Реклама
Реклама
Реклама

Участь адвоката в кримінальному процесі

  1. Участь адвоката в кримінальному процесі є обов'язковим:
  2. Підбиваючи підсумки

Згідно з чинним законодавством Російської Федерації, адвокат у кримінальних справах є одним із суб'єктів кримінального процесу, а саме представником обвинуваченого, що діє в її інтересах і за його дорученням.

Варто так само відзначити, що адвокат це не звичайний юрист, а юрист склав кваліфікаційний іспит на на члена адвокатської палати суб'єкта Російської Федерації, а отже має особливий правої статус і ширші повноваження у порівнянні з простим юристом.

Кримінальний адвокат має право представляти законні інтереси свого клієнта в статусі підозрюваного в органах дізнання і попереднього слідства і захищати інтереси свого довірителя під час судового процесу.

При цьому, якщо обвинувачений не має власних коштів на оплату послуг кримінальної адвоката, то він, згідно з чинним законодавством РФ, повинен бути наданий йому безкоштовно державою.

Участь адвоката в кримінальному процесі є обов'язковим:

1) Якщо обвинувачений (підсудний) не відмовився від послуг адвоката в порядку, прописаному в статті в статті 52 кримінально-процесуального кодексу Російської Федерації.

2) Якщо обвинувачений ще не досяг повноліття

3) Якщо обвинувачений не може з силу об'єктивних причин захищати свої права самостійно (фізична або психічна неповноцінність)

4) Якщо суд йде згідно з частиною 5 статті 247 кримінально-процесуального кодексу

5) Якщо обвинувачений не володіє в достатній мірі мовою, на якому ведеться діловодство

6) Якщо покарання у кримінальній справі проти обвинуваченого передбачає термін позбавлення волі від 15 років і більше

7) Якщо кримінальну справу передбачає розгляд присяжними засідателями

8) Якщо обвинувачений клопотав про розгляд своєї справи відповідно до статті 40 кримінально-процесуально кодексу.

При цьому, обвинувачений в будь-який момент має право відмовитися від послуг адвоката, відмова в цьому випадку обов'язково повинен бути представлений в письмовому вигляді.

Підбиваючи підсумки

Таким чином, ми бачимо, що кримінальний адвокат є невід'ємною частиною судового процесу в кримінальному діловодстві, а його участь в дізнанні і на суді закріплене в багатьох пунктах кримінально-процесуального кодексу.

При цьому кримінальний адвокат повинен діяти виключно в інтересах і за дорученням свого довірителя, що є підозрюваним або обвинуваченим.

Якщо ж підозрюваний або обвинувачений хоче відмовитися від послуг захисника, то він має право захищати свої інтереси сам, однак це не стосується випадків, зазначених у кримінально-процесуальному кодексі, коли йому з об'єктивних причин має бути наданий захисник.

Тимошенків Павло
Інформаційне Агентство "Фінансовий Юрист"