Реклама
Реклама
Реклама

Зразок платіжки в ПФР - для роботодавців, заповнення, ОКТМО, формування, сплата штрафу в 2019 році

  1. необхідні терміни
  2. призначення документа
  3. діючі нормативи
  4. порядок формування
  5. Де вказати ОКТМО?
  6. Як заповнити для сплати штрафу?
  7. приклад оформлення

Платіжне доручення - це документ, який потрібен для того, щоб виробляти безготівковий розрахунок, як з юридичними, так і з фізичними особами. Фінансові операції здійснюються зазвичай через банк.

Платіжні доручення можна заповнювати як в електронному вигляді, так і в письмовому.

Поля повинні заповнюватися відповідно до вимог, які викладені в Положенні Банку Росії 19 червня 2012 року №383-П «Про правила здійснення переказу грошових коштів» .

Такі платіжні доручення мають деякі особливості - в них обов'язково потрібно заповнювати поля - 101, 104-110. У 2019 з'явилися нові вимоги, за якими здається звітність в ПФР .

Тепер слід пам'ятати про те, що якщо проводиться оплата внесків самостійно, то в поле, де написано «Код» потрібно поставити - 0. Якщо це полі не заповнити, то платіж не пройде.

необхідні терміни

Платіжне доручення вказує на особливу форму безготівкових розрахунків. Вона являє собою указ вкладника банку про переведення певної суми на рахунок одержувача.

Рахунок може бути відкритий в будь-якому банку світу. Нижче розглянемо кілька базових термінів, які використовуються в статті:

Платник Особа, яка хоче перевести грошові кошти одержувачу Одержувач Особа, яка отримує грошові кошти від платника Безготівковий розрахунок Особливий вид платежів, які здійснюються без допомоги людини, тобто у вигляді магнітного зчитування, руху електронних повідомлень і так далі ПФР Пенсійний фонд Російської Федерації

Банк при розрахунках обов'язково повинен за дорученням платника перевести якусь грошову суму на рахунок, який вкаже платник в будь-якому банку.

Термін перерахування грошей визначається законом. Виняток може бути в тому випадку, якщо не передбачений більш короткий термін договором банківського рахунку .

призначення документа

У платіжних дорученнях бухгалтер може допустити безліч помилок, таких як:

У документі можна неправильно вказати номер договору або рахунку Цифр в цих полях настільки багато, що можна легко заплутатися в них Буває так, що бухгалтери неправильно розраховують суму ПДВ Якщо допущена така помилка, то її потрібно якомога швидше усунути

Проблему можна вирішити за допомогою листа на адресу одержувача. Якщо помилка в платіжному дорученні не привела до серйозних змін, можна не звертатися в банк.

Але, якщо допущена серйозна помилка, то потрібно в обов'язковому порядку звернутися до співробітників кредитної організації і отримати необхідні інструкції щодо її усунення.

Бувають і такі випадки, коли співробітники банку відмовляються приймати листи, адже вони теж не хочуть ні в чому розбиратися. Подібні неправомірні дії банківських службовців можна оскаржити в судовому порядку.

Захист прав підприємства забезпечує розділ 3 Цивільного кодексу. Сюди також же можна включити главу 45 Банківського рахунку .

Банку порушнику можна виставити неустойку у вигляді нарахування пені ( ст.330 ГК РФ ). З іншого боку, то співробітників банку теж можна зрозуміти.

Так як вони звітують перед контролюючими органами, одним з яких є Центробанк .

Навіть через одну втраченої пояснювальній банк несе відповідальність і зобов'язаний виплатити штраф або самостійно усунути помилку.

діючі нормативи

Цивільно-правові відносини між господарюючими суб'єктами регулюється відповідними нормативними актами.

Якщо розглядати банківські операції, то джерелами права є виручкою я:

  1. Положення ЦБ РФ 19 червня 2012 року №383-П.
  2. Наказ Мінфіну РФ від 12 листопада 2013 року № 107н .
  3. Закон від 24 липня 2009 року №212-ФЗ .

У першому джерелі права розповідається про те, яка повинна бути форма платіжних доручень. Також тут описаний механізм здійснення розрахунків не тільки в ПФР, а й з іншими бюджетними структурами.

Другий розпорядчий документ встановлює певні правила, які повинні бути відображені в платіжках .

У третьому джерелі права розповідається про особливості внесення платниками податків грошових коштів на рахунки трьох основних фондів, які є державними - ПФР, ФСС і ФФОМС .

Коли платник податків здійснює платіж в будь-яку з трьох державних структур, йому слід ознайомитися з усіма перерахованими вище нормативними документами.

При цьому потрібно враховувати регулярні правки, які вносить уряд. Нижче можна буде подивитися зразок платіжки в ПФР 2019 році.

Далі, розглянемо, як виглядає платіжне доручення, і які поля є обов'язковими до заповнення:

Платіжне доручення - це документ, який потрібен для того, щоб виробляти безготівковий розрахунок, як з юридичними, так і з фізичними особами

Фото: платіжне доручення в ПФР

порядок формування

Платники сплачують страхові внески окремо в кожен державний фонд. Сформувати платіжку в ПФР для ІП також не представляє особливих труднощів.

При заповненні платіжного документа необхідно користуватися наступними правилами:

  • в поле (101) повинен вказуватися статус особи.

Відображається особа, яка оформляє платіжне доручення згідно з додатком №5 до Наказу Мінфіну № 107н:

«08» Юридична особа, до таких відносяться: ІП, нотаріус, який займається приватною практикою, адвокат «15» Організація з кредитами або її філія, фізична особа або агент по платежах «20» Організація за кредитами, яка склала указ про переведення грошових коштів по кожному платежу фізичної особи «24» Платник (фізична особа), який здійснює переказ грошових коштів, страхових внесків, а також інших платежів в бюджетні фонди

  • в поле (60) вказується ІПН платника, крім ІП, нотаріусів, які займаються приватним бізнесом, адвокатів. Про це сказано в пункті 3 Додатка №1 до Наказу Мінфіну № 107н. Для юридичних осіб ІПН становить 10 знаків, а для фізичних - 12. Однак слід пам'ятати про те, що перша і друга цифра не можуть одночасно бути 0.
  • в поле (102) необхідно вказати код причини постановки платника. Якщо ж платник є фізичною особою, то в рядку вказується 0. КПП складається з 9 знаків. Перша і друга цифра не повинні бути одночасно нулями.
  • в поле (8) пишеться інформація про платника. Якщо платник є юридичною особою, то вказується його підрозділ. Індивідуальний підприємець повинен вказати ПІБ та адреса, також як і інші фізичні особи.
  • в поле (61) необхідно вказати ідентифікаційний номер одержувача, тобто того суб'єкта, який отримує кошти. ІПН виходить повинен складатися з 10 знаків. Перша і друга цифра не можуть бути одночасно 0.
  • в поле (103) необхідно вказати КПП одержувача, він складається з 9 знаків. Перший і другий не можуть бути одночасно нулями.
  • в поле (916) слід вказати найменування органу федерального казначейства і ПІБ одержувача. Номери ІПН і КПП Федерального казначейства вказувати не потрібно.
  • в поле (13) потрібно вказати юридичну адресу банку і його найменування.
  • в поле (14) вказується БИК одержувача.
  • в поле (17) потрібно вказати номер рахунку, який написаний в реквізиті.
  • в поле (104) потрібно вказати КБК - код бюджетної класифікації. Слід пам'ятати про те, що з 14 по 17 розряд використовуються тільки в тих випадках, коли йде окремий облік страхових внесків, штрафів, пені та відсотків.
  • в поле (105) повинен бути вписаний код, який присвоюється території муніципального освіти або ж якогось населеного пункту, який входить в ОКТМО. Також слід вказати код, який приховує кошти від сплати страхових внесків.
  • поле (110) заповнювати не потрібно, про це прописано в наказі Мінфіну.
  • в поле (108) потрібно вказати відомості про фізичну особу. Про те як правильно заповнювати цей пункт можна прочитати в пункті 6 додатка №4 до Наказу Мінфіну № 107н.
  • в поле (Код) потрібно вказати УВП. Якщо ж у платника відсутні страхових внески, то в цьому полі ставиться 0.
  • в поле (Призначення платежу) вказується додаткова інформація, яка необхідна для перерахування коштів в ПФР, а також реєстраційний номер платника.

Де вказати ОКТМО?

ОКТМО - це спеціальний код, який присвоюється території, де знаходиться муніципальне утворення або населеному пункту.

У платіжних дорученнях слід обов'язково вказувати ОКТМО території, на якій нараховуються податки, внески або якісь збори. Вказується ОКТМО в спеціальному полі платіжного доручення.

Як заповнити для сплати штрафу?

Штрафи необхідно оплачувати за реквізитами податкової інспекції. Черговість точно така ж, як і при оплаті податків. У тому випадку якщо отримано вимогу на фінансування штрафу або пені, то необхідно вказати УВП в поле «Код».

Якщо ж такої вимоги немає, то просто ставиться 0. ОКТМО вказується в будь-якому випадку. Поле (106) заповнюється за встановленими правилами.

Якщо воно є, то вказується ТР, якщо немає - ЗД. Номер і дата також проставляються в обов'язковому порядку в полях (108 і 109).
Якщо в вимозі не зазначено номери КБК, то його обов'язково слід знайти самостійно, без нього платіж не пройде.

Номер КБК береться за той рік, в який проводиться оплата штрафу, а не в тому, коли він нараховувався. Податкова інспекція має право нараховувати штраф не тільки стосовно Податкового кодексу, а й на підставі КоАП.

приклад оформлення

У формі платіжного доручення повинні відображатися такі реквізити:

  • найменування платника;
  • ідентифікаційний номер платника податків;
  • КПП;
  • номер розрахункового рахунку відправника;
  • найменування банку платника;
  • найменування банку одержувача;
  • номер розрахункового рахунку організації одержувача;
  • сума платежу;
  • дата складання платіжного доручення;
  • підписи уповноважених осіб.

У зв'язку з розвитком новітніх технологій стає можливим заповнити платіжки в онлайн режимі. Платіжне доручення онлайн - це такий сервіс, яким можуть користуватися не тільки юридичні, а й фізичні особи, включаючи ВП.

Багато сервісів навіть підказують що і як робити і скільки цифр має бути в тому чи іншому полі. Це робиться для того, щоб користувач не помилився.

Найкраще заповнення платіжного доручення на офіційному порталі ИФНС , Так як там воно постійно оновлюється.

Для того щоб правильно оформити платіжне доручення необхідно знати, як виглядає зразок платіжки в ПФР в 2019 році.

Завдяки цьому можна заповнити всі поля без помилок і здати всі вчасно. Оптимальним варіантом при оформленні платіжного доручення є електронний формуляр на сайті податкової інспекції.

Як заповнити для сплати штрафу?
Де вказати ОКТМО?
Як заповнити для сплати штрафу?