Реклама
Реклама
Реклама

25 років від дня Арзамаської залізничної катастрофи

Сьогодні, 4 червня 2013 року, виповнилося рівно 25 років з дня Арзамаської залізничної катастрофи, в результаті якої, за офіційними даними, загинула 91 людина.

Трагедія сталася вранці 1988 року. Вантажний поїзд, який прямував з Дзержинська в Казахстан, серед іншого ввіз три вагони промислових вибухових речовин загальною вагою в 118 тонн. Вибух стався о 9:32, коли склад підходив до станції «Арзамас-1» Горьківської залізниці.

Вибух стався о 9:32, коли склад підходив до станції «Арзамас-1» Горьківської залізниці

Серед здетонували вибухівки були спеціальні заряди для нафтовидобутку, 30 тонн тротилових шашок, 30 тонн гексогену, 27 тонн октогена, на також амонал і амоніт. Вибух був настільки сильний, що на його місці залишилася воронка завглибшки 26 метрів. Для порівняння, це приблизна висота 9-поверхового будинку. Але все це не зрівняється з кількістю жертв і постраждалих.

Але все це не зрівняється з кількістю жертв і постраждалих

У тій страшній трагедії загинула 91 людина, включаючи 17 дітей. Ще близько 800 людей отримали поранення. Вибух зруйнував близько 150 житлових будинків, а також зруйнував і частково пошкодив 160 промислово-господарських об'єктів, 69 магазинів, 14 шкіл і 49 дитячих будинків. В той подіти 823 людини залишилися без даху над головою.

В той подіти 823 людини залишилися без даху над головою

За офіційною версією, причиною вибуху стало порушення техніки безпеки при транспортуванні вибухових речовин. Однак існують і альтернативні версії події. Так, місцеві жителі всерйоз впевнені, що метою вибуху були нагнітання нестабільності в СРСР і заподіяння максимальної шкоди Арзамас.

Так, місцеві жителі всерйоз впевнені, що метою вибуху були нагнітання нестабільності в СРСР і заподіяння максимальної шкоди Арзамас

Причому перше припущення частково підтвердила залізнична катастрофа, яка сталася під Уфою рівно через рік, коли в 1989 році в момент зустрічного проходження двох пасажирських поїздів «Адлер - Новосибірськ» і «Новосібірс-Адлер» стався потужний вибух, що забрав життя, за різними даними, від 575 до 645 чоловік. За офіційною версією, вибух стався в результаті витоку газопродуктів з проходить поряд з коліями нафтопроводу «Західна Сибір - Урал - Поволжя». Газ накопичився в низинах біля колій і вибухнув від іскри, яка, по всій видимості, утворилася в результаті гальмування одного з поїздів.

Газ накопичився в низинах біля колій і вибухнув від іскри, яка, по всій видимості, утворилася в результаті гальмування одного з поїздів

Але повернемося до подій в Арзамасі. Урядова комісія, яка працювала на місці вибуху в протягом декількох місяців, так і не змогла встановити точні причини вибуху.

Зараз на місці вибуху знаходяться меморіал з іменами всіх загиблих і каплиця. Щорічно 4 червня в Арзамасі проходять траурні заходи на згадку про жертв тієї трагедії.

На жаль, Арзамаська залізнична трагедія була не першою і далеко не останньою. Тільки в цьому році в Росії відбулися відразу три залізничних аварії. Остання з них - 23 травня, на 1946 кілометрі перегону Златоуст - Уржумка з рейок зійшли 15 напіввагонів вантажного потяга. На щастя, інцидент обійшовся без жертв. А зовсім недавно ми писали про найбільших залізничних аваріях .