Реклама
Реклама
Реклама

Що таке колекторське агентство: 6 рад позичальникові

  1. 1. Що таке колекторське агентство: пояснення + 3 підвиди
  2. 2. Як працюють колекторські агентства: 3 етапу
  3. 3. Закони про роботу колекторів від 2016 року: 7 ключових моментів
  4. 4. Як правильно спілкуватися з колекторами: 6 рад

Люди, які знають про принципи роботи банків з жорсткими неплатниками кредитів, не один раз чули про так званих колекторах. Багато хто до цих пір помилково вважають, що це працівники банку, які силою вимагають гроші з позичальників. Однак це зовсім не так.

Про те, що таке колекторське агентство, наші фінансові установи дізналися від американських і європейських колег. До 2014 року в законодавстві колекторів не було зовсім!

У 2016 році Держдума прийняла Федеральний закон «Про колекторську діяльність в Російській Федерації», який почав діяти по всій країні з 1 січня 2017 року. Він позначив рамки, в яких можуть діяти подібні фірми, з якими ми обов'язково ознайомимося далі.

У цій статті ми також пояснимо принцип роботи стягувачів боргів і як можна захиститися від них законними методами. Зіткнулися з колекторами і не знаєте, що робити? Не хвилюйтеся, всю потрібну інформацію ви знайдете тут.

1. Що таке колекторське агентство: пояснення + 3 підвиди

Колекторські агентства - це організації, яка викуповують у фінансових установ (банків, МФО, приватних позичальників) борги неплатників кредитів , Щоб самостійно стягувати у них гроші.

Більшість таких контор зареєстровані, платять стабільно податки. Вони працюють з боржниками (навіть найскладнішими!) В рамках законів РФ. Колектори - це люди, які можуть за допомогою розмови вплинути на боржника таким чином, щоб той повернув гроші якомога швидше.

Правда, в деяких випадках їх дії стають занадто жорсткими, щоб називати їх нормальними методами впливу (про них ви напевно читали в новинах). Але це говорить лише про те, що за справу взялися «чорні колектори», які працюють не в рамках закону.

Всього існує 3 підвиди колекторських агентств:

  1. Агентства, які співпрацюють з фінансовими установами за усним або письмовим договором.
  2. Колекторські контори, які є окремим підрозділом в банку.
  3. Агентства, які викуповують борги в фінансових установах, при цьому не будучи їх партнерами. Договори угоди укладаються разово.

    Найчастіше саме за такою схемою працюють ті самі шахраї, які силою або психологічним тиском забирають борги у позичальників.

Співпраця банків і колекторських контор фінансово вигідно обом сторонам. Від усієї суми боргу зазвичай колектори залишають собі у вигляді плати 25%, решта повертаючи в банк для погашення кредиту.

При цьому за покупку боргу гроші вони не платять, а просто укладають договір з банком, зобов'язуючись стягнути гроші з позичальника.

В результаті колектори отримують свою винагороду за посередництво і виконану послугу, а банк - видані позичальнику кошти назад.

2. Як працюють колекторські агентства: 3 етапу

Починається процес з того, що колекторська контора викуповують у банку або мікрофінансової організації борги позичальників. Операція відбувається за договором цесії (коли поступаються права вимоги, тобто у позичальника змінюється кредитор).

Сам схема стягнення боргу була запозичена з банківської системи.

Де взяти гроші на відкриття бізнесу?

Роботу колекторів можна поділити на 3 етапи:

  1. Soft Collection.

    На першому етапі колекторські агентства спілкуються з боржником по телефону, надсилають щодня смс-ки, дзвонять родичам, на роботу.

    Протягом всієї початкової стадії колектори просто нагадують про існуючу заборгованість, процедуру та терміни погашення боргу перед кредитором. При цьому вони постійно просять повернути гроші.

  2. Hard Collection.

    На наступному етапі колекторські агентства переходять до особистих зустрічей з позичальником. Не залишають без уваги також поручителів або залогодателей.

    Спочатку вони запрошують відвідати офіс агентства. Якщо позичальник не приходить самостійно, то вони їдуть додому до боржника або відвідують його місце роботи.

    Як і на етапі Soft Collection, колектори просто просять повернути борг, нагадують про штрафи, неустойки.

  3. Legal Collection.

    На третьому етапі колекторські агентства переходять до активних дій, тобто подають на позичальника до суду.

    Як правило, процес виграє кредитор, тому в подальшому процедура стягнення боргу проходить разом з судовими приставами.

3. Закони про роботу колекторів від 2016 року: 7 ключових моментів

Багато громадян Росії довго чекали прийняття закону, який був би спрямований на врегулювання дій колекторських агентств. У 2016 році депутати все-таки прийняли ряд норм і правил для банківських помічників.

Більш детально ознайомитись з законом «Про колекторську діяльність в Російській Федерації» можна тут: https://refdb.ru/look/2415733.html

У цьому розділі ми хочемо познайомити вас з найважливішими моментами даного правового акта:

  1. Кожне колекторське агентство повинно мати ліцензію і бути внесено в єдиний державний реєстр. Перед тим як почати спілкування з представником контори, обов'язково вимагайте пред'явити номер реєстрації.
  2. Повернення грошей повинен здійснюватися тільки одним колектором.
  3. Взаємодіяти кредитор і позичальник мають право особисто при зустрічі, по телефону або ж за допомогою текстових повідомлень. Інші способи заборонені, якщо позичальник не дав згоду на залучення додаткових методів взаємодії.

    Крім того, навіть після згоди позичальник може в будь-який момент відкликати своє рішення за допомогою письмового звернення в колекторське агентство.

  4. Колектори повинні працювати тільки на території РФ. Тобто, якщо позичальник полетів за кордон, то дзвонити або писати йому заборонено.
  5. Заборонено колекторам приховувати номер мобільного або стаціонарного телефону, з якого відбуваються дзвінки і переговори.
  6. Якщо боржник запитує у агентства інформацію, то колектори зобов'язані відповісти протягом 30 днів з моменту звернення позичальника.
  7. Якщо агентство або конкретний працівник поставив шкоду позичальникові - моральний або фізичний, потерпілий має право вимагати відшкодувати збиток. Також сам факт нанесення шкоди буде каратися законом.

За допомогою цього закону, позичальники отримують багато тих прав, яких вони були позбавлені раніше. Адже до його прийняття, як таке, відсутнє правове поле в діяльності колекторських агентств!

Тепер можна не боятися, що вас або вашу родину будуть лякати збирачі боргів, адже колекторам встановили наступні правила:

  1. Колектором не може працювати раніше судимий чоловік.
  2. Заборонено загрожувати позичальникові розправою.
  3. Не можна використовувати психологічні методи, які можуть зашкодити моральному стану боржника.
  4. Забороняється спотворювати інформацію щодо розміру заборгованості, термінів повернення, можливості залучити боржника відповідати за кримінально-процесуальним кодексом.

Запам'ятайте: колекторські агентства не мають ніякого відношення до органів влади. Тому, в будь-який момент можна подати зустрічний позов до суду або написати заяву в прокуратуру, щоб позбутися від незаконних дій працівників контори.

* Приклад незаконної розсилки смс знайомим / колегам боржника

4. Як правильно спілкуватися з колекторами: 6 рад

Трапляється в житті таке, що кредит необхідно було оформити, а ось виплатити його просто немає можливості.

У даній ситуації відмовитися зовсім повертати гроші - це дурість. Якщо ви бачите, що немає можливості виплачувати борг, зверніться в банк і знайдіть вирішення проблеми разом, не доводячи справу до передачі колекторам.

Якщо ви вже зіткнулися з агентством по стягненню боргів, то не варто нічого боятися. Розмови про те, що колектори - це «амбали», які силою віднімають останні гроші - не більше, ніж міф. Цю казку придумали самі колекторські контори, щоб налякати боржників ще до початку взаємодії.

Чому банки відмовляють у кредиті?

Ми підібрали ряд правил, яких необхідно дотримуватися при спілкуванні з колекторськими агентствами:

  1. Якщо вам дзвонять з такою контори, вимагайте, щоб ваш співрозмовник представився, показав ПІБ, посада, назва агентства, номер реєстрації контори.
  2. Розмовляти варто нормально, не потрібно підвищувати голос і скандалити. Колектори хороші психологи, вони відразу розпізнають емоційних людей і далі морально тиснуть на їх слабкі сторони.
  3. Розмова варто записувати на диктофон - обов'язково скажіть про це колектора. Швидше за все, людина побоїться, що запис передадуть до суду чи прокуратури, тому спілкуватися буде ввічливо.
  4. Якщо вас турбують з 22:00 до 8:00 в буденні дні, з 20:00 до 9:00 у вихідні та святкові дні - це порушення закону. Фіксуйте такі дзвінки - з таким «матеріалом» можна сміливо прямувати із заявою в прокуратуру.

    І не забудьте повідомити про це самим колекторам! Швидше за все, після цього дзвінки в недозволений час припиняться.

  5. Колектори не мають права без вашого дозволу спілкуватися з родичами, поручителями або колегами по роботі. Більш того, розповідати про ваші борги і фінансове становище необмеженому колу людей також заборонено законом.
  6. В місяць колектор може переговорити з позичальником тільки 8 разів, але не більше одного разу на добу і двох разів на тиждень. Ви можете не брати трубку, якщо колекторські агентства дзвонять вам кожен день.

Найкраще в разі порушень таких правил звернутися негайно до прокуратури. Грунтуючись на вашу заяву, буде ініційована та проведена перевірка. Якщо справа з колекторами дійде до суду, то даний факт буде розглядатися вищою інстанцією. При цьому закон буде на боці позичальника.

Ще один спосіб впливу на колекторське агентство, яке не працює за законом - це подати скаргу в НАПКА (Національна асоціація професійних колекторських агентств). Дізнатися все про процедуру подачі заяви можна тут: https://www.napca.ru/napravit-zhalobu/

Щоб асоціація виконала перевірку, колекторська контора повинна входити в список НАПКА. Позичальнику, який подав заяву, необхідно підготувати всі документи по кредиту , Який став об'єктом спору. Це необхідно для працівників асоціації, які повинні знати всі подробиці справи.

У спілкуванні з колекторами головне - нічого не боятися. Люди по той бік слухавки розраховують на те, щоб психологічно залякати свого клієнта, використовуючи для цього грубі фрази, ненормативну лексику та подібні методи.

Якщо колектори зрозуміють, що вас не налякати, вони почнуть спілкуватися ввічливо і навіть запропонують разом вирішити проблему з виплати боргу.

Ми описали загальну інформацію про те, як спілкуватися з колекторами і що приніс закон, що обмежує їх діяльність, простим громадянам РФ.

Чим насправді займається колекторське агентство

ви можете дізнатися, переглянувши даний відеоролик:

Детальніше про те, що таке колекторське агентство, можна прочитати на сторінках правових ресурсів. А ще краще - зовсім не доводити справу до зустрічей з ними.

Зіткнулися з колекторами і не знаєте, що робити?
Де взяти гроші на відкриття бізнесу?
Чому банки відмовляють у кредиті?