Реклама
Реклама
Реклама

Як скласти договір купівлі продажу гаража в Росії

  1. Правила складання договору
  2. обов'язкові пункти
  3. Чи потрібно його завіряти нотаріально

Купівля гаража у громадян викликає масу питань. А, між іншим, гараж - це такий же об'єкт нерухомості, як будинок або квартира. Відповідно, купівля-продаж гаража відбувається за загальними правилами, які встановлені для всіх об'єктів нерухомого майна.

Правила складання договору

Правила складання договору

Купівля-продаж гаража - це стандартна юридична угода. Як і будь-яка інша операція з нерухомим майном, купівля-продаж гаража повинна бути документально оформлена. Продавець і покупець укладають договір купівлі-продажу на гараж. Згідно із законом, форма такої угоди - письмова (ст. 434 ЦК).

Продавець і покупець можуть скласти зразок договору купівлі-продажу на гараж самостійно, не залучаючи нотаріусів або юристів. Але для того, щоб угода мала юридичну силу і відповідала вимогам закону, необхідно провести її правильно.

Ось що необхідно знати продавця та покупця:

  1. Продавець повинен мати право власності на гараж.
  2. Угода укладається за наявності всіх оригіналів документів.
  3. Якщо майно купувалося продавцем в період шлюбу, чоловік продавця повинен дати на угоду свою письмову згоду.
  4. Якщо майно набувається покупцем, який перебуває у шлюбі, його чоловік також дає свій дозвіл.
  5. Якщо об'єкт належить кільком особам, він може бути проданий за участю всіх співвласників.
  6. Продавець повинен мати повну дієздатність для здійснення угоди.

Важливо! Якщо не буде дотримано вищеописані умови, угоду можна буде оскаржити через суд.

Сьогодні багато громадян продають і купують гаражі з рук, тобто без документів, віддаючи просто гроші взамін ключів від приміщення. Вкрай не рекомендується укладати угоди подібним чином.

По-перше, продавець може не мати правовстановлюючих документів на об'єкт. Можливо, законний власник майна - зовсім інша людина. По-друге, на гараж можуть претендувати спадкоємці колишнього власника. По-третє, гараж може бути побудований самовільно, без отримання спеціального дозволу на будівництво. А такі споруди органи місцевої влади можуть змусити знести. Таким чином, покупець ризикує втратити грошей, так і не скориставшись гаражем. Тому найоптимальніший варіант - це оформити угоду на папері.

обов'язкові пункти

Мало хто знає, як скласти зразок договору купівлі продажу гаража. Бланк договору купівлі продажу гаража можна скачати тут. Але перед тим, як підписувати угоду, необхідно ретельно його проаналізувати, віднімати всі пункти.

Договір повинен містити наступні умови:

  • Найменування сторін: «Продавець» і «Покупець».
    У цьому розділі наводяться дані сторін: для фізичних осіб - ПІБ, адреси місця проживання, паспортні дані; для юридичних осіб - найменування організації, адреса місця знаходження, ОРГН, дані особи, яка підписує договір, документи, на підставі яких діє підписання договору.
  • Предмет договору. Вказується адреса місця знаходження гаража, його кадастровий номер, основні технічні характеристики: площа, поверховість і т. Д.
  • Сума договору. Сума продажу визначається за домовленістю сторін. Сума прописується цифрами, а також повністю словами, із зазначенням валюти.
  • Умови оплати. Можна передбачити такі варіанти оплати: готівковий, безготівковий розрахунок, розстрочка платежів. Обов'язково вказується момент передачі грошей (при готівковому розрахунку) або терміни перерахування на розрахунковий рахунок (при безготівковому розрахунку).
  • Реєстрація права власності. Згідно із законом, власник набуває повний комплекс прав щодо нерухомого майна після реєстрації права володіння в реєстраційних органах.
  • Витрати сторін. При оформленні договору у сторін виникають певні витрати: оформлення згоди подружжя на угоду, реєстрація угоди в Росреетре, сплата податку та інше. Сторони можуть домовитися про те, щоб нести витрати порівну або в якихось встановлених частинах.
  • Розірвання угоди. Угода розривається за обопільною згодою або в разі невиконання однією із сторін умов, за рішенням суду.
  • Підписи сторін. Договір підписується продавцем і покупцем. На документі ставиться дата.

Важливо! якщо одна зі сторін не може особисто бути присутнім під час проведення угоди, то допускається укладення договору купівлі-продажу гаража за дорученням.

У момент передачі об'єкта продавець і покупець повинні оформити передавальний акт. Цей двосторонній документ, який є додатком до договору. У ньому відображається фактичний стан об'єкта. Зокрема, необхідно зафіксувати наявні недоліки, пошкодження, щоб в подальшому від покупця не надходили претензії.

Договір купівлі-продажу гаража Договір купівлі-продажу гаража

Чи потрібно його завіряти нотаріально

За бажанням продавець і покупець можуть запевнити угоду нотаріально (ст. 163 ЦК), однак це не є обов'язковим. Проте, нотаріальна форма документа має свої плюси, незважаючи на те, що за послуги нотаріуса доведеться заплатити.

Переваги нотаріального договору полягають ось у чому:

  1. Нотаріус юридично грамотно складе договір, перевірить справжність документів, дієздатність учасників угоди.
  2. Нотаріус до здійснення угоди перевірить об'єкт нерухомості на наявність обтяжень: арештів, застави, іпотеки.
  3. В архіві нотаріуса постійно зберігається примірник угоди і копії супровідної документації до договору. Якщо продавець чи покупець втратять свій екземпляр, за допомогою нотаріуса його легко можна буде відновити.

Після підписання договору проводиться реєстрація права власності. Дана процедура є обов'язковою. Про це свідчить ст. 131 ГК. Право власності за покупцем реєструється в Росреестра. Після реєстрації він отримує виписку ЕГРН, і потім може розпоряджатися об'єктом, як йому завгодно.