Реклама
Реклама
Реклама

Які є права і повноваження у колекторів?

До вас в будинок навідалися колектори? Не поспішайте відкривати їм двері, а для початку розберіться, хто такі колектори і якими правами вони наділені. Колектор - це професійний стягувач будь-якого боргу. До поліції він не має ніякого відношення ...

банки наймають колекторські агентства , Щоб стягнути гроші з недобросовісних боржників, які взяли кредит в банку.

банки наймають   колекторські агентства   , Щоб стягнути гроші з недобросовісних боржників, які взяли кредит в банку

Які є права і повноваження у колекторів?

Банк має право вирішувати подібну проблему таким чином, і звертатися до суду йому не обов'язково. До того ж, судитися з боржником банку вельми невигідно: судові витрати іноді перевищують витрати на колекторів.

Обов'язки і права колекторів в російському законодавстві не прописані, тому колекторські агентства часто цим користуються і порушують всі права боржника і межі дозволеного.

Розберіться, на що мають права колектори, щоб навчитися з ними правильно спілкуватися.

Колектор має право нагадувати боржнику у ввічливій формі, що він повинен такому-то банку таку-то суму, пропонувати графік погашення заборгованості, який стане зручним для боржника і для банку.

На даний момент не існує закону, який би регулював, скільки разів і в який спосіб колектор може нагадувати боржнику про погашення боргу, тому колектори можуть дзвонити вам в будь-який час дня і ночі без обмежень. Однак якщо вони приходять до вас додому, ви маєте право не відкривати їм двері і не розмовляти з ними.

Колектори не мають права чинити тиск на боржника, погрожувати, а також ображати боржника і очорняти його перед колегами, сусідами або друзями. Вони не можуть вимагати пустити їх в квартиру, причому, неважливо, знаходиться квартира у вашій власності, або ви знімаєте житло. Крім того, колектори не можуть конфіскувати майно за борги банку.

Якщо колектор перевищує свої повноваження, записуйте все загрози на диктофон, підлаштовувати зустріч з колектором так, щоб у вас були свідки тиску з боку колектора. Не бійтеся подавати в суд на агентства. При судових розглядах вам знадобляться докази протизаконних дій колекторів - свідчення і аудіо- чи відеозапису з погрозами.

Нерідко колектори погрожують кримінальною відповідальністю. Вони часто вказують боржнику на статтю про шахрайство. Однак якщо ви хоча б раз заплатили по кредиту енну суму, дана стаття буде до вас не застосовується, оскільки відсутній умисел. Ще одна стаття, якою колектори лякають боржників, - ухилення від сплати кредиторської заборгованості.

Ця стаття може бути застосована тільки до тих неплатників, які повинні дуже великі суми - від 250 тисяч рублів. Боржники не виплачують кредит, але при цьому банку відомо, що боржники мають фінансову можливість погасити кредит в строк ...


До вас в будинок навідалися колектори?
Які є права і повноваження у колекторів?