Реклама
Реклама
Реклама

Адміністрація МО «Місто Обнінськ» | Якщо сусіди не підписують акт погодження меж земельної ділянки

10 вересня 2018 року 8:28

В Управління Росреестра по Калузької області надійшов телефонний дзвінок: Багато років сперечаємося з сусідом про кордон між нашими земельними ділянками. Він вважає, що ми незаконно привласнили собі кілька метрів його землі. Я вирішила провести межування, щоб уже раз і назавжди вирішити цю суперечку. А сусід відмовляється підписувати акт узгодження меж земельної ділянки. Що робити?
На питання калужанку відповіла начальник відділу державної реєстрації нерухомості, реєстрації нерухомості в електронному вигляді Управління Росреестра по Калузької області Тетяна Козаченко:
В Управління Росреестра часто надходять подібні питання. Межові спори - на жаль, нерідке явище, яке може зіпсувати навіть самі добрі відносини між сусідами. Що робити в ситуації, коли сусід не хоче підписувати акт узгодження місця розташування кордонів? Звичайно, слід вдатися до спроб мирного, досудового врегулювання питання, знайти компроміс. Може, доведеться чимось пожертвувати, але, як сказав Цицерон, поганий мир кращий за добру війну.
Відповідно до ст.ст. 39, 40 Федерального закону від 24.07.2007 N 221-ФЗ (ред. Від 03.07.2016) «Про державний кадастр нерухомості», якщо належним чином повідомлених зацікавлена ​​особа або його представник у встановлений строк не висловили свою згоду за допомогою запевнення особистим підписом акту погодження місця розташування кордонів або не представили свої заперечення про місцезнаходження кордонів в письмовій формі з їх обгрунтуванням, місце розташування відповідних меж земельних ділянок вважається узгодженим такою особою, про що в акт погодження місця розташування гр Аніція вноситься відповідний запис.
Якщо ж сусід категорично відмовляється ставити свій підпис на акті узгодження і представив в письмовій формі заперечення щодо даного узгодження з обгрунтуванням відмови в ньому, в акт погодження місця розташування кордонів вносяться записи про зміст зазначених заперечень. Представлені в письмовій формі заперечення додаються до межевому плану і є його невід'ємною частиною.
Спори, не врегульовані в результаті узгодження місця розташування кордонів, після оформлення акта погодження меж вирішуються в установленому Земельним кодексом України порядку, тобто в судовому порядку.
При винесенні рішення суд зобов'язаний вказати точні координати характерних точок меж, оскільки судовий акт буде підставою для проведення кадастрового обліку та реєстраційних дій.

Управління Росреестра по Калузької області

Рейтинг новини: 1 Рейтинг новини: 1

Повернутися до стрічки новин


оновлено 04.06.2019 6:23

Що робити?
Що робити в ситуації, коли сусід не хоче підписувати акт узгодження місця розташування кордонів?