Реклама
Реклама
Реклама

Внески на капітальний ремонт у 2015 році: чи потрібно платити?

  1. Загальні положення розділів «Житлового кодексу» про капремонт
  2. Скільки і куди платити?
  3. Перелік ремонтних робіт
  4. Підводні камені
  5. Хто має право не платити внески на капітальний ремонт у 2015 році

Хто відповідальний за спільне майно в багатоквартирних будинках? Дізнаємося все про внески на капітальний ремонт у 2015 році: розміри платежів, куди перераховуються гроші і чи можна не платити.

28 грудня 2013 року в «Житловий кодекс» внесені зміни, що стосуються регулювання роботи систем капітального ремонту. З 2014 року необхідність капремонту встановлюють суб'єкти Російської федерації, саме ж держави відтепер займається лише методичним забезпеченням цих питання.

Детально з адресною програмою свого регіону можна ознайомитися в правовій системі «КонусльтантПлюс» або на місцевих сайтах.

Загальні положення розділів «Житлового кодексу» про капремонт

  1. Внески на капремонт, що сплачуються власниками квартир, є обов'язковими. Платіж включений в квартирну плату - його не можна виключити звідти за своїм бажанням, можна і просто «недоплатити» з особистих міркувань.
  2. Мінімальний розмір платежів встановлюють суб'єкти РФ. Розрахунок ведеться в рублях за один метр квадратний, помножений на загальну площу квартири.
  3. Платниками внесків можуть бути: власники квартир і нежитлових приміщень (перукарень, магазинів і т.д., які влаштовуються на перших поверхах); власники муніципальних і державних приміщень - громадяни і юридичні особи.
  4. Гроші надходять до Фонду регіонального оператора або на спецрахунок.
  5. Все накопичення будуть спрямовані на здійснення ремонтних робіт загального майна в будинку.

Хто збирає гроші на капремонт

Існує два способи накопичення коштів:

  1. на спеціальний рахунок будинку;
  2. на рахунок регіонального оператора.

Люди повинні самостійно вибрати, куди будуть перераховуватися їхні гроші. Зробити це вони повинні не пізніше двох місяців після прийняття регіональної програми з капремонту. Якщо рішення так і не буде винесено, кошти будуть спрямовані на рахунок регоператора.

Власниками спецрахунки можуть бути: кооператив (ЖК), ТСЖ (не більше 30 квартир), регіональний оператор. При виборі цього варіанту на власників приміщень покладаються обов'язки:

  1. робота з банком і страхування рахунку;
  2. розпорядження коштами з повною відповідальністю за проведені дії;
  3. визначення переліку та вартості необхідних робіт;
  4. пошук підрядника перевірка кошторисів, приймання ремонтних робіт.

На спецрахунку накопичуються гроші власників квартир конкретного будинку - тобто витратити їх можна тільки на капремонт цього будинку. Він вигідний активним жителям недавно побудованих будинків.

Рахунок регіонального оператора - некомерційних організацій, створених Урядами суб'єктів РФ. В цьому випадку усіма питаннями займається регоператор: організація самостійно вибере банк, винесе на обговорення пропозиції про проведення капремонту, організовує роботи і розрахується за них.

У цього варіанту є підступ: регоператор має право перекидати кошти з одного будинку до іншого, тобто за ваші гроші можуть провести ремонт в «чужому» будинку. Всю відповідальність за рахунком несе регіональний оператор. Всі витрати оператора оплачуються державою. Цей спосіб розрахунку краще жителям старих будинків і всім тим, хто не бажає морочитися проблемами ремонту.

Власники квартир і нежитлових приміщень самостійно вибирають спосіб формування фонду. Обрана система може бути змінена в будь-який час загальним рішенням зборів власників.

Скільки і куди платити?

Мінімальний розмір платежів встановлюється кожним суб'єктом РФ на підставі рекомендацій Міністерства ЖКГ. Так, для жителів Москви внески на капітальні ремонт в 2015 році складе 15 руб. / Кв.м .; Тюмені - 20 руб .; Санкт-Петербурга - 2 руб. До речі, мінімальні платежі можуть бути збільшені за бажанням власників після прийняття рішення на загальних зборах.

Щомісячний розмір внеску на капітальний ремонт у 2015 році визначається за формулою:

«Встановлений мінімальний розмір платежу» х «загальна площа приміщення».

Уряду регіонів диференціюють розміри внесків в залежності від:

  1. типу багатоквартирного будинку (дореволюційна споруда, «сталінські» і «хрущовські» будівлі, «нове» будівництво і т.д.);
  2. наявності ліфта.

Якщо платіж не буде зроблений вчасно або буде оплачений в повному обсязі, власнику нараховується пеня. Штрафні платежі після направляються тільки в фонд капітального ремонту.

Внесок включається в платіжний документ «Рахунок на оплату житлового приміщення та послуг». Він відображається у вигляді рядка «внесок на капремонт».

Він відображається у вигляді рядка «внесок на капремонт»

Перелік ремонтних робіт

Черговість проведення капремонту залежить від дати останніх проведених робіт, від року спорудження будинку, рівня збирання платежів по власникам приміщень. Гроші витрачаються на ремонт:

  • даху (в т.ч. перебудову);
  • фасаду (в т.ч. утеплення);
  • фундаменту;
  • ліфта (в т.ч. повна заміна);
  • загальних підвальних приміщень;
  • внутрішньобудинкових інженерних систем (тепло-, електро-, водо-, газопостачання та водовідведення;
  • установку загальнобудинкових приладів обліку.

Контроль за витрачанням коштів і якісним проведенням ремонтних робіт покладено на прокуратору, Госжілнадзор, Рахункову палату та інші контрольні держорганізації.

Підводні камені

тепер всім покупцям квартир і нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках варто уважніше ставитися до боргів колишнього власника по платежах на капремонт. У 3 частини статті 158 ЖК так і зазначено: «до нового власника переходять зобов'язання попереднього, ..., в тому числі невиконання обов'язків по сплаті внесків».

Якщо квартира буде відчужена (продана, подарована і т.д.), грошові кошти колишньому власнику не повертаються. Спільне майно в багатоквартирному будинку, як і платежі на його капремонт, передаються в користування новому власнику.

Хто має право не платити внески на капітальний ремонт у 2015 році

Ця інформація вказана у 2 частини статті 169 ЖК. Згідно з документом, платіж не виробляють:

  1. Власники приміщень у будинках, які визнані аварійними (від 70% зносу) і такими, що підлягають знесенню.
  2. У багатоквартирних будинках, в яких прийнято рішення про вилучення земельних ділянок на користь держави або муніципалітету.

Законодавством передбачено повернення коштів, внесених до фонду, в разі визнання будинку аварійним або після прийняття рішення про вилучення ділянки. Розподіл між власниками приміщень здійснюється пропорційно - відповідно до сплаченим внескам. Що цікаво: якщо власник квартири або нежитлового приміщення змінився, новий власник отримає гроші, які він сплатив сам плюс внесені попереднім власником.

У житловий кодекс внесений пункт про підтримку власників з низьким доходом. На оплату комунальних послуг (в які входить «капремонт»), можливо надання субсидії. Це зазначено в 6 частини 159 статті ЖК.

Чи не платять внески на капремонт наймачі державних і муніципальних квартир, так як вони не є їхніми власниками. Так що, якщо ви не збираєтеся залишати свою квартиру кому-небудь в спадок, распріватізіруйте її. Після цього вас звільнять від сплати внесків на капремонт. Але і тут не все так просто. Міська влада мають право встановлювати особливі правила найму приміщень і вписувати в договір умова про оплату витрат на капремонт. Тобто проживають в муніципальних квартирах звільнені від внесків на капремонт тільки до тих пір, поки власник не вирішить перекласти нього свої обов'язки.

Ознайомтеся з новими подробицями оплати капітального ремонту в 2015 році .

Скільки і куди платити?