Реклама
Реклама
Реклама

Заборгованість по страхових внесках

  1. Що собою являє і перед ким виникає
  2. Заборгованість по страхових внесках перед ПФР і ФСС
  3. Як дізнатися ІП і компаніям про свої борги
  4. порядок стягнення
  5. Рекомендації для платників внесків
  6. У яких випадках можна припинити визнання

Всі компанії, що використовують у своїй діяльності найману працю, повинні перераховувати за своїх працівників внески на страхування. Дана вимога відноситься також і до бізнесменів без співробітників, які зобов'язуються сплачувати кошти в різні фонди за себе.

Для організацій встановлений термін оплати не пізніше 15-го числа наступного за звітним місяцем. Індивідуальним підприємцям же ставиться здійснити повний розрахунок з фондом за підсумками періоду не пізніше останнього дня календарного року.

Сума, яку необхідно сплатити бізнесмену за себе, є фіксованою для доходу не більше 300000 рублів на рік. Однак у разі збільшення показника виручки, зростає і величина платежу на страхування. З суми, що перевищує поріг, встановлений законодавством, підприємець заплатить додатково один відсоток в ПФР і ФСС.

Що собою являє і перед ким виникає

Що собою являє і перед ким виникає

Всі терміни перерахування платежів до позабюджетних фондів встановлені нормами законодавства, і їх недотримання тягне за собою виникнення відповідальності роботодавців і / або підприємців.

Відповідальність в більшості випадків на практиці реалізується у вигляді пені та штрафних санкцій. Величина штрафів визначається в діапазоні від 20 до 40 відсотків від суми боргу перед фондом. З огляду на те, що кошти на страхування компанії перераховують суттєві, величина штрафу виходить для організації значною.

У разі виникнення заборгованості, співробітники фондів проводитимуть перевірку організації на наявність умисного ухилення від перерахувань внесків чи заниження суми.

При виявленні цього факту для компанії буде встановлено штраф у максимальному розмірі.

Якщо всі розрахунки по внесках зроблені правильно, але платіж ще не здійснено, замість штрафних санкцій на адресу компанії будуть нараховуватися пені. Розрахунок пені, яку необхідно буде сплатити до фондів, визначається виходячи з ставки рефінансування, встановленої в цей період часу.

Формула для обчислення пені стандартна і визначається наступним чином:

Пеня за внесками = Величина боргу по страхових внесках * Кількість днів прострочення сплати внесків * Ставку рефінансування * 1/300.

Заборгованість по страхових внесках перед ПФР і ФСС

Заборгованість по страхових внесках перед ПФР і ФСС

За підсумками кожного місяця, що минув керівники компаній, що мають в штаті працівників, які виконують свої обов'язки на підставі трудового договору, повинні здійснювати відрахування від доходів на пенсійне і медичне страхування громадян.

Виходячи з призначення даних виплат, можна сказати, що зацікавлені у отриманні цих коштів не тільки фонди, а й самі працівники. Це пов'язано з тим, що від розміру перерахованих внесків безпосередньо залежить їх майбутня пенсія.

Для того щоб компанія стала учасником взаємовідносин з Пенсійним фондом, їй досить здійснити процес реєстрації своєї діяльності в інспекції ФНС . Саме їй поставлено в обов'язки проінформувати ПФР про створення нової організації.

У 2019 відбулися глобальні зміни в області контролю над перерахуванням внесків на страхування.

Таким чином, відповідаючи на питання «куди платити внески», зробити це необхідно в ФНС. За новими правилами адмініструванням всіх внесків займаються органи податкового контролю.

Однак термін перерахування внесків залишився незмінним - розрахуватися роботодавці повинні не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним періодом, тобто щомісяця.

Контроль перерахування з цього року проводиться не на основі звіту РСВ-1, який скасований, а нової форми для інспекції ФНС з кодом КНД 1151111 під назвою «Розрахунок страхових внесків».

Співробітники органів податкового контролю, здійснюючи перевірочні заходи, можуть виявити недоїмку внесків. У цьому випадку платник повинен отримати повідомлення про виявлене порушення з вимогою надати звіт з уточненими відомостями і погашенням суми боргу.

Крім сплати внесків на формування пенсії працюючих громадян та медичне страхування, роботодавці забезпечують перерахування внесків на соціальне забезпечення співробітників. За рахунок коштів, що перераховуються в фонд, роботодавець покриває витрати на виплати допомоги соціального характеру, а також при настанні періоду тимчасової непрацездатності.

Зміни 2019 року скорегували звіт для органів ФСС. Звіт за формою 4-ФСС, який тепер включає в себе лише внески на травматизм, як і раніше надається в фонд. Вся інша інформація також як і при розрахунках з ПФР, передається в інспекцію ФНС.

Перерахування всіх платежів по страхових внесках (за винятком внесків на травматизм) з цього року проводиться на адресу податкової інспекції. Таким чином, заборгованість по страхових внесках платників виникає саме перед цим органом.

Як дізнатися ІП і компаніям про свої борги

Необхідність дізнатися про наявну заборгованість зі сплати страхових внесків виникає у різних груп громадян. Залежно від цього існують різні способи отримання інформації про своєчасну сплату і виникненні боргу. Цікавити своєчасність перерахувань грошових коштів бути як компанії і підприємців, які здійснюють сплату внесків, так і фізичних осіб, до яких застосовано вимоги пенсійного та медичного страхування.

Платники внесків для отримання інформації про сплачені внески і заборгованості при наявності, можуть надійти в такий спосіб:

  1. особисте відвідування;
  2. отримання повідомлення з ФНС;
  3. забезпечення інформацією через особистий кабінет платника податків.

Застраховані особи зацікавлені в отриманні інформації про те, перераховує роботодавець необхідні страхові внески.

Перевірити, наскільки сумлінно роботодавець виконує свою роль страхувальника, фізична особа може:

  1. особисто звернувшись до інспекції ФНС;
  2. зареєструвавшись на інтернет-порталі «держпослуги»;
  3. в особистому кабінеті ФНС: для того щоб зареєструватися на сайті федеральної податкової служби, необхідно звернутися в інспекцію за отриманням логіна і тимчасовий пароль.

Не можуть залишитися осторонь і громадяни, які очікують виходу на пенсію. Для них найбільш важливо, щоб суми, які роботодавець сплачує в якості страхових внесків, були враховані на рахунках в розрахунку належної пенсії при досягненні пенсійного віку.

Отримати інформацію про перерахованих роботодавцем суми, громадяни мають право в особистому кабінеті інспекції ФНС або на порталі «держпослуги».

Таким чином, з огляду на той факт, що з цього року внески в своїй більшій частині підконтрольні інспекції ФНС, відповідно, визначити чи існує на даний момент борг, можливо, звернувшись до органів податкового контролю.

порядок стягнення

порядок стягнення

Нові правила сплати страхових внесків до інспекції ФНС і надання новим форм звітності відображені в главі 34 НК РФ. З цього року в разі виникнення заборгованості, пов'язаної зі сплатою внесків, співробітники інспекції має право провести блокування рахунків компанії. Слід зазначити, що таких повноважень позабюджетні фонди не мали. Однак цей захід крайня і має кілька попередніх етапів, які дозволяють не вдаватися до заморожування банківських рахунків.

У тому випадку, якщо кошти для сплати страхових внесків до інспекції ФНС не надійшли, податківці протягом трьох місяців повинні передати керівнику компанії або підприємцю повідомлення про наявність заборгованості з вимогою розрахуватися з наявного боргу.

Якщо компанія заборгованість не погасить, але співробітники ФНС мають право списати суму боргу із допомогою інкасо або заблокувати розрахункові рахунки в межах величини заборгованості. Таким є порядок дій інспекторів і в тому випадку, коли компанія, погасивши суму боргу, що не перерахувала до податкової нараховані пені по заборгованості. Така ситуація нерідко має місце виникати серед співробітників бухгалтерської служби вітчизняних компаній.

Увага платникам слід звернути на повідомлення від інспекторів. Якщо воно відсутнє, ні про яку заморожування рахунків мови йти не може. Якщо співробітники ФНС все ж їх заблокували, такі дії відносяться до категорії неправомірних і можуть бути оскаржені в суді.

Однак відразу звертатися до суду все ж не варто. Платник внесків повинен відправити запит керівнику інспекції або в вищестояще управління ФНС по регіону. Якщо після звернення ніяких відповідних дій не послідувало, компанія може сміливо подавати позов до суду.

У податківців є право заблокувати на рахунку організації суму для покриття заборгованості, пені та штрафу за страховими внесками. Але якщо співробітники ФНС заблокували суму, що перевищує допустиму величину, платник також має право звернутися до суду.

Рекомендації для платників внесків

Рекомендації для платників внесків

Якщо суми внесків не було перераховано компанією у встановлені терміни, і перед ИФНС утворилася заборгованість, податківці направляють на адресу організації вимогу погасити борг. В цьому випадку здійснювати сплату в останній день, зазначений у вимозі не варто. Якщо грошові кошти не надійдуть на рахунки податкової в термін, визначений документом, списання відбудеться інкасовим дорученням.

Таким чином, перерахування внесків здійсниться в подвійному розмірі.

Також з 2019 року набула чинності нововведення, що дозволяє домовитися зі сторонньою особою щодо погашення ваших боргів перед інспекцією ФНС. Ці дії допоможуть запобігти блокування розрахункових рахунків компанії.

У яких випадках можна припинити визнання

У деяких ситуаціях платник страхових внесків має право на списання величини заборгованості. Відбутися це може в разі визнання наявної заборгованості безнадійною до стягнення.

У відповідність з нормативно-правовою базою борг компанії за страховими внесками може стати безнадійним, якщо:

  1. Можна говорити про ліквідацію підприємства.
  2. Сталося визнання підприємця банкрутом, у зв'язку з неможливістю погасити свої борги за рахунок має у власності майна.
  3. У зв'язку зі смертю підприємця або якщо рішенням суду він визнаний померлим.
  4. Якщо органами упущений термін можливого стягнення боргу і цей факт підтверджений рішенням суду.

Для успішної підприємницької діяльності компанія повинна не тільки організувати бізнес з максимальною ефективністю, а й забезпечити можливість своєчасного і повного погашення заборгованості по податках і внесках. Для цього бухгалтеру необхідно своєчасно планувати всі обов'язкові платежі, а також враховувати в роботі останні зміни в законодавстві. Адже нерідко заборгованість по страхових внесках виникає не у зв'язку із відсутністю коштів, а через невірних реквізитів при перерахуванні платежу.