компанії бланки цих актів з вимогою щоб вони заповнювали їх, в тому числі таблицю встановленої форми із зазначенням нормативів і переліку послуг і робіт, їх вартість та ціни за реально виконані роботи та послуги. Після цього ви маєте право перевірити у себе на будинку чи дійсно, написане в актах відповідає тому, що було чи не було виконано керуючими компаніями. Вказати свої претензії (в акті є відповідний рядок для претензій) і поставити свій підпис. Таким чином, ці акти будуть правильно оформлені і придбають належну юридичну силу.

Направити акти в керуючу компанію можна:

1) З супровідним листом безпосередньо в компанію, що управляє. Робите два примірника супровідного листа, в якому просите підписати акти виконаних робіт з відповідними претензіями. Прикладаєте два примірника заповненого акту. Здаєте в канцелярію КК одне супровідний лист з двома актами, на другому екземплярі супровідного листа вам повинні поставити позначку з підписом і датою про прийняття.

2) Також можна ці акти в форматі PDF, з супровідним листом відправити в керуючу компанію по електронній пошті. Обов'язково, в поштовій скриньці при відправці цього електронного листа, використовуйте функцію «лист з повідомленням»

3) Найбільш ефективно - через сайт dom.gosuslugi.ru - як увійти на цей сайт - тут.

В А Ж Н О !!! Не забувайте вимагати у керуючої компанії ваш примірник акта, який повинен бути підписаний представниками компанії.

П О М Н І Т Е, що для вас завжди краще звернутися в суд з позовом про примушення керуючої компанії до підписання акта та усунення недоліків в обслуговуванні вашого будинку, НІЖ НАМАГАТИСЯ потім з порожніми руками в суді доводити неякісну роботу керуючих компаній, коли вони потягнуть вас в суд, щоб стягнути гроші за свої, так звані комунальні послуги.

ФОТО акту стр.1

1

стор.2
стор

Завантажити файл

Чому вся робота керуючої компанії повинна підтверджуватися актами, підписаними головою ради будинку?

Спочатку обов'язок складати акти приймання наданих послуг і (або) виконаних робіт і надавати їх на підписання Голові ради багатоквартирного будинку закріплена в пункті 4 частини 8 статті 161.1 Житлового кодексу РФ:

8. Голова ради багатоквартирного будинку:

4) здійснює контроль за виконанням зобов'язань за укладеними договорами надання послуг і (або) виконання робіт з утримання та ремонту спільного майна в багатоквартирному будинку на підставі довіреності, виданої власниками приміщень в багатоквартирному будинку, підписує акти приймання наданих послуг і (або) виконаних робіт по утримання та поточного ремонту загального майна в багатоквартирному будинку, ...

Власне, вже цього досить для того, щоб визнати, що складання актів приймання від керуючої компанії наданих послуг і (або) виконаних робіт обов'язково. Ну а у випадках, коли в договорі управління прописано, що акти можуть складатися без голови ради будинку або іншого представника власників, цю частину договору можна визнати нікчемною. Виняток становлять випадки, коли голова ради будинку навмисно ухиляється від підписання акта, без пред'явлення якихось заперечень.

Йдемо далі.

Абзац п'ятий підпункту "з" пункту 4 постанови Уряду РФ від 15 травня 2013 р N 416 «Про порядок здійснення діяльності з управління багатоквартирними будинками»:

4. Управління багатоквартирним будинком забезпечується виконанням наступних стандартів:

... забезпечення участі представників власників приміщень у багатоквартирному будинку в здійсненні контролю за якістю послуг і робіт, в тому числі при їх прийманні.

Тобто, якщо все буде відбуватися по букві закону, керуюча організація повинна забезпечувати участь представників власників у прийманні результатів виконаних робіт і наданих послуг.

Це також підтверджується пунктом 9 «Правил надання послуг та виконання робіт, необхідних для забезпечення належного утримання спільного майна в багатоквартирному будинку», затверджених Постановою Уряду РФ від 03.04.2013 N 290 (ред. Від 09.07.2016) «Про мінімальний перелік послуг та робіт , необхідних для забезпечення належного утримання спільного майна в багатоквартирному будинку, і порядку їх надання та виконання »:

9. Відомості про надання послуг і виконання робіт, передбачених переліком послуг і робіт, відображаються в актах, що складаються за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що здійснює функції з вироблення державної політики та нормативного правового регулювання в сфері будівництва, архітектури, містобудування та житлово- комунального господарства, і є складовою частиною технічної документації багатоквартирного будинку.

І це ж, до речі, означає і те, що все те, що робить керуюча організація, має підтверджуватися актами. Це і робота двірників, і робота сантехніків, і проведення планових оглядів, і підготовка будинку до опалювального періоду та все інше, що відображено в мінімальному переліку або в договорі управління.

А якщо керуюча компанія повідомляє вам, що вони не зобов'язані складати акти за фактом миття підлог, або прибирання у дворі, або ще яку роботу з переліку , То в даному випадку вони не праві.

Форма самого акту затверджена наказом Мінбуду України від 26.10.2015 N 761 / пр «Про затвердження форми акта приймання наданих послуг і (або) виконаних робіт з утримання та поточного ремонту загального майна в багатоквартирному будинку» (Зареєстровано в Мін'юсті Росії 02.02.2016 N 40928) .

На жаль, періодичність складання подібних актів ні законами, ні підзаконними актами ніяк не регулюється. Однак, законодавство залишає ряд лазівок, що спрощують захист прав власників.

Договір управління.

Ми можемо закріпити періодичність приймання робіт в договорі управління МКД або статуті ТСЖ.

Особовий рахунок будинку

Керуюча організація не має права зняти гроші з особового рахунку будинку, за роботи та / або послуги, які не були прийняті. це підтверджує судова практика .

щорічні звіти

Це звіт за попередній рік, який кожна керуюча компанія зобов'язана надати протягом I кварталу року, наступного за звітним . Якщо в ньому керуюча організація пише про списання з рахунку будинку якихось грошових коштів, ці списання повинні підтверджуватися відповідними актами.

Тобто, якщо договором управління не передбачена процедура і періодичність приймання робіт, то мінімум один раз на рік, перед складанням щорічного звіту, КК зобов'язана разом з Головою ради будинки скласти акти виконаних робіт (послуг). В іншому випадку КК не має права відобразити в звіті факт списання грошових коштів з особового рахунку будинку.

Дмитро Іванов для нкжкх.рф

Ru/dwellers/?