Реклама
Реклама
Реклама

Рейтингові агентства необґрунтовано знижують рейтинг України - експерт

Рейтингові агентства ігнорують показники зовнішньої торгівлі України

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко констатує, що ряд міжнародних рейтингових агентств, свідомо не звертаючи уваги на показники зовнішньої торгівлі України, необгрунтовано знижують рейтинг країни.

«У травні 2013 року було продано за кордон товарів на 180 млн дол. Більше, ніж витрачено грошей на покупку імпортних товарів. У травні 2013 р ситуація була зовсім іншою: тоді було витрачено на 1,3 млрд дол. Більше на покупки імпортних товарів. Ситуація дійсно радикально змінилася. І тепер уже Україна не має таких великих проблем з поточним валютним рахунком, як це мало місце в попередні роки », - цитує Охрименко РБК-Україна .

При цьому він висловив здивування, що ряд міжнародних рейтингових агентств, зокрема Fitch, свідомо не звертаючи уваги на показники зовнішньої торгівлі України, необгрунтовано знижують рейтинг країни.

«Та ще при цьому вказують, що у нас великий дефіцит зовнішньої торгівлі. Це, скоріше, небажання міжнародних рейтингових агентств достовірно оцінювати роботу економіки України і багато в чому їх прямолінійне сприйняття економіки України за старими показниками », - додав фахівець.

На підтвердження цього експерт зауважив, що в першому півріччі 2013 року позиції українських експортерів суттєво покращилися. За його словами, є високі шанси того, що новий урожай дозволить наростити експорт продуктів харчування до 20-22 млрд дол.

Коментуючи продемонстрований в травні профіцит зовнішньої торгівлі, Олександр Охрименко підкреслив, що він був досягнутий, перш за все, за рахунок переорієнтації на закупівлю газу з ЄС і відмови від закупівлі газу в Росії.

«В результаті витрати на закупівлю імпортного газу впали більше, ніж на 60% в травні 2013 року порівняно з травнем 2012 року. Як результат, вперше за всю історію торгівлі між Україною і Росією вийшов профіцит зовнішньої торгівлі », - сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter