Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити знищення бухгалтерських документів?

  1. Особливості знищення документів
  2. Знищення справ при ліквідації організації

Документи бухгалтерського і податкового обліку необхідно не тільки ретельно зберігати, а й вчасно відправляти на знищення Документи бухгалтерського і податкового обліку необхідно не тільки ретельно зберігати, а й вчасно відправляти на знищення. після проведення експертизи цінності документів складають акт про їх виділення на утилізацію, який потрібно в обов'язковому порядку запевнити у керівництва організації. Важливо звернути увагу на те, що передчасне знищення матеріалів, незважаючи на встановлені терміни їх зберігання, незаконно і тягне за собою накладення адміністративних санкцій у вигляді штрафу або винесення попередження.

Особливості знищення документів

  • Складати акт про необхідність виділити бухгалтерські документу до знищення можна тільки після проведення досконального перевірки і обробки матеріалів.
  • Акт про виділення до знищення бухгалтерських документів , Термін зберігання яких закінчився, виконують за уніфікованою формою. У нього необхідно внести наступні дані:
  • 1. Перелік всіх матеріалів, які будуть утилізовані: важливо вказати заголовки матеріалів, їх кількість, роки, за які були зібрані документи;

    2. Обгрунтування причин знищення, пославшись на відповідний нормативний документ або статтю;

    3. Запис про затвердження опису справ з особового складу компанії.

  • Заборонено проводити знищення документів у разі, якщо в зазначеному періоді не була виконана ревізія.
  • Справи для службового використання, конфіденційні матеріали і секретні документи, термін зберігання яких закінчився, необхідно знищити відповідно до спеціальних інструкцій.
  • Утилізувати бухгалтерські документи можна на території підприємства або за його межами: в такому випадку матеріали ретельно упаковують.
  • Факт знищення матеріалів необхідно оформити актом, який містить:
  • 1. Склад членів комісії, які ліквідували паперу.

    2. Дату утилізації.

    3. Підписи всіх членів комісії.

    4. Підпис керівника організації, що займалася знищенням матеріалів.

Знищення справ при ліквідації організації

У разі якщо організація припинила свою діяльність, але термін бухгалтерських документів не закінчився, всі матеріали можуть бути передані ліквідаційної комісії, яка відповідає за відправку документів на зберігання в архів.

Компанії, документи яких не підлягають передачі в архіви, мають право самостійно приймати рішення про знищення бухгалтерських звітів: погоджувати свої дії зі спеціальними органами не потрібно. Виділення справ з особового складу до знищення необхідно погоджувати з керівником компанії. Інші документи, що підлягають утилізації, виявляються лише за результатами складання річних розділів описів справ з постійним терміном зберігання. Доручити знищення бухгалтерської документації також можна архівної компанії, фахівці якої подбають про правомірність проведення процедури.