Реклама
Реклама
Реклама

Адвокат по спадкових справах в Санкт-Петербурзі

Найактуальнішими питаннями, що виникають при спадкуванні є: дійсність чи недійсність заповіту, як оскаржити заповіт, відновлення термінів для прийняття спадщини, права спадщини за умови негідної поведінки спадкоємця. Зазначені питання породжують судові спори про спадщину : визнання заповіту недійсним - оскаржити заповіт; відновлення строків для прийняття спадщини; визнання спадкоємця, що прийняв спадщину; визнання спадкоємця негідним і ін. Найактуальнішими питаннями, що виникають при спадкуванні є: дійсність чи недійсність заповіту, як оскаржити заповіт, відновлення термінів для прийняття спадщини, права спадщини за умови негідної поведінки спадкоємця

Найчастіше спадкоємці, звернувшись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, дізнаються, що спадкодавець за життя залишив розпорядження на випадок своєї смерті - заповіт. Така інформація в більшості випадків є для спадкоємців несподіваною. У зв'язку з цим виникає ряд питань, відповіді, на які отримати можливо лише в судовому порядку.

Оскаржити заповіт можливо по будь-яким з передбачених Цивільним Кодексом РФ підстав. Це і визнання заповіту недійсним, таким, що порушує вимоги закону, визнання заповіту удаваною угодою, удаваним правочином, оспорювання заповіту як вчинене громадянином, не здатним розуміти значення своїх дій та ін. Таким чином, оскаржити заповіт - можливо.

В ході судового слідства по вищезгаданих справах адвокатами ретельно збираються докази, з аналізу яких судом, іноді із залученням судових експертів, робляться висновки про те, ким підписано заповіт, чи є порушення при посвідченні волі спадкодавця, в якому стані перебував спадкодавець в момент складання заповіту ( хворобливий стан, стан крайнього душевного хвилювання, стан алкогольного сп'яніння та ін.) і, відповідно, чи міг він розуміти значення досконалого дії. На підставі отриманих відомостей заповіт визнається судом дійсним або недійсним.

Виходячи з особистої практики розгляду судами цивільних справ про визнання заповіту недійсним, можна сказати, що сумніви спадкоємців за законом дуже часто бувають виправданими. Рішучість спадкоємців оскаржити заповіт достатньою підставою для визнання заповіту недійсним, а бездіяльність залишає виникли питання спадкоємців без відповіді.

Одним з суперечок про спадкування є визнання спадкоємця негідними.

З ст. 1117 ЦК РФ слід:

1. Не успадковують ні за законом, ні за заповітом громадяни, які своїми умисними протиправними діями, спрямованими проти спадкодавця, кого-небудь з його спадкоємців або проти здійснення останньої волі спадкодавця, вираженої в заповіті, сприяли або намагалися сприяти покликанням їх самих або інших осіб до спадкоємства або сприяли або намагалися сприяти збільшенню належної їм або іншим особам частки спадщини, якщо ці обставини підтверджені в судовому порядку. Однак громадяни, яким спадкодавець після втрати ними права спадкування заповідав майно, вправі успадковувати це майно. Чи не спадкують за законом батьки після дітей, у відношенні яких батьки були в судовому порядку позбавлені батьківських прав і не були поновлені в цих правах до дня відкриття спадщини.

2. На вимогу заінтересованої особи суд відсторонює від спадкування за законом громадян, які злісно ухилялися від виконання покладених на них в силу закону обов'язків по утриманню спадкодавця.

Найбільш поширеними є звернення спадкоємців за юридичною допомогою в ситуації, коли при однаковій ступеня споріднення один із спадкоємців усувається від надання допомоги хворому спадкодавця. Чи не доглядає за ним, не допомагає матеріально. Тоді як інший спадкоємець приймає на себе весь тягар, пов'язаний з доглядом за престарілим або хворим спадкодавцем. Надає матеріальну підтримку потребує родичу.

Судами при розгляді спору про визнання спадкоємця негідним (п. 2 ст. 1117 ЦК РФ) максимально досліджуються питання на кому в силу закону лежать обов'язку щодо утримання спадкодавця, потреба спадкодавця в змісті, а так само ким виявлялася матеріальна допомога і підтримка спадкодавця, хто здійснював догляд за престарілим і хворим спадкодавцем. Спадкоємець, визнаний судом негідним, відсторонюється від спадкування в повному обсязі.

Спори про поновлення строку для прийняття спадщини, про визнання спадкоємця, що прийняв спадщину, виникають у випадках, коли спадкоємець пропустив встановлений законодавством шестимісячний термін для прийняття спадщини. Це дуже актуальна категорія суперечок.

Строк для прийняття спадщини найчастіше спадкоємці пропускають в силу того, що пізно дізналися про смерть спадкодавця (іноді інші спадкоємці спеціально приховують цей факт); не знали, що прийняття спадщини здійснюється в термін 6 місяців з моменту відкриття спадщини; не знали, які дії необхідно зробити для оформлення своїх спадкових прав, і багато іншого. Спадкоємці, які пропустили строк для прийняття спадщини, втрачають право успадкування майна. У зв'язку з цим завданням адвоката є визначення найбільш пріоритетний напрям захисту порушеного права.

Адвокат по спадкових справах в Санкт-Петербурзі Колмакова Т.В.


Телефонуйте
і записуйтеся до мене на консультацію
по спадкових спорах:

8-911-929-18-17