Реклама
Реклама
Реклама

Заборгованість ВП у ПФР по страхових внесках: дізнатися онлайн через інтернет, перевірка по ІПН

  1. В режимі онлайн
  2. 1. На сайті ПФР
  3. 2. На сайті держпослуг
  4. 3. На сайті ФНС РФ
  5. 4. На сайті ФССП по ПІБ
  6. У режимі офлайн
  7. Термін давності боргу в ПФР
  8. Штрафні санкції

Всі підприємці вносять відрахування на страхування в ПФ. Одні лише за себе, інші за кожного співробітника. І з цим краще не жартувати, оскільки штрафи за несвоєчасну оплату зовсім не на жарт. Розберемося, як дізнатися заборгованість до пенсійного фонду по страхових внесках для ІП онлайн через інтернет і в офлайн просторі.

штрафи за несвоєчасну оплату зовсім не на жарт

В режимі онлайн

Індивідуальні підприємці - люди зайняті. Їм ніколи навідуватися до податкової, щоб звірити свої розрахунки і виявити недостачу по страхових внесках. Тому перш за все розглянемо, як дізнатися заборгованість в ПФР для ІП онлайн через інтернет. Таку послугу надають цілих 4 сервісу.

У перших трьох вам знадобиться ІПН - особистий ідентифікаційний номер платника податків та інші відомості про ВП. А в четвертому - тільки прізвище та ім'я. Його нерідко застосовують, щоб визначити стан бізнесу потенційного партнера. Якщо у нього є заборгованість перед ПФ, навряд чи він веде активну діяльність.

1. На сайті ПФР

І так, перший спосіб дізнатися заборгованість до пенсійного фонду по ІПН для ІП - скористатися послугами сайту самого ПФ. Для цього:

  1. Увійдіть в розділі «Реєстрація в єдиній системі ідентифікації» . І заведіть свій особистий кабінет, він знадобиться вам для подальших дій. Це довгий процес;
  2. Заповніть всі поля в формі, що відкрилася, а в кінці виберіть спосіб отримання коду активації: пошта, особисте відвідування або по телекомунікаційних каналах;
  3. В термін до 10 днів ви отримаєте код, введіть його в поле, вкажіть свій пароль для входу в кабінет і натисніть «Зареєструватися».

Тепер ви маєте доступ до персонального кабінету, через який можете дізнатися заборгованість з пенсійних виплат.

2. На сайті держпослуг

Розглянемо, як дізнатися борг в ПФР (пенсійному фонді) за ІП в сервісі держпослуг. Якщо ви зареєстровані, зайдіть на сайт , В особистий кабінет, а потім виберіть «Отримати послугу» і дотримуйтесь інструкції.

Якщо у вас все ще немає особистого кабінету, зареєструйтесь:

  • Перейдіть по посиланню в розділ реєстрації на сайті держпослуг . Перед вами з'явиться віконце. Це тільки перший крок - попередня реєстрація. Введіть у відведені поля: прізвище, ім'я та e-mail або номер телефону.
  • Якщо ви вибрали номер телефону, на нього прийде код. Введіть його в віконце для підтвердження номера і створіть свій пароль. Якщо ви ввели адресу пошти, просто перейдіть за посиланням, яка на неї прийде, а потім також створіть свій пароль.
  • Крок другий - введення особистих даних. Система сама перенаправить вас на потрібну сторінку. У новій формі вкажіть всі відомості про себе, для цього вам знадобиться СНІЛС, вказаний на пластиковій картці, і паспортні дані. Перевірте достовірність інформації та натисніть «Зберегти».
  • Перевірка введених вами відомостей займе кілька хвилин, результат прийде на пошту або номер телефону, а також відобразиться в самому кабінеті. Натисніть «Підтвердити» на сторінці з особистими даними і перейдіть далі.
  • Тепер вам належить вибрати спосіб підтвердження. Поштою Росії, при самостійному відвідуванні або за допомогою електронного підпису. Виберіть зручний для вас спосіб і чекайте код активації. Він складається з 20 цифр, які потрібно ввести в спеціальне поле форми, сформувати пароль для входу в кабінет і зареєструватися. Тепер ви можете налаштувати свій кабінет і перевіряти стан свого рахунку.

Тут же ви можете скласти платіжку і оплатити борг по ІПН, а також пені і штрафи. Плюс можна подивитися заборгованість по будь-яким іншим платежам.

3. На сайті ФНС РФ

Наступний варіант, за допомогою якого можна дізнатися заборгованість в ПФР по ІПН для ІП - сайт податкової . З 2017 року саме цей орган приймає і контролює платежі по внесках, тому на його офіційному сайті можна і дізнатися борги, і сформувати платіжку.

Перейдіть в «Електронні послуги», а потім в «Кабінет платника». У списку послуг виберіть потрібну - «Дізнатися свою заборгованість». Введіть необхідні реквізити, серед яких є ІПН. Перевірити його можна тут же за допомогою функції «Дізнатися ІПН».

На ваш телефон вишлють код, впишіть його в відповідне поле. І натисніть «Знайти». От і все. Тепер чекайте відповіді від інспектора податкової. Як тільки він прийде, ви зможете скласти платіжне доручення на сплату заборгованості, якщо така буде.

4. На сайті ФССП по ПІБ

Останній спосіб перевірити заборгованість до пенсійного фонду онлайн для ІП - звернутися на сайт Служби судових приставів російської федерації. Там може зберігатися інформація про ваші борги, але лише якщо вони великі, і справу передано судовим приставам.

Цей спосіб перевірки є найпростішим, оскільки не вимагає реєстрації і особливих відомостей. З його допомогою можна дізнаватися інформацію про результати діяльності потенційних партнерів або конкурентів. Якщо він не сплачує внески на пенсію, справи його йдуть погано або бізнес і зовсім значиться лише на папері.

Щоб визначити наявність заборгованості:

  • відвідайте розділ «Пошук фіз. осіб » , Реєстрація не потрібна.
  • Введіть ім'я та прізвище.
  • Виберіть потрібний територіальний орган (за місцем реєстрації).
  • По батькові, дату народження вказувати необов'язково, але це прискорить процес.
  • Натисніть «Пошук» і система видасть вам список всіх виконавчих проваджень, щодо певної людини, дані якого ви ввели.

Поруч з відомостями про заборгованість вам запропонують оплатити її, вдавшись до допомоги онлайн сервісу.

У режимі офлайн

Якщо у вас немає доступу до інтернету або ви не прихильник всесвітньої павутини і бажаєте отримати інформацію про заборгованість з перших рук, скористайтеся одним з наступних методів:

Спосіб Що потрібно робити Зверніться до фонду безпосередньо Візьміть з собою СНІЛС, ІПН, паспорт і інші страхові документи і вирушайте в ПФ за місцем реєстрації. Надішліть заяву в ПФ Складіть заявку у довільній формі і подайте її в орган за місцем реєстрації самі або через довірену особу. При собі ІП повинен мати паспорт, номер договору по виплатах на страхування. Зателефонуйте в ПФ Вам розкажуть про стан рахунку після надання вами відомостей про постановку на облік.

Термін давності боргу в ПФР

Серед ІП поширена думка, що термін давності боргу в пенсійний фонд після закриття ІП становить 3 роки, а після все недоїмки по страхових внесках будуть списані. На жаль, це не так. Штрафні санкції надходять на ІП навіть через 20 років після закриття. І від сплати за рахунками ПФ піти неможливо.

Величина штрафу не перевищує 30% від суми боргу. Але це немаленька сума, особливо якщо зволікати з її оплатою, адже заборгованість зростає постійно.

Сама правдоподібна версія, чому у ІП утворився великий борг перед пенсійним фондом - ліквідація фірми. ІП міг закритися, а з обліку себе не зняти. Час минав, він про все забув, і тут йому надсилають повідомлення з гігантською сумою боргу, штрафу, пені та терміном погашення. Краще не зволікати так довго, а знімати себе з обліку відразу, як тільки ви вирішите закрити ВП. Чим загрожує затримка?

Штрафні санкції

Якщо ІП не зверне увагу на штрафні санкції, що накладаються на нього за прострочення платежів по зборах на страхування, то держслужба вдасться до примусового стягнення. У нього буде трохи часу, щоб владнати питання мирно, а потім документи направлять в ФССП, після чого вони візьмуть більше дієвих заходів. Це може бути конфіскація особистого майна ВП. Спершу на нього накладуть арешт, а потім вилучать в рахунок боргу. Різницю з виручки і витратами на погашення недоїмки повернуть господареві.

Також пристав може списати кошти з рахунку підприємця або відняти їх з прибутку фірми. Самому ж недбайливому ІП можуть заборонити виїзд за межі країни, а можливо і проведення операцій з транспортом і нерухомістю. Всі обмеження знімуть, коли заборгованість буде погашена.

Краще не доводити ситуацію до критичного стану і закривати ІП грамотно, адже платити за рахунками все одно доведеться.

Чим загрожує затримка?