Реклама
Реклама
Реклама

Відмінність податку від збору та державного мита

  1. Суть податку і збору
  2. податок
  3. збір
  4. Відмінність збору від державного мита

Оплачувати основні податки і обов'язкові державні збори в казну країни, повинні як юридичні, так і фізичні особи, якщо громадяни є законослухняними і не хочуть порушувати закони Російської Федерації Оплачувати основні податки і обов'язкові державні збори в казну країни, повинні як юридичні, так і фізичні особи, якщо громадяни є законослухняними і не хочуть порушувати закони Російської Федерації.

А в чому полягає відмінність податку від збору і чи можна таке поняття вважати рівнозначним, спробуємо проаналізувати далі в статті.

Суть податку і збору

Перш ніж розглядати, в чому полягають відмінності перерахованих вище понять, потрібно зрозуміти їх суть.

податок

Під податком слід розглядати обов'язкову виплату, яку вносять до державного бюджету як фізичні, так і юридичні особи.

Умовно охарактеризувати це поняття можна такими рисами:

  • обов'язковістю, так як кожен громадянин Росії повинен сплачувати податок, про що свідчить НК РФ;
  • безоплатна сплата грошових коштів, так як при оплаті податку платник у відповідь нічого не отримує;
  • виплати не мають цільового призначення, тобто грошові кошти, що надходять до державної скарбниці, не використовуються для певних цілей, наприклад, для сфери освіти чи охорони здоров'я, а застосовуються для загальних державних потреб;
  • так як податок в першу чергу розглядається як фінансова база діяльності країни, то сплата цього платежу повинна здійснюватися на постійній основі;
  • до державного бюджету повинні надходити тільки грошові кошти, інші види виплат в якості оплати податку, згідно із законодавством, не приймаються.

Всі обов'язкові податкові виплати поділяють на 3 основні групи:

  1. Федеральний - платіж вважається обов'язковим, діє на території всієї країни.
  2. Регіональний - сума і розмір платежу встановлюється і вводиться в дію суб'єктами РФ.
  3. Місцевий платіж встановлюється, відповідно до закону РФ, місцевими регіональними органами владою, грошові суми платники виплачують за місцем проживання.

Основні функції обов'язкового внеску такі:

  • розподіл грошових ресурсів шляхом перерахувань з державної скарбниці на користь незаможних або менш захищених російських громадян;
  • грошові кошти, що надійшли після сплати податку, допомагають регулювати державний економічний процес;
  • володіючи інформацією по обов'язкових виплатах, державні органи управління можуть контролювати своєчасне і повне надходження податкових платежів.

збір

Під поняттям збору слід розглядати такий вид платежу, який дозволить платнику в подальшому отримати від держави потрібний вид послуг, наприклад, отримати на руки певний вид дозволу або ліцензію.

Найчастіше розмір збору визначає той суб'єкт, який його в подальшому і буде стягувати з платника. Простими словами можна сказати так - якщо розглядається збір, який буде стягуватимуть не державна структура, то його розмір не нараховується державою.

Той же суб'єкт, який нараховує розмір збору, має право призначати для платників пільгові умови для сплати платежів.

У чому відмінності між податком і збором

Після того як суть, а також мета податку та збору нами була коротко проаналізовано, можна розглянути, в чому полягає різниця між ними:

  1. Згідно НК Російської Федерації, податкова інспекція при нарахуванні розміру обов'язкового податку повинна також визначити наступне:
  • розмір податкової бази;
  • категорія об'єкта;
  • період сплати і процентну ставку;
  • схема, яка буде використовуватися для обчислень.

Читайте також: Які є митні збори за митне оформлення

Для того щоб визначитися з розміром збору, перерахованих вище дій робити не потрібно Для того щоб визначитися з розміром збору, перерахованих вище дій робити не потрібно. Все що потрібно в цьому випадку - це особа, яка оплачує збір, і величина розглянутого внеску:

  • для сплати податку приймаються тільки грошові кошти, а сплачувати збір можна будь-яким, раніше обумовленим способом;
  • основною метою податкових платежів є підтримка діяльності держави, а метою збору є підтримка діяльності певних державних структур;
  • податок слід розглядати як примусову, тобто обов'язкову виплату, яка відноситься як до юридичних, так і фізичних осіб. Збір має право оплачувати сам платник, щоб мати можливість отримати бажану послугу від державних структур;
  • здійснюючи оплату податку, платники не отримують від держави ніяких дій у відповідь, а збір можна вважати оплатним видом платежу, так як державні структури гарантовано надають звернулися потрібні для нього послуги або дозволяє документ;
  • щоб виробляти обчислення та сплату податку, платник повинен суму податкової бази помножити на ставку платежу, а оплата збору здійснюється по фіксованій сумі;
  • збір слід розглядати як одноразовий внесок, а податок як фізичні, так і юридичні особи повинні вносити постійно, враховуючи терміни виплат, які контролюються державою.

Визначаючи розмір податкового платежу, державні структури можуть змінювати його показник, враховуючи статус платників і їх платоспроможність. А розмір збору, як раніше було сказано, є фіксованим, тобто однаковим для всіх громадян Росії, незалежно від їх статусу і платоспроможності.

Відмінність збору від державного мита

Основна відмінність збору від державного мита полягає в тому, що мито може стягуватися з платника як державними установами, так і приватними компаніями, які надають потрібні послуги для заявника.

Таблиця відмінностей аналізованих понять допоможе підвести підсумок цієї статті.

Збір Мито Що спільного між цими поняттями Мито - певний вид платежу, який слід розглядати як разову виплату для фізичної та юридичної особи за послугу, що надається приватною компанією, державною установою або державним органом управління. Відмінності між поняттями Стягується будь-якими структурами, як приватними, так і державними. Справляється державними або муніципальними установами. Якщо справляється державними структурами, оплатити потрібно тільки вартість послуги. Оплачується послуга в повному обсязі, яку надають як державні, так і муніципальні установи. Сума збору не завжди встановлюється законодавчо. Найчастіше розмір мита регулюється на законодавчому рівні. Призначенням пільг займаються суб'єкти, які надають потрібну послугу для платника. Пільги, що діють при сплаті мит, визначаються законодавчо.