Реклама
Реклама
Реклама

Фірма сина одеського ректора звела "нахалстрой". На черзі ще одне незаконне будівництво

  1. Коли знесуть нахалстрой?
  2. СК "Фамільний" - ас нахалстроев?
  3. Хто стоїть за "Фамільний домом"?

В кінці січня в ході апаратної наради Одеський міський голова Геннадій Труханов повідомив про те, що мерія виграла Апеляційний суд Одеської області про знесення нахалстроя (незаконного будівництва) на вулиці Костанді, який був зведений будівельною компанією сина ректора Одеської державної академії будівництва та архітектури Анатолія Коврова В кінці січня в ході апаратної наради Одеський міський голова Геннадій Труханов повідомив про те, що мерія виграла Апеляційний суд Одеської області про знесення "нахалстроя" (незаконного будівництва) на вулиці Костанді, який був зведений будівельною компанією сина ректора Одеської державної академії будівництва та архітектури Анатолія Коврова. Таким чином, згідно з рішенням суду, незаконне будівництво підлягає знесенню.

Але чи варто одеситам очікувати подібного прецеденту, адже квартири незаконно побудованого будинку вже розпродані, та й, за словами директора міського юридичного департаменту Інни Поповської, сам процес демонтажу "нахалстроя" швидким не буде.

Коли знесуть нахалстрой?

Історія з будинком на Костанді тягнулася кілька років - жителі району виходили на протести, створили ініціативну групу, подали в суд, адже незаконне будівництво в недозволеному місці загрожує колапсом не тільки довколишнім будинкам, але і всієї інфраструктури мікрорайону.

Так, в 2014 році в приватному секторі в одному зі спальних районів міста була продана ділянка в 8 соток землі:

"Надалі ми дізналися, що по сусідству з нами буде побудований багатоповерховий будинок на 59 квартир з басейном. Незабаром почалася рекламна акція з продажу квартир в цьому будинку. Засновник будівельної компанії" Фамільний будинок "- забудовник Дмитро Анатолійович Ковров - є сином ректора ОДАБА, і тому на всі служби, які курирують ці будівництва, накладено вето. ДАБК нічого не бачить. Управління архітектури і містобудування діє. Більш того, підписи на документах підробляють, в проекті відсутнє прізвище архітектора, зате зазначено ім'я інженера проекту - батька забудовника, ректора ОДАБА Анатолія Володимировича Коврова ", - розповіла в ході прес-конференції в" Одеса-Медіа "мешканка будинку на Костанді Ірина Голованова.

"Нахалстрой" на Костанді

Але боротьба жителів і безліч публікацій в ЗМІ не справили належного ефекту - будинок був побудований.

Разом з тим, виконавчий комітет в особі юридичного департаменту Одеської міськради подав позов до суду, і суд виніс рішення про знесення "нахалстроя" на Костанді.

Однак глава юрдепартаменту Інна Попівська пояснює: процес знесення буде довгим, так як відповідач не збирається зносити незаконний будинок самостійно.

Спочатку буде призначений термін для добровільного виконання рішення суду, і в разі, якщо за цей термін будівля не знесуть, відповідача чекають штрафні санкції.

Після цього виконавчий комітет має право звернутися до суду про заміну способу виконання рішення та знести будівлю самостійно за рахунок міста. Витрати на знос повинен буде відшкодувати відповідач. Таким чином, очевидно, що процес може затягнутися, і "нахалстрой", врешті-решт, залишиться недоторканим.

Але Інна Попівська сповнена оптимізму:

"У нас вперше є прецедент, коли ми виграли справу про знесення самовільної будови, побудованого на приватній землі. Ми хочемо показово знести цей об'єкт для того, щоб люди розуміли, що закон потрібно дотримуватися".

На форумі всіх попереджали: будівництво незаконна

Разом з тим, одеський громадський працівник і активіст Михайло Мейзерський висловлює сумнів з приводу того, що даний "нахалстрой" все-таки буде знесений:

"Знести на даний момент побудований будинок - це складна процедура. Якщо будується з котловану, там багато людей, їм треба повернути гроші, велика частина цих грошей витрачена ... Це дуже велика проблема, у нас з цим складно боротися. Щодо« фамільним », то зараз мерія виграла суд, вердиктом стало те, що забудовник повинен "нахалстрой" знести. Наступний етап - якщо він не зносить, на нього накладаються штрафні санкції, якщо він не платить штраф, то тоді мерія ще раз може подати в суд і може знести це будова за власний рахунок. Це складно можна вирішити. У наших правових умовах це важко ".

Очевидно, що подібна колізія розв'язує руки недобросовісним забудовникам. Так, компанія "Фамільний будинок" далеко не перший раз "засвітилася" в незаконному будівництві.

СК "Фамільний" - ас нахалстроев?

на офіційному сайті компанії скандального будинку немає - там перераховані лише деякі об'єкти, які вже реалізовані або знаходяться на стадії реалізації. І детальний аналіз побудованих об'єктів доводить, що "СК Фамільний будинок" не в перший раз в Одесі будує з порушенням закону.

Зокрема, забудовник пропонує придбати бюджетну нерухомість в новобудові в другому провулку Сурикова, 2, будуючи так само як і на Костанді, в приватному секторі. Там "СК Фамільний" вже звів дев'ятиповерхівку, здача будинку запланована на кінець 2016 року.

Зв'язавшись по телефону з компанією, можна з'ясувати, що квартири в будинку все розкуплено, будинок на завершальній стадії. Але тих, хто хоче купити квартиру, представник "СК Фамільний" заспокоює: поруч, на тій же будівельному майданчику закладений новий багатоповерховий новобуд. Вартість житла досить прийнятна - так, двокімнатні квартири на 80 квадратів в дев'ятиповерхівці обійдуться в 43,5 тисячі доларів, можливі варіанти розстрочок з невеликим подорожчанням.

Приватний сектор у 2-му провулку Сурикова

Разом з тим, кадастрова карта України підказує - будувати в позначеному мікрорайоні багатоповерховий будинок не можна: цільове призначення ділянки - будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і присадибну ділянку.

Разом з тим, кадастрова карта України підказує - будувати в позначеному мікрорайоні багатоповерховий будинок не можна: цільове призначення ділянки - будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і присадибну ділянку

За інформацією ЗМІ, ділянка була викуплена власником "СК Фамільний" Дмитром Килимовим, але цільове призначення землі не змінився. Крім того, початок будівництва супроводжувалося масовими протестами жителів приватного сектора, яким новобуд створює безліч проблем - це і навантаження на застарілу інфраструктуру та мережі, затори на дорогах, відсутність достатньої кількості дитячих садків.

Крім того, початок будівництва супроводжувалося масовими протестами жителів приватного сектора, яким новобуд створює безліч проблем - це і навантаження на застарілу інфраструктуру та мережі, затори на дорогах, відсутність достатньої кількості дитячих садків

Більш того, згідно з прийнятим у 2015 році Генеральним планом Одеси, забудова багатоповерховими будинками приватного сектора в районі 2-го провулку Сурикова не передбачена.

Виникає ряд питань:

хто ж затвердив будівельної компанії дозволу на сумнівну будівництво,

як місто буде підключати проблемний будинок до комунікацій,

чим обернеться для одеситів незаконна забудова

і чому "нахалстрой» не був знесений на етапі початку будівництва.

Хто стоїть за "Фамільний домом"?

Відповідно до системи Youcontrol, фірма "СК Фамільний будинок" була зареєстрована всього пару років тому - в 2011 році. Керує і володіє будівельною компанією, за офіційними даними, Дмитро Ковров - син ректора одеського будівельного вузу Анатолія Коврова. Також в засновниках, по всій видимості, брат Дмитра Юрій Ковров. Статутний капітал фірми майже 320 тисяч гривень. Але зареєстровано підприємство в місті Арциз Одеської області, хоча в основному будуються об'єкти розташовані в Одесі.

У 2014-му році в компанії, яка будує багатоповерхівки, офіційно працювало всього 6 чоловік, свіжіші дані з'ясувати не вдалося.

У 2014-му році в компанії, яка будує багатоповерхівки, офіційно працювало всього 6 чоловік, свіжіші дані з'ясувати не вдалося

За братами Килимовими числиться ще одна будівельна фірма зі схожою назвою - ТОВ "Фамільний будинок". Зареєстрована вона була також в Арцизі в 2009 році, власником в ній значиться Юрій Ковров. Статутний капітал всього 63 тисячі гривень. За недовгу історію "Фамільний будинок" пройшов через кілька судів.

За недовгу історію Фамільний будинок пройшов через кілька судів

"СК Фамільний" також "засвітився" в суді, пов'язаному з незаконним будівництвом чотириповерхового будинку на Костанді.

СК Фамільний також засвітився в суді, пов'язаному з незаконним будівництвом чотириповерхового будинку на Костанді

Дмитро Ковров зареєстрував в 2011 році в Арцизі ще одну будівельну компанію "СК Трійця". В засновниках в ній значиться також і Юрій Ковров. А будують вони, по всій видимості, все ті ж об'єкти в Одесі під вивіскою "фамільного будинку".

А будують вони, по всій видимості, все ті ж об'єкти в Одесі під вивіскою фамільного будинку

Важливо також підкреслити, що аналіз афілійованих компаній "СК Фамільний будинок" виводить і на ім'я самого ректора Одеської державної академії будівництва та архітектури Анатолія Коврова.

Сам він якісь зв'язки зі скандальною компанією заперечує і від коментарів про знесення "нахалстроя" на Костанді відмовляється:

"Не знаю заяв мера про знесення, не знаю, що вам прокоментувати. Мій син директор і власник. Я ніякого відношення не маю", - підкреслив Ковров-старший, заявивши, що це комусь вигідно говорити.

Крім того, Анатолій Ковров пообіцяв постаратися передати питання і синові, щоб він мав можливість прокоментувати рішення суду про знесення незаконно побудованого його компанією вдома, але на зв'язок так ніхто і не вийшов.

І з огляду на довгу процедуру знесення "нахалстроя" навіть при винесеному рішенні суду, а також той факт, що квартири в незаконному будинку вже продані, то великі шанси, що слова Одеського міського голови про можливе прецедент дієвої боротьби з незаконним будівництвом в місті так і залишаться всього лише словами. А ректор будівельного вузу (в 2015-му році знову переобраного на цю посаду), мета якого навчити студентів будувати правильно, своїх дітей будувати за законом, по всій видимості, так і не навчив.

Олена Зігульская, для "Ні Корупції!"

Коли знесуть нахалстрой?
СК "Фамільний" - ас нахалстроев?
Хто стоїть за "Фамільний домом"?
Коли знесуть нахалстрой?
СК "Фамільний" - ас нахалстроев?
Хто стоїть за "Фамільний домом"?