Реклама
Реклама
Реклама

У Москві найвища ставка на капітальний ремонт в Росії. Але чому?

До нас в Фонд постійно надходять звернення від жителів Москви, які просять роз'яснити яким чином формується фонд капітального ремонту, чому на вибір способу накопичення було відведено недостатньо часу , І чому в Москві ставка внеску така висока - 15 рублів за кв. метр в місяць!

Що ми можемо на це відповісти? Логіку чиновників нормальній людині не зрозуміти. Півроку тому на засіданнях комісій в Мосміськдумі і в Уряді Москви йшли неабиякі баталії. Депутати обговорювали суму майбутнього внеску за капітальний ремонт. Хтось підрахував, що оптимальною має бути плата в 23-25 ​​руб. за кв. м, а хтось пропонував платити по 50 і навіть 80 руб. за кв. м . У підсумку, "пішли назустріч людям", зробили ставку нижче.


Відповідно до постановою Уряду Москви від 29.12.2014 № 833-ПП з липня 2015 року жителі Москви повинні щомісяця сплачувати внесок на капітальний ремонт загального майна в багатоквартирних будинках - 15 руб. за кв. м. А це значить, що москвичі повинні будуть оплачувати в середньому 1000 рублів додатково до комунальних платежів.
Відповідно до   постановою Уряду Москви від 29

Звідки беруться ці цифри? Уряд Москви обґрунтовує такий високий тариф високим же рівнем доходів москвичів.
Це відома істина - в Москві акумулюються доходи найбільших і найбагатших корпорацій, тут живуть топ-менеджери і високооплачувані фахівці. Так, все це є. Але є ще і мільйони пенсіонерів, інвалідів, багатодітних сімей, матерів-одиначок, інших соціально незахищених людей. Їх внесок у сукупний дохід московських жителів незначний, а от платити вони повинні будуть стільки, ж скільки і співробітники "Газпрому".


Наприклад, в місті Санкт-Петербурзі - теж великому фінансовому та економічному центрі - доходи жителів у порівнянні з іншою частиною Росії досить високі. Але ставка внеску за капітальний ремонт - 2 руб. за кв. м. Як Уряду Санкт-Петербурга вдалося встановити один з найнижчих розмірів внеску на капітальний ремонт багатоквартирних будинків в країні? Значить є інші способи розрахунку тарифу, а не тільки в залежності від доходів? Чому ж тоді у московських чиновників виходили цифри в 20, 50, і навіть 80 рублів ???


Давайте все-таки розберемося. За розміром нарахованих пенсій (візьмемо це показник як середній по всіх соціальних виплат) Москва знаходиться на 16-му місці по Росії , по дорожнечею життя Москва шоста - після Чукотки, Камчатки, Ямало-Ненецького і Ненецького АТ, Магаданської області, де діють північні коефіцієнти і надбавки. Високий рівень доходів населення Ямало-Ненецького автономного округу, Камчатського краю не викликає сумніву, однак, мінімальний розмір внеску на капітальний ремонт багатоквартирних будинків в даних регіонах в півтора, два рази нижче, ніж в Москві.


Співробітниками Фонду Соціальний запит проведений невеликий аналіз співвідношення встановлених розмірів внесків на капітальний ремонт багатоквартирних будинків і основних показників рівня життя населення кількох регіонів з різних федеральних округів Російської Федерації. Для прикладу взято найвищі, низькі розміри внесків, а також кілька регіонів із середніми розмірами даних внесків (таблицю можна переглянути в сканах прикладеного листи).


Ми вже бачили що відбувається в регіонах, жителі яких уже кілька місяців повинні платити завищені внески на капітальний ремонт - там банально не платять ! Уже подані позови до суду і люди готові йти до найвищих інстанцій .


З липня 2015-го, коли москвичі знайдуть у себе в квитанціях додаткову немаленьку статтю витрат, - теж будуть робити і вони. До того ж до несплати комунальних платежів, які вже тепер дороги і часто непідйомні для малозабезпечених москвичів, будуть множиться несплати по кап.ремонту.


Навіщо московська влада штовхають своїх городян в боргову яму? Чому встановлюють грабіжницькі тарифи?


Ми написали лист Меру м Москви, С.С Собяніну. ми просимо главу міста про зниження розміру внеску на капітальний ремонт багатоквартирних будинків в Москві.






Виходячи з інтересів громадян, просимо переглянути обґрунтованість встановлення розміру внеску на капітальний ремонт загального майна в багатоквартирних будинках в місті Москві в розмірі 15 руб. Вважаємо, що даний розмір значно завищений і не співвідноситься з рівнем життя більшості москвичів і повинен бути знижений.


Наші юристи також вважають, що в Москві коштує, за досвідом інших регіонів, розраховувати розмір внеску в залежності від типу споруди будинку - деякі регіони встановили індивідуальний розмір внеску для кожного муніципального освіти.

Дуже-дуже сподіваємося, що влада міста почують думку людей і підуть назустріч знизивши тарифи плати за капітальний ремонт.

Що ми можемо на це відповісти?
Звідки беруться ці цифри?
Як Уряду Санкт-Петербурга вдалося встановити один з найнижчих розмірів внеску на капітальний ремонт багатоквартирних будинків в країні?
Значить є інші способи розрахунку тарифу, а не тільки в залежності від доходів?
Чому ж тоді у московських чиновників виходили цифри в 20, 50, і навіть 80 рублів ?
Навіщо московська влада штовхають своїх городян в боргову яму?
Чому встановлюють грабіжницькі тарифи?