Реклама
Реклама
Реклама

Внески за капітальний ремонт. А що, якщо не платити?

Питання оплати відрахувань за капремонт продовжать залишатися самою спірною за останні роки. багато власники житлових приміщень до сих пір не можуть змиритися з «зайвою і обтяжливою» тратою грошей. Досить багатьох обурює несправедливість того, як держава переклала відповідальність за зміст і стан багатоквартирних будинків з себе на власників квартир, навіть не підготувавши і не передавши відповідним чином це саме «стан». Просто в один прекрасний момент, що став для населення країни повною несподіванкою, держава перестала відповідати за стан і оплачувати утримання, а громадяни почали нести відповідальність і платити внески.

Як згодом виявилося - це не одна єдина несправедливість. Іншим спірним питанням є складений графік проведення капітального ремонту будинків. По ньому капітальний ремонт багатьох будівель запланований через 10, 15, 20 років. А власники всі ці роки зобов'язані справно вносити оплату, спостерігаючи, як за їх рахунок ремонтуються інші будинки.

Сам закон був підписаний в кінці 2012 року. Він потрапляє під категорію Федеральних законів і визначає порядок нарахування суми відрахувань і їх оплати за капремонт у відповідній главі ЖК. Потім, протягом 2013 - 2015 років, зміни послідовно вводилися в усіх регіонах Російської Федерації. Загальна сума оплати розраховується виходячи з введеного тарифу оплати за 1 квадратний метр площі житла. Тарифи в різних регіонах дещо відрізняються. Наприклад, в Москві внесок за капітальний ремонт 1 метра квадратного площі житла становить з 1 липня 2017 року 17 рублів, в нижньому Новгороді власник платить 6,3 рубля.

Сама необхідність прийняття такого закону обґрунтовується просто. У зв'язку з різким зростанням кількості ветхого та аварійного житла в регіонах, бюджети суб'єктів Російської Федерації втратили здатність повністю і своєчасно фінансувати програми капітального ремонту з - за відсутності грошей.

На що збираються внески з власників житла? Відповідно до вимог ЖК в рамках капремонту проводиться ремонт покрівель, фасадних і інженерних систем, фундаменту і підвальних приміщень. За ініціативою власників цей перелік може бути уточнений і розширений.

Гроші перераховуються громадянами за інформацією в рядку платіжки за послуги ЖКГ. Внески надходять до фондів капітального ремонту, створені в кожному регіоні. Але зараз дозволено створювати і окремі індивідуальні рахунки для конкретного будинку. Графік проведення капремонту складається виходячи з віку, стану будинку, а також з урахуванням діючих нормативів з капітального ремонту.

Так як щомісячне внесення внесків за капітальний ремонт власниками житлових приміщень визначено на рівні федерального законодавства, то даний факт є обов'язковим для виконання всіма громадянами. Але капремонт можуть не оплачувати власники квартир, будинків, визнані на підставі закону в якості аварійних, що підлягають реконструкції і зносу. Так само за капітальний ремонт не платять громадяни, які не є власниками житлових приміщень, а орендують їх як муніципальну власність. Для деяких пільгових категорій громадян встановлено часткове або 100% звільнення від сплати внесків.

Як же бути тим, кому відповідно до чинного законодавства, платити все ж необхідно? І чи можна не платити?

На жаль, не платити не можна. За невиконання вимог Федерального законодавства громадянам - неплатникам внесків за капітальний ремонт загрожують певні санкції і відповідальність.

Сусіди по багатоквартирному будинку і керуючі компанії змусити і зобов'язати громадян оплачувати цей рядок в платіжці самостійно не можуть. Так як порядок оплати капремонту визначено законом, але накладення певних санкцій на недобросовісного власника - виключно прерогатива суду. Чи буде це світовий суд або районний - залежить від суми заборгованості.

Які покарання і санкції можуть бути застосовані до власників, які не вносять внески за капітальний ремонт багатоквартирного будинку ?

В першу чергу за двомісячну прострочку платежів будуть нараховуватися пені на суму заборгованості. Зростає вона пропорційно сумі заборгованості. Через шість місяців, якщо Ви не погасили борг та нараховані пені, відбудеться засідання суду, де будуть розглядатися всі обставини справи. Якщо платежі не вносилися Вами без наявності пом'якшувальних обставин, то суд може призначити Вам штраф. При збільшенні ситуації до власника житлового приміщення має заборгованість у відповідності з федеральним законодавством можуть бути застосовані і більш жорсткі заходи. Суд може накласти арешт на майно, який виконають судові пристави. Якщо заборгованість не буде погашена у встановлені судом строки, то майно громадянина - неплатника буде реалізовано з аукціону і виручені гроші підуть на оплату боргу.

Навіть після сплати всієї суми заборгованості судові пристави маю право поки не повертати боржникові майно, призначивши динамічне спостереження строком від кількох місяців до року.

Крім того, дані на злісного неплатника будуть занесені в спеціальну базу судових приставів з метою обмеження пересування боржника.

Наше агентство нерухомості в Нижньому Новгороді ЖІЛСПРОС завжди готове провести для Вас безкоштовну консультацію з питань капітального ремонту Ми завжди чекаємо Вас!

Наше агентство нерухомості ЖІЛСПРОС завжди допоможе Вам у рішеннях будь-яких питань з нерухомістю. Ми завжди будемо раді Вашим зверненням і в будь-який час Вас чекаємо!

ПОСТІЙНО СВЕЖАЯ ІНФОРМАЦІЯ НА САМІ АКТУАЛЬНІ ТЕМИ В СФЕРІ НЕРУХОМОСТІ НА НАШОМУ САЙТІ www.zhilspros.ru

ми намагаємося бути Вам корисними! Будемо раді бачити Вас серед наших клієнтів! ЖІЛСПРОС тел: +7 (831) 28-38-001


На що збираються внески з власників житла?
Як же бути тим, кому відповідно до чинного законодавства, платити все ж необхідно?
І чи можна не платити?