Реклама
Реклама
Реклама

Інформаційна війна: держава проти чорнобильців

Ситуація навколо чорнобильців - одна з найгучніших зараз на Україні. Що ж насправді відбувається, чому чорнобильці організовують акції протесту не тільки в регіонах, але і в столиці, чого вони домагаються? Кореспондент бюлетеня «Права людини» зустрівся з представниками чорнобильських організацій Харкова.

Кореспондент. Давайте спочатку поговоримо про загальну ситуацію. У засобах масової інформації, в новинах: чорнобильці, афганці, представники різних інших організацій ведуть себе так, що про них чути, а народ деталей не знає. Через що весь сир-бор, що відбувається?

Володимир Проскурін, голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля. Дійсно, зараз проти чорнобильців ведеться державою українським інформаційна війна, оскільки у держави є для цього широкі можливості, у нас вони набагато скромніше.

Кор. Хто такі чорнобильці?

В. Проскурін. Напевно, потрібно починати з самого початку. Ось я в свої 22 роки вже святкував день народження там - в 21 мене туди відправили. Все це було дуже небезпечно і добровольців, охочих туди поїхати, було не дуже багато. Як правило, людей закликали і відправляли туди, скажімо так, не питаючи згоди.

Петро Прокопенко, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС 1986 року, інвалід II групи, член організації «Чорнобильський Спас». На підставі закону про загальний військовий обов'язок.

Кор. Тобто, ви були військовослужбовцями строкової служби?

В. Проскурін. Я був працівником міліції, ось Славік (В'ячеслав Бараник - кор.) - строкової служби. Вночі, 26 квітня, їх взяли і кинули в зону, солдат строкової служби, 19-річних хлопчиків. Один з них повернувся з армії лисий як коліно, інший прооперований з приводу раку щитовидної залози. Тобто це були не іграшки.

Валентин Підрядників, голова обласного відділення Всеукраїнської громадської організації інвалідів Чорнобиля «Чорнобиль-єдність». Я житель Прип'яті, працівник самої станції. Мене теж взяли наказом, посвідчення про відрядження, теж туди погнали. Два рази ганяли.

П. Прокопенко. Мене призвали на спеціальні збори через військкомат порядком і спеціальної командою направили до Чорнобиля теж на роботи на підставі закону про загальний військовий обов'язок - ми наділи погони і вперед знову.

В. Проскурін. Мене об 11 годині вечора по радіостанції викликали: «Подзвони командиру». Подзвонив командиру. «Завтра о 9 ти повинен бути в обласному УВС, треба в Київ їхати для посилення охорони громадського порядку, тому що міліціонерів відправили в Чорнобиль з Києва, а ось ти повинен поїхати, тому що в Києві немає кому службу нести». Я приїхав до обласного Управління внутрішніх справ. Уявіть, сержант, молодий хлопчина, 21 рік. Завели до полковника в кабінет. Тоді полковників було горааааздо, раз в десять менше, ніж зараз, і тоді це було величина. «Таак, ну що, синку, Батьківщині послужиш?» «Так точно, товариш полковник». «Ну, пиши рапорт, що просиш направити тебе в розпорядження УВС Київського облвиконкому». Я, природно, такий рапорт написав, тому що це сказав полковник. Вже о 4 годині вечора я сидів у поїзді і о 6 годині ранку був в Києві. Кожен працював на своїй ділянці, у кожного була своя оплата. Траплялося, що 18-річна дівчинка отримувала зарплату на рівні, а то і вище, ніж президент Радянського Союзу Горбачов. Відповідно, в 91-му році, коли прийняли український Закон про статус і соціальний захист громадян (до нього був союзний), у чорнобильців, інвалідів були досить пристойні пенсії. Згодом пенсії звичайним пенсіонерам індексувалися в одному порядку, чорнобильцям ж - в іншому порядку, тобто держава дискримінувало чорнобильців протягом двох десятиліть, індекси інші застосовувалися. В результаті цього рівень пенсій чорнобильців знизився до непристойного рівня, і в грудні 2005 року вийшла Постанова Кабінету міністрів України (набула чинності 1 січня 2006 року) про збільшення пенсій учасникам ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи - дискримінаційну постанову. Тим, які брали участь в ліквідації в 86-му році, збільшити пенсії в 3, 5 рази, а учасником 87-го і інших років - в 2, 5 рази. Людей розділили по каст. Яка різниця, в якому році людині на фронті відірвало ногу: в 41-м або в 45-м? А виходить, що інвалід 86-го року має одну пенсію, 87-го іншу пенсію ... До речі сказати, саме ця постанова і дало підстави інвалідам-чорнобильцям звертатися в суд. Ще я хочу звернути увагу на те, що чорнобильцями у нас прийнято називати близько 2, 5 млн. Чоловік.

Кор. Це дійсно так?

В. Проскурін. Національні критерії радіаційної безпеки в ряді випадків були в 2-10 разів більше жорсткими у порівнянні з нормами Всесвітньої організації охорони здоров'я - якщо за міжнародними нормами певна територія не належить до забрудненим, то у нас - відноситься. Причому до забрудненим віднесли деякі території, які навіть за національними, більш жорстким нормам, не повинні були бути до них віднесені. До зон радіоактивного зараження їх відносили по соціально-економічною ознакою: погано живуть - треба давати пільги; немає промисловості і т. д. З приблизно 2, 5 млн. людей, яких прийнято називати чорнобильцями, власне учасниками ліквідації є близько 100 тисяч.

Кор. А люди, які опинилися в епіцентрі і навколо, вони теж відносяться до чорнобильців?

В. Проскурін. А це вже постраждале населення, яке теж ділиться на цілий ряд категорій. Наприклад, евакуйовані із зони відчуження в 86-му році. Це ті, яким сказали протягом трьох годин зібрати речі, взяти паспорт, сказали, що їх вивозять на три дні, а розкидали по території всього Радянського Союзу. Ось таких людей, напевно, близько ста тисяч. Учасників ліквідації, напевно, теж тисяч сто, а всього 2, 5 млн. Хто ці інші мільйони? Це люди, які проживають в Київській, Житомирській, Чернігівській та ряді інших областей - жителі зон, які Чорнобиля, в общем-то, і не бачили. Оскільки ми представляємо Харківщину в робочій групі під керівництвом віце-прем'єра Тігіпка, на одному із засідань ми чули доповідь професора Іллі Ліхтарёва, директора Департаменту радіаційної безпеки Академії медичних наук України. Так ось, він сказав, що по-справжньому забрудненими на сьогодні є близько 22 сіл. А зараз до зони віднесені тисячі населених пунктів. Досить сказати, що наш президент проживає в Межигір'ї, а це четверта зона радіоактивного забруднення. Як ви думаєте, проживав би він там, якби там було небезпечно?

Кор. Сумніваюся.

В. Проскурін. Я теж сумніваюся. Коли стосується, чи можна продавати, припустимо, відому горілку або відомі пельмені, вироблені в зоні, всі розуміють, що можна, тому що вони нормальні, чи не забруднені. Але коли стосується пільг, то всі говорять про те, що пільги ці потрібно залишити.

В. Підрядників. Особливо в Житомирській області дуже сильно - трав'яні збори. І їх по всій Україні направляють, пишеться: «чисті екологічно».

В. Проскурін. Гриби в Польщу йдуть, розумієте, в Європу ... Ліквідатори з бюджету отримують копійки в порівнянні з ось всій цій зоною. У нас при слові «чорнобилець» у чиновників виникає образ, ну, ось такий, як ми сидимо: учасник ліквідації, а підіть в Києві в Міністерство, назвіть слово «чорнобилець» - для них це бабуся, яка сидить десь на лавочці біля свого будиночка в селі десь в Житомирській області. Ось це для них чорнобилець. Ліквідатори десь там, поки паркани не стали ламати, ось тоді звернули вже увагу на ліквідаторів.

Кор. Повернемося до подій останнього часу. Ви згадували робочу групу, Тігіпко.

В. Проскурін. Коли уряд вніс законопроект № 7562 про виконання рішень суду по пілотному справі «Іванов проти України» ми, природно, виступили проти нього [1] . (Ми близько двох місяців стояли перед обладміністрацією). Він торкався інтереси 16 категорій громадян: і міліціонерів, і навіть прокурорів, і чорнобильців, і афганців, ветеранів війни, дітей війни та ін. Приїхав президент і Добкін (губернатор Харківської обл. Михайло Добкін - кор.), Що робить йому честь, передав йому наше звернення у вигляді свого листа, що люди категорично виступають проти ухвалення цього закону. Законопроект цей помер непомітно, але потім придумали такий точно, тільки під іншим номером - 9127, слова місцями поміняли, але сума не змінилася. Ми почали виступати проти цього законопроекту, але 30 вересня пан Азаров підписав з керівником однієї з чорнобильських громадських організацій, «Союз Чорнобиль України», Андрєєвим Ю. Б. меморандум. У ньому написано, що пенсії, які люди отримають, не повинні бути меншими за ті, які вони отримували на день підписання меморандуму. Уряд взяв на себе зобов'язання норми, які і вносили зміни в чорнобильський закон, із законопроекту № 9127 прибрати. Але вже 20 жовтня законопроект цей в ще гіршому варіанті був включений до порядку денного для голосування у Верховній Раді, і тільки приїзд харків'ян туди - нас приїхало близько 500 люд і наша бурхлива акція під парламентом змусила Верховну Раду відмовитися від прийняття цього документа. Ще чорнило не встигли висохнути під меморандумом, а уряд нахабно початок його порушувати.

Кор. А як так вийшло, що меморандум був підписаний тільки з керівником «Союзу Чорнобиль» Андрєєвим?

В. Проскурін. «Союз Чорнобиль України» - це була перша організація і люди звикли: якщо чорнобильці, то це «Союз Чорнобиль». Це вже далеко не так. Сталося так, що в чорнобильському законі хтось пролобіював колись 61-ту статтю. Вона вже давно скасована, але в минулі часи ця стаття дозволяла ділкам від «Союзу Чорнобиль» реєструвати підприємства, які володіли правом через кордон тягати банани без мит, стегенця. Інтереси керівництва були одні, а інтереси самих чорнобильців були інші. Андрєєв, на нашу думку, давно приручених владою, хоч би якого кольору ця влада не була, папуга Кабінету міністрів. Андрєєв завжди був на боці уряду проти чорнобильців. Досить сказати, що наш закон змінювався 39 разів і завжди це було наступ на наші права. Спочатку уряд говорив: заберемо у вас 61-ю статтю, яка пересічному чорнобильцю, вибачте, була, до лампочки, або віддайте нам ось це положення закону, і забирали, 61-ту статтю - залишали. Це пільги для підприємств і громадських організацій. «Союз Чорнобиль» отримує мільйонні дотації з бюджету. Жодної копійки з цих грошей ми тут на місцях не бачимо. Хіба будуть у цього керівника інтереси такі ж, як і у нас? Крім того Ю. Б. Андрєєв є, як ми їх називаємо, «станціонщіком», т. Е. Колишнім співробітником атомної електростанції. У ряду «станціонщіков» були високі зарплати і так далі. Вони наполягають на тому, щоб проштовхнути до закону певну формулу, яка дозволить їм отримати дуже високі пенсії. Тільки їм. Всім іншим - ні.

В'ячеслав Бараник, учасник ліквідації 1986 року, інвалід II групи, колишній військовослужбовець. Хоча, якщо я не помиляюся, постраждалі, яких виводили людей, ось на перший час якщо, я дивився закон, то вони отримали тоді вже і квартири, і була перша компенсація за 7 тис. Рублів, було виплачено їм.

В. Проскурін. Дійсно, людей, яких евакуювали, розкидали по всьому Союзу, потім їм надали житло, меблі і т. Д. Зараз мова йде про те, що Ю. Б. Андрєєв мав певну зарплату, напевно, непогану і ще чоловік 100 з цієї станції мали таку ж зарплату. Потім уряд їм це все обрізало, але вони зараз підганяють закон під себе, щоб мати більшу пенсію, але тільки обмежене коло осіб. Вони запропонували формулу: якщо заробітна плата була висока, і пенсія у нього зараз буде велика, а якщо солдат строкової служби ... У них не було заробітної плати ... Доля цих людей, які в перший день взяли участь в ліквідації катастрофи, очевидно, не турбує керівництво «Союз Чорнобиль України».

Кор. Коли почалася ваша робота з Тігіпком?

В. Проскурін. Ще в червні 2010 року, коли ще ніяких передумов не було до цього загострення ситуації, ми написали лист нашій землячці Ірині Акімовій в адміністрацію президента, оскільки мозковий центр там. Ми хотіли запропонувати своє бачення проблеми. Нас не почули, не захотіли з нами зустрічатися. Потім ми пікетували обладміністрацію з цією ж метою: «Почуйте нас! Давайте ми якось працювати будемо разом. Ми вам хочемо викладати свою точку зору, ви нам свою, давайте сперечатися і до чогось приходити ». Нас почули лише за день до приїзду президента до Харкова в лютому цього року. І то - почули на місцевому рівні і пообіцяли допомогти у зустрічах з керівництвом. Своє слово частково стримали. Акімова так і не побажала з нами зустрічатися, а ось Тігіпко почав роботу з лютого. Але робота ця, на жаль, йде наступним чином: з нами розмовляють, сперечаємося, потім нам тиснуть руку, кажуть: «Молодці, подивіться, як ви підготовлені добре, хороші пропозиції», потім ми знову приїжджаємо до Києва, все починається спочатку, і так донині. 20 вересня знесли перший раз огорожу, не зрозуміло ким поставлену, і не зрозуміло, навіщо. Коли там був маленький парканчик, його ніхто не ламав і не штурмував, правда? 20 вересня це зробили. Потім поставили великий, його тепер постійно ламають, тому що всі, хто пікетує Верховну Раду, всі вважають, що це якийсь символ, який огороджує людей від влади, і ось, щоб докричатися, напевно, до влади, його і хочуть прибрати. Була б влада розумніші, сама б це зробила. 21 вересня почала роботу робоча група при Тігіпко.

Кор. Хто в неї входив?

В. Проскурін. Той же Андрєєв, представники громадських чорнобильських організацій з різних місць України. Перше засідання було спільне: афганці, чорнобильці та Тігіпко зі своєю свитою, діти війни ще там були. Всіх розділили, у кожного свій закон і не дуже цікаво слухати афганцям наші проблеми і т. Д. Однак, ми про щось домовляємося з Тігіпком, наступного разу приїжджаємо і починаємо все заново. Таке враження, що Тігіпко не є тією людиною, яка може приймати рішення і давати слово, а потім його виконувати.

Кор. Скільки всього було зустрічей?

В. Підрядників. Перший раз зустрілися з ним в лютому, але після «афганських подій» ми вже збилися з рахунку. Таке враження, що ми через день туди їздили, розумієте. Очевидно, у владі не все в порядку, тому що Андрєєв ходить до 1-му віце-прем'єру Клюєву, ми працюємо з Тігіпком. Один раз нас, правда, і Клюєв брав, за його ж ініціативою.

Кор. Це щось дало?

В. Проскурін. Та ні. Поки нічого не дало.

Петро Прокопенко. 1 листопада були так звані відомі події, коли чорнобильці масово вийшли під Верховну Раду. Там були як представники харківських організацій, які подали заявки, так і ряд обласних організацій «Союзу Чорнобиль України» доручили подати заявки - я нарахував 14 організацій. Були представники і інших обласних організацій, які як би формально не брали участь. Крім них приїхали представники всіх регіонів України.

В. Проскурін. Треба сказати, що керівники обласних організацій «Союзу Чорнобиль України» ближче до людей і займають позицію таку ж майже, як і ми - на відміну від вождя «Союзу Чорнобиль». Тому обласні організації: харківська, донецька, луганська, дніпропетровська та інші подали заявки.

Кор. Скільки було там людина по вашим підрахунками?

П. Прокопенко. Кілька тисяч, але була провокація в самому початку. 20 жовтня, коли ми дізналися, що нещасливий законопроект № 9127 знову вноситься на розгляд Верховної Ради, ми тут же організували пікет в першу чергу силами харків'ян, близько 500 осіб. Долучилися кияни, дізнавшись про нашу акцію (тоді вдалося домогтися, щоб законопроект № 9127 все-таки зняли з другого читання.). Але туди ж прийшли в своїх білих накидках з партійною символікою представники радикальної партії Ляшко, вели себе досить радикально і першу секцію паркану пошкодили саме вони. Їх ніхто не підтримав. Коли ми приїхали першого числа, ще тільки встановлювали апаратуру - у нас були певні заготовки, сценарій, і ніхто не збирався ламати паркан - саме представники радикальної партії почали трясти паркан, завели натовп, а люди, в принципі, приїхали напружені. Завели натовп, і тоді пішов ламатися паркан. І коли ми, зокрема, Володимир Станіславович (Проскурін - кор.), Підходив до хлопців, які ламали, Ляшківці, або як їх уже називати стали «підляшкам», ну давайте не будемо, у нас апаратура та інше, у нас свій сценарій , вони конкретно його послали на три конкретних літери. Влаштовувати бійку ми не стали.

В. Проскурін. Ми розраховувалі на креатив, ми відрізняємося тим, что намагаємося вісь по Цій рісочкі пройти, но НЕ переступити там, де це буде Вже Порушення закону. Ми приготували звукозапису різні, різні фонограми, зокрема фонограму Гліба Жеглова «Громадяни бандити, ваша банда оточена. Виходити по одному, в дверях зупинятися, стовбури і фінки викидати », потім звуки бою, крупнокаліберний кулемет. Ми не встигли навіть свій генератор запустити, як почали ламати цей паркан, поруч наша апаратура. Ми давай її забирати. Ми думаємо, що Ляшко якраз владою і впроваджений в наші чорнобильські протести, щоб вихолостити їх, направити в іншому напрямку. Нас зараз звинувачують з усіх боків. Ми читаємо політологів, ну, просто сміємося. Коли сміємося, коли сердимося. З одного боку ми - нова політтехнологія БЮТ, з іншого боку Льовочкін нашими руками хоче звести рахунки з Азаровим, є підверсія цієї версії, що це Клюєв хоче нашими руками змістити чи Тігіпко, чи то Азарова, вже «рука Москви», ми хочемо дестабілізувати ситуацію на Україні. Ось я, наприклад, член партії регіонів, і Валентин Федорович (Підрядників - кор.). Кажуть: це партія регіонів налаштовує людей для чогось, хоче каналізувати всі ці протестні акції в якомусь напрямку. А ми партійний квиток свій не здаємо саме для того, щоб говорили, що проти них воюють члени партії регіонів. На останньому засіданні робочої групи, яке відбулося минулого тижня, до нас вийшов Сергій Леонідович Тігіпко, наше терпіння вже закінчувалося. Вони сварилися довго, після перерви повернувся Сергій Леонідович і сказав, що тільки що прем'єр-міністр йому, а також міністру фінансів Ярошенко дав доручення знайти кошти дофінансування чорнобильських пенсій в поточному році, а також закласти гроші на ці пенсії в державний бюджет на наступний рік, поки бюджет не прийнятий.

П. Прокопенко. Причому на всіх: і на тих, хто в суд звертався, і хто не звертався.

В. Проскурін. Влада намагається посварити чорнобильців, заявляє, що вони там щось поотсужівалі і тепер тільки за своє борються. Це все нісенітниця. Ми вимагаємо, щоб закон виконувався не залежно від того, зверталася людина в суд або не звертався. Якщо є рішення суду, яке набрало законної сили, воно повинно виконуватися. Ось такі наші вимоги. Тігіпко сказав, що гроші Азаров доручив знайти на поточний рік і на майбутній рік теж. На цьому ми й розійшлися. Але у нас склалося враження, що влада намагається нас взяти змором, щоб ми витратили всі свої гроші на поїздки до Києва, залишки свого здоров'я і т. Д. Тому я подзвонив директору департаменту Міністерства соціальної політики і сказав, що наше терпіння добігає кінця і, будь ласка, давайте завтрашнє наше засідання почнемо з того, що ви нам роздасте копію доручення Азарова на адресу Тігіпка і міністра фінансів Ярошенко. Мені сказали: «Добре». Через 30 хвилин з цього ж Міністерства пролунав дзвінок: «Ви знаєте, завтрашня зустріч переноситься в зв'язку з захворюванням Сергія Леонідовича». Це доручення нам ніхто і не вислав. Я так вважаю, що, може, його і в природі не існує. Тобто завдання Тігіпко - ізмитаріть нас, знаєте, «непорушною стіною, обраний сталевий».

Кор. Що ви думаєте робити далі?

П. Прокопенко. З 47 тисяч інвалідів, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які отримують пенсію по чорнобильським законодавством 33 тисячі 200 осіб отримали рішення суду на свою користь, в яких ім'ям України говориться, що дії Пенсійного Фонду України визнати незаконними і пенсію потрібно вважати ось так, ось так. Крім того, з 30 тисяч інвалідів з числа потерпілих, тобто проживають на території, 18, 5 тисяч мають такі ж рішення, теж інваліди по суду. У той же час Пенсійний Фонд розсилав різні незаконні вказівки, посилаючись на різні витяги з протоколів та ін., Як з нами боротися. Нам вдалося добитися, що другого числа Тігіпко підписав лист, яким визнав такими, що втратили силу всі ці вказівки і запевнив нас, що пенсії будуть виплачуватися в тих розмірах, в яких вони сплачувались до листопада. Проте, проти нас почали інформаційну війну все більше і більше розгортати. Міністерство соцполітики дає вказівку Пенсійному Фонду не виконувати судові рішення. Підтвердження цьому, наприклад, невелика стаття в газеті «Сегодня» від 4 листопада під назвою «Чорнобильці відсуджують по 10 мінімальних пенсій». Представники Мінсоцполітики з одного боку кажуть, що чорнобильцям-інвалідам дійсно за законом покладена пенсія в розмірі 6-10 мінімальних залежно від групи інвалідності. На сьогодні мінімальна пенсія - 784 грн. І чорнобильці звертаються до судів, виграють позови. У той же час Мінсоцполітики дало розпорядження Пенсійному Фонду за цими рішеннями суду пенсію не виплачувати, так як вони будуть оскаржені як незаконні. Тобто з одного боку кажуть, що все по закону, але - не законно. За словами директора Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Миколи Шамбіра, суди нібито неправильно трактують закон. Але якщо хтось не згоден з рішенням суду, воно повинно бути оскаржене в певному, встановленому законом порядку. Ніякому органу виконавчої влади не надано право не виконувати рішення суду або перешкоджати виконанню судових рішень. Проте, ми бачимо, що Н. Шамбір взяв на себе такі повноваження. У зв'язку з цим чорнобильці по всій країні почали масово звертатися до органів прокуратури. Днями в Донецьку 2000 чорнобильців оточили обласну прокуратуру і зажадали порушення кримінальної справи за ст. 382 КК України, яка передбачає відповідальність за невиконання судових рішень або перешкоджання виконанню судових рішень за фактом того, що це відбувається і, відповідно, публікацій в пресі. До теперішнього моменту прокуратура думає. Є всі факти, але вони не вирішуються порушувати кримінальну справу. Аналогічні вимоги спрямовані чорнобильцями і в Генеральну прокуратуру. На останньому раунді переговорів Тігіпко поставив ультиматум: добре, якщо ми закладемо ці гроші в бюджет, ви повинні відмовитися від усіх інших пільг. Де факто це і так вже сталося. Сьогодні інваліди, яким постійно потрібні медикаменти, купують їх за свої гроші, тому що в бюджеті на одного чорнобильця в місяць передбачено 4 гривні. Тому з так званих високих пенсій люди левову частку витрачають на ліки, на підтримку життєдіяльності. Не кажу вже про лікування. Але ліквідувати пільги і компенсації, закладені в законі, буде неправильно, тому що Конституція забороняє це робити, і ніхто не має права порушувати Конституцію. У той же час пенсії люди стали отримувати, починаючи з 4 листопада, в сумах менших навіть, ніж до звернення в суд.

В. Проскурін. Є люди, які, як добропорядні громадяни, розраховуючи на те, що держава їх не буде «кидати», взяли кредити, іноді дуже навіть не маленькі. Наприклад, керівник першої в Радянському Союзі чорнобильської громадської організації Болотов Валерій Григорович, інвалід II групи переніс цілий ряд дорогих операцій, наприклад, імплантацію суглобів, оплатив їх. Людина в боргах як у шовках. Він самотній інвалід. Він розрахувався з людьми, у яких позичав гроші на операції за допомогою банківського кредиту в 50 тис. Гривень. Тепер йому потрібно виплачувати близько 2, 5 тис. Щомісяця, а пенсія у нього тепер тисяча гривень. Ось він узяв, Азарову направив телеграму, що за мою смерть будеш відповідати ти. Мені що, з голоду помирати або грабувати? Грабувати я не звик, залишається помирати. Вчора до нас прийшла жінка, чоловік якої, переніс 18 операцій, а ось зараз, після 19-ї, знаходиться в онкологічному центрі. У день у неї йде кілька сотень гривень на лікування, і обстеження коштує тисячі гривень. Пенсію отримує в невеликому розмірі без урахування рішення суду. Вона записала своє відеозвернення до Азарова - воно є на наших чорнобильських сайтах, на інших інтернет-ресурсах. Таких випадків повно.

П. Прокопенко. Один з активістів потрапив в реанімацію з другим інфарктом, дізнавшись, яку йому принесли пенсію. У Донецькій області три людини померли в період з першого по одинадцятий.

В. Проскурін. У Києві помер чорнобилець прямо на прийомі в пенсійному фонді. Виграв суд і півроку його митарили в пенсійному фонді Деснянського району Києва, «Інтер» сюжет випускав. Люди годинами сидять в цих пенсійних фондах. Вал смертей. Люди це дізнаються, не витримують, здоров'я погане - і йдуть. Ось це все на совісті Азарова - ці смерті людські і сльози. Що ми хочемо робити? Напевно, будемо об'єднуватися з афганцями, з жителями інших областей і, звичайно, якісь протестні заходи будемо робити. Разом з тим ми ж не кримінальники на відміну від тих, з ким нам доводиться тепер мати справу, ми добропорядні громадяни. Я - ветеран міліції, і розмовляв зараз з ветераном МВС, які об'єднуються з метою захищати свої права перед Кабміном. Ми не можемо нескінченно піддаватися на всі ці провокації Ляшков і його «подляшек» і ламати паркани, трощити щось. Ми повинні шукати, я вважаю, якісь інші форми, які були б чутливі для уряду, для іміджу керівників країни. Наприклад, ми зараз оцінюємо можливість написати звернення на адресу Мішеля Платіні, в УЄФА про те, чи доцільно проводити в злиденній країні, в якій не сплачуються пенсії, «Євро-2012»? Для чого нам це «Євро», на яке вже країна, за словами Катеринчука, витратила більше 80 млрд. Гривень? Віце-прем'єр нам говорить про те, що немає грошей, ми чуємо в інтерв'ю нашого прем'єр-міністра про те, що немає грошей, ми чуємо, президент плаче в мікрофон, що ви подивіться, які чорнобильці, хочуть дестабілізувати фінансову ситуацію в країні. Але нам потрібно щось близько 3 або 6 млрд. Вони витратили 80. Перша вимога наших переговірників з боку уряду: не лізьте в політику. Не лізьте, а то інакше ми розповімо народу, що ви отримуєте великі пенсії, і вас зметуть з площ. Це слова Тігіпка. Я йому відповів: вас ненавидять так, що іншим разом нас, може бути, і змели б з площ, а зараз почитайте коменти на чорнобильських сайтах. Люди кажуть, що ми заслужили це.

Кор. Я так розумію, ви без ілюзій дивіться на наступну зустріч з Тігіпком.

В. Проскурін. Абсолютно! У нас ніяких ілюзій щодо цього немає. Я розмовляв з керівником одного з полтавських громадських організацій, вони вже направили телеграму з вимогою усунути Тігіпка як нездатність домовлятися особа. Ми зараз вважаємо, що потрібно максимальний збиток наносити іміджу цієї влади. Його тож немає. Але ми ще свою руку докладемо до того, щоб вони відчували, коли скасують «Євро» в Україні. Тепер вони кажуть про те, що хочуть зимову Олімпіаду влаштувати у нас в Карпатах. Панове, це знову десятки мільярдів на шию українського платника податків! З одного боку, у них немає грошей, а на Олімпіаду, значить, є? Ми розглядаємо можливість і доцільність направлення листа до Міжнародного олімпійського комітету з проханням при ухваленні рішення про місце проведення наступної зимової Олімпіади врахувати і нашу точку зору, не дозволити обдирати народ нашої злиденної країни і дозволяти нашим мільярдерам «розпилювати» бюджетні кошти, які будуть спрямовані на цю Олімпіаду і відірвані від тих, у яких таблетки, може, немає, людина вмирає-лежить без ліків.

Кор. Які-небудь акції протестні плануєте?

П. Прокопенко. Ну, уявіть, якщо сьогодні вийдуть люди протестувати проти політики і перекриють доступ, наприклад, до одного з спортивних споруд і зірвуть проведення якого-небудь футбольного матчу.

Кор. Ну, це буде помітно.

В. Проскурін. Помітно. Бачачи, що урядові імпотенти ніяким чином не реагують на наші вимоги, крім того, що вони розгорнули інформаційну війну в стилі доктора Геббельса проти нас і нічого позитивного не роблять, люди радикалізуються. Безумовно, можна очікувати найрізноманітніших акцій. Оскільки немає єдиного центру управління цими акціями, вони зараз проходять хаотично. Зараз мені подзвонили і сказали, що в одному з районів Київської області перекрили залізницю, в Лубнах перекривали теж якусь трасу і виїжджав туди губернатор.

П. Прокопенко. Кагарлик Київської області - перекривали автомобільну дорогу на днях

В. Проскурін. Ми з Харкова цими процесами не керований. Справжніх буйних мало, ватажків поки немає, але підростуть.

П. Прокопенко. Вони ж їх вирощують тим самим. Вони думають, що ручні типу Андрєєва будуть постійно? На сьогоднішній день вже ряд організацій обласних, в першу чергу полтавський «Союз Чорнобиль України» виніс вотум недовіри Андрєєву, зажадав його негайної відставки і вилучення його з переговорного процесу, направивши відповідне рішення до органів влади.

В. Проскурін. У Харкові недовіру Андрєєву було висловлено на загальному міському мітингу чорнобильському. А в найближчий місяць буде звітно-виборна конференція «Союзу Чорнобиль України».

П. Прокопенко. Андрєєв підключився до інформаційної війни проти нас. В інтерв'ю телеканалам ICTV та 1 + 1он починає розповідати, що оті кілька тисяч чоловік, які вийшли 1-го числа під стіни Верховної Ради, не чорнобильці, а липові, куплені, тому що у справжнього чорнобильця немає сил, здоров'я і засобів звертатися в суд. Він забуває про те, що інвалід Чорнобиля звільнений від сплати мита в суд, тому йому не потрібні кошти для цього. На соціальні виплати в бюджеті наступного року закладено близько 13 млрд. У той же час на утримання апарату президента і Кабміну - 16 млрд. Збільшилися витрати на утримання силових структур, зростає їх чисельність.

В. Проскурін. Причому на вуличну міліцію, ні на карний розшук, а саме на міліцію, яка займається охороною громадського порядку. Тобто влада чекає бунту. Вони сподівалися металевим парканом відгородитися від народу - фокус не вдався.

Кор. Ви плануєте продовжувати роботу в групі при Тігіпко?

В. Проскурін. Постановою Кабінету міністрів створена Консультативна рада. Хто в цій раді? Ми, напевно, попрісутствуем на одному засіданні цієї ради, подивимося, що до чого і будемо визначатися, наскільки доцільно туди їздити. Ніхто їм давно вже не вірить і ми не діти і розуміємо, що нічого хорошого від них чекати не доводиться. Держмашині запущена брехня на адресу чорнобильців, промивання мізків людям зараз роблять і стравлюють одні категорії з іншими. Азаров, представляючи нового начальника Податкової адміністрації України, заявляє, що 6 млрд. За позовами чорнобильців виплатили і потрібно ці гроші відновити, за рахунок тіньової економіки, тому давайте бігом ліквідуйте тіньову економіку. Що ми між рядків читаємо? Нас стравлюють з підприємцями. Робиться заяву Пенсійного Фонду і на урядовому порталі розміщується заяву про те, що чорнобильці собі вимагають невиправдано завищені пенсії. Вибачте - ті, які в законі вказані, нічого більше. А в результаті бабусі не будуть отримувати пенсію.

П. Прокопенко. Вчителі, медики та інші.

В. Проскурін. Вони ж, негідники, брешуть. Бабусі отримують із страхових сум свої пенсії, правильно? А чорнобильці за рахунок державного бюджету. І, нарешті, в якості приправи до нашого інтерв'ю, як-то все забувають, що 26 квітня в зв'язку з 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи цей рік Віктор Федорович Янукович помпезно оголосив роком Чорнобиля. Більший, цинізм, напевно, важко собі уявити.

Кор. Велике спасибі за бесіду. Бажаю вам успіху!

В'ячеслав Бараник, Валентин Підрядників,
Петро Прокопенко, Володимир Проскурін

Влада продовжує свою «антічернобильскую» політику - вчора стало відомо, що пенсійні справи людей, які виграли суди з приводу пенсії відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вилучені з харківських районних пенсійних фондів і спрямовані в обласне управління Пенсійного Фонду. Є підстави припускати, що ці пенсійні справи будуть направлені до Києва для підготовки апеляційних скарг і відновлення пропущених строків ( «Права людини»).

Розмовляв В. Бацун

[1] Законопроект № 7562 «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду». Прикінцеві та перехідні положення цього законопроекту з точністю до навпаки відповідали як назвою закону, так і цілям його прийняття, задекларованих в Пояснювальній записці: «Внесення запропонованих змін ... дозволить Україні виконати у відповідній частині рішення Європейського суду у справі" Юрій Миколайович Іванов проти України "» . Нагадаємо, що пілотне рішення у цій справі стосується невиконання або занадто довгого терміну виконання судових рішень. Нагадаємо також, що Європейський суд у своїх рішеннях неодноразово підкреслював, що відсутність коштів у держбюджеті не є підставою для невиконання судових рішень.

Що ж насправді відбувається, чому чорнобильці організовують акції протесту не тільки в регіонах, але і в столиці, чого вони домагаються?
Через що весь сир-бор, що відбувається?
Хто такі чорнобильці?
Тобто, ви були військовослужбовцями строкової служби?
«Таак, ну що, синку, Батьківщині послужиш?
Яка різниця, в якому році людині на фронті відірвало ногу: в 41-м або в 45-м?
Це дійсно так?
А люди, які опинилися в епіцентрі і навколо, вони теж відносяться до чорнобильців?
Хто ці інші мільйони?
Як ви думаєте, проживав би він там, якби там було небезпечно?