Реклама
Реклама
Реклама

Гастарбайтерів селили під егідою Верховного суду Росії

Будинок 269/2 по проспекту Обухівської Оборони прославився після масової бійки між вихідцями з Азербайджану і Таджикистану: тоді 1 людина була убита, а ще 6 отримали ножові поранення. «Фонтанка» розбиралася, хто сприяв створенню ситуації, коли звичайний ленінградський двір перетворився не те в кишлак, не те в аул. Будинок 269/2 по проспекту Обухівської Оборони прославився після масової бійки між вихідцями з Азербайджану і Таджикистану: тоді 1 людина була убита, а ще 6 отримали ножові поранення

http://news.vdv-s.ru/2011/04/05/?region=3

Мешканці будинку 269/2 по проспекту Обухівської Оборони прославилися 10 липня, коли в ході масової бійки між вихідцями з Азербайджану і Таджикистану одна людина була убита, а ще 6 отримали ножові поранення . Місто в черговий раз згадав про існування анклавів, в яких наші гості живуть за своїми звичаями і законами. «Фонтанка» спробувала розібратися, хто сприяв створенню ситуації, коли звичайний в минулому ленінградський двір перетворився не те в кишлак, не те в аул. Виявилося, безконтрольне надання житла іноземцям здійснювалося під егідою Верховного суду Росії.

правознавці

П'ять десятків квартир в будинку на проспекті Обухівської Оборони були передані філії Російської академії правосуддя на праві господарського відання в кінці 2010 року. Відзначимо, що засновниками академії є Верховний суд і Вищий арбітражний суд Росії. Використовувати квартири планувалося як службове житло для співробітників, а також як готель для слухачів і гуртожиток для студентів академії. Відповідно до наказу сформували житлову комісію, рішеннями якої кілька квартир було розподілено між співробітниками. За цілій квартирі кожному, хто потребує не дісталося, одиноким і бездітним - тільки по кімнаті. Що дивно, так як кількість квартир значно перевищувало число нужденних.

Поліцейські, прокурори і багато гастарбайтерів

Проводячи перевірку в травні 2012 року, оперативники Управління по боротьбі з економічною злочинністю та корупцією поліцейського главку з подивом встановили, що під заявлені цілі філією РАП використовується всього 18 квартир. Ще в кількох проживають співробітники прокуратури і поліції. Більшість житлових приміщень виявилося зайнято іноземними громадянами з ближнього зарубіжжя, людина по 25 - 30 на квартиру. Як дозвільних документів гості Петербурга з Кавказу і з Середньої Азії гордо пред'явили договори, укладені ними з філією РАП, - житло було передано їм «на зберігання». З правом проживання. І з декларативною обов'язком платити за газ і електрику, але без будь-якої квартирної плати. Правда, за надання послуг по збереженню свого майна академія мешканцям теж нічого платити була не повинна.

За оперативними даними борців з корупцією, безкоштовним проживання для іноземців аж ніяк не було. Ходять чутки про конкретну таксі, яке справляється з кожного мешканця. Мінімальний дохід від здачі належить РАП житла іноземцям, за оцінкою оперативників, становив не менше 300 - 500 тисяч рублів на місяць. У касу академії ці гроші точно не надходили. На реєстраційний облік мігранти не ставилися, і законність їх перебування на території Росії не перевірялася.

комендант відпущення

Керівництво Російської академії правосуддя вважає, що його провини в ситуації, що створилася немає. Директор Північно-Західного філії РАП - член громадської ради при ГУ МВС по Петербургу і області Сергій Дряхлов запевняє, що висновок «договорів зберігання» з громадянами іноземних держав - приватна ініціатива коменданта адміністративно-господарського відділу Миколи Іващенка, про яку він нічого не знав:

«До 17 травня, коли до нас прийшла поліція, я і не знав, хто в цих квартирах проживає. Що там комендант договори з іноземцями уклав - це він самовільно. Я про це не знав. Скільки разів, кожен місяць ФМС перевіряла, жодного акту про порушення відносно академії складено не було. Моя задача була - зберегти житловий фонд ». І взагалі, за його словами, всі мешканці-іноземці дісталися академії у спадок від попереднього власника, а у нього не було правових підстав для виселення незаконних мешканців до того, як філія РАП в установленому порядку зареєструє свої права на квартири в ФРС. Нагадаємо, що житло було передано філії в листопаді 2010 року. В даний час, як запевнив Сергій Дряхлов, іноземців в квартирах, підвідомчих РАП, немає.

Комендант АГВ філії РАП Микола Іващенко, даючи свідчення поліцейським, погоджується, що надавав квартири особам, які не мають відношення до РАП, «в порушення встановленого порядку» і «без відома керівництва». Вісім квартир були передані їм співробітникам прокуратури, поліції та МНС, а решта - іноземним громадянам. Причину безоплатного надання житла десяткам гастарбайтерів Іващенко пояснює виключно турботою про збереження майна, тут же признався, що інвентаризації та будь-якого врахування цього майна він не справляв.

У той же час Іващенко каже, що «особисто вселяв» іноземців, що дещо суперечить позиції директора філії, який стверджує, що квартири дісталися очолюваному ним установі вже з мешканцями.

Зауважимо, що, даючи поліції перші пояснення ще 18 травня, в той час, коли оперативники проводили огляд його «кабінету», прикрашеного табличкою «Верховний суд Росії», комендант про договори з іноземцями стверджував інше: «... ці договори я укладав з фізичними особами, права підпису договорів у мене немає, але я це робив за вказівкою директора ... Дряхлова Сергія Костянтиновича ».

В якому випадку Іващенко говорив правду, запитати у нього зараз важко. Отримавши догану, комендант звільнився «за власним бажанням» і зараз знаходиться, зі слів родичів, в Краснодарському краї, відключивши мобільні телефони.

слідство розбереться

Поліцейські побачили в діях коменданта Іващенка та інших «невстановлених осіб з числа співробітників ГОУ ВПО РАП» склад злочину, передбачений частиною першою статті 285 КК Росії - «використання посадовою особою своїх службових повноважень всупереч інтересам служби, якщо це діяння було вчинено з корисливої ​​або іншої особистої зацікавленості і спричинило істотне порушення прав і законних інтересів громадян або організацій або охоронюваних законом інтересів суспільства або держави ».

Логіка проста: державне майно надавалося в порушення всіх правил стороннім особам, здача приміщень здійснювалася на оплатній основі, гроші в касу РАП не вносилися, комунальні послуги по факту не оплачувалися, а значить, їх вартість буде стягнена знову-таки з РАП - бюджетної установи. Матеріал перевірки надійшов в ГСУ СКР по Петербургу 20 червня. До теперішнього часу жодного процесуального рішення не прийнято.

Довідка:

В даний час вирішується питання про передачу філії Російської академії правосуддя ще близько 40 квартир за адресою: проспект Обухівської Оборони, будинок 269, корпус 2. Крім РАП, квартирами в цьому будинку на праві господарського відання володіють установи прокуратури Росії, МНС і УФСІН.

Денис Коротков, «Фонтанка.ру»

Ru/2011/04/05/?