Реклама
Реклама
Реклама

Страхові внески у 2017 році

  1. Контроль за страховими внесками в 2017 році
  2. зміни

Щороку сфера податків і фінансів приносить нам щось нове. У цій статті - про те, що зміниться в 2017 році.

Контроль за страховими внесками в 2017 році

Одне з найбільш значущих змін в 2017 - страхові внески у позабюджетні фонди. На початку 2016 року з'явилася інформація про адміністрування страхових внесків (ПФР, ФСС, ФФОМС) в «одному вікні». І все бухгалтера з великим стажем згадали про який пішов від нас з 2010 року єдиний соціальний податок. Так і сталося: починаючи з 2017 року адміністрування страхових внесків передано в податкові органи. При цьому внески тепер називатимуться єдиним соціальним страховим збором (скор. - ЕССС).

У зв'язку з цим в податковий кодекс введена нова глава - гл. 34 «Страхові внески». Вона складається з кількох статей, які повторюють статті Федерального закону від 24 липня 2009 року № 212-ФЗ про страхові внески, що діє до 1 січня 2017 року. Зміна по передачі повноважень в податкові органи спричинило за собою розробку та затвердження нового розрахунку за страховими внесками. Міністерство фінансів РФ і ФНС Наказом від 10 жовтня 2016 року № ММВ-7-11 / 551 @ затвердило форму розрахунку по страхових внесках, порядку його заповнення, а також формату представлення розрахунку по страхових внесках в електронній формі. Форма об'єднала нарахування і перерахування страхових внесків до ПФР (22%), ФСС (2,9%), ФФОМС (5,1%).

Термін подання розрахунку встановлено не пізніше 30-го числа місяця, що настає після закінчення звітним періодом і вичерпаним роком. При цьому слід зазначити, що розрахунок за 1 квартал 2017 року надається не пізніше 2 травня 2017 року.

Що стосується страхових внесків на страхування від нещасних випадків на виробництві та від профзахворювань, то з 1 січня 2017 року звіт 4-ФСС подається до органів ФСС РФ тільки в частині внесків на страхування від нещасних випадків. Нова форма затверджена Наказом ФСС Росії від 26 вересня 2016 року № 381 .

зміни

У 2017 і 2018 роках схема з лімітами залишається колишньою. При досягненні порогового значення за доходами пенсійний тариф знижується до 10%, а соціальні внески не сплачуються зовсім.

Уряд Постановою від 29.11.2016 року № 1255 затвердив граничні величини баз для нарахування страхових внесків з 1 січня 2017 року:

  • ПФР РФ - 876 000 руб.
  • ФСС РФ - 755 000 руб.

Тут важливо зміна в сумах, що не підлягають оподаткуванню. Цьому тепер присвячена ст. 422 НК РФ . У п.2 ст. 422 НК РФ зазначено, що не підлягають оподаткуванню добові, передбачені п. 3 ст. 217 НК РФ . А саме добові 700 руб. по території РФ і 2500 руб. за кордоном. Раніше такого обмеження не було. Все інше, що стосується неоподатковуваних сум, залишилося колишнім. І бухгалтеру не доведеться перебудовуватися і напружуватися з питання розрахунку бази оподаткування для страхових внесків.

Слід зазначити відмінності відшкодування посібників, що відносяться до періоду до 01.01.2017 року та після 01.01.2017 року.

Що стосується посібників, які відносяться до періоду 2016 року і відшкодовуються в 2017 році, то перелік документів від роботодавця залишиться колишнім і складається з:

  • письмової заяви страхувальника;
  • розрахунку по нарахованих і сплачених страхових внесках (форма 4-ФСС);
  • копій підтверджуючих документів (лікарняні листи, довідки про народження дітей та ін.).

Якщо ж посібники відносяться до періоду після 1 січня 2017 року, розрахунок 4-ФСС замінить Довідка-розрахунок.

Загальний перелік документів, які повинні бути надані страхувальником, затверджені ще в 2009 році Наказом Міністерства охорони здоров'я РФ від 04.12.2009 N 951н .

У жовтні 2016 року Міністерство праці та соціального захисту РФ внесло зміни до вищезазначеного переліку, видавши Наказ від 28.10.2016 року № 585н . Саме цим наказом була введена Довідка-розрахунок, яка оформляється при відшкодуванні посібників, що відносяться до періоду після 1 січня 2017 року.

Так, зокрема, в Довідці-розрахунку необхідно вказати:

а) суму заборгованості страхувальника (Фонду соціального страхування РФ) по страхових внесках на початок і кінець звітного (розрахункового) періоду;

б) суму нарахованих до сплати страхових внесків, у тому числі за останні три місяці;

в) суму донарахованих страхових внесків;

г) суму не прийнятих до заліку витрат;

д) суму коштів, отриманих від територіальних органів Фонду соціального страхування РФ в відшкодування зроблених витрат;

е) суму повернутих (зарахованих), надміру сплачених (стягнених) страхових внесків;

ж) суму коштів, витрачених на цілі обов'язкового соціального страхування, в тому числі за останні три місяці;

з) суму сплачених страхових внесків, у тому числі за останні три місяці;

і) суму списаної заборгованості страхувальника.

Заповнюючи Довідку-розрахунок, бухгалтер повинен зіставляти дані, відображені в Довідці-розрахунку, і дані, відображені в єдиному розрахунку за страховими внесками, що надається в податкову інспекцію. Таким чином, у бухгалтера виникне необхідність заповнення додаткового документа (Довідки), яка в свою чергу дублює дані, що минає в минуле Звіту 4-ФСС і нового єдиного розрахунку за страховими внесками. Поки не ясно, чи буде затверджена форма довідки.

При відшкодуванні посібників у 2017 році майте на увазі, що буде переглядатися розмір дитячої допомоги, але не з 1 січня, а з 1 лютого 2017 року.

Важливим фактором перед складанням річного розрахунку 4-ФСС є проведення звірки розрахунків. Це дозволить вам вірно перенести залишки в єдиний розрахунок по страхових внесках, який доведеться заповнювати з 2017 року. І в свою чергу вірно заповнити Довідку-розрахунок для відшкодування витрат по допомозі.

Замовте звірку і звірте її дані з даними свого розрахунку, а також з даними бухгалтерського обліку. Це дозволить вам заощадити час на розгляди з ИФНС і ФСС в 2017 році. Тим більше, що дана звірка буде додатком до інвентаризації з позабюджетними фондами перед складанням річної бухгалтерської звітності. Для оформлення звірки використовується форма 21-ФСС РФ.

Багатьох бухгалтерів лякає, що налагоджені зв'язки з працівниками ПФР і ФСС залишаться в минулому і тепер доведеться налаштовувати стосунки з податківцями. Можливо, на початку року в зв'язку з переведенням адміністрування в податкові органи бухгалтерам доведеться приділити більше часу в тому числі перевірці правильності перекладу залишків за розрахунками з фондами. Але для цього до настання 2017 року вам необхідно було провести звірку розрахунків.

З іншого боку, тепер замість двох звітів доведеться складати один єдиний розрахунок, наданий в податкові органи.

Дана передача повноважень пов'язана з позицією Мінфіну, яка заснована на спрощення системи адміністрування платежів. У свою чергу представники соціальної сфери впевнені, що такий перерозподіл матиме негативні наслідки, так як бюджетні гроші змішаються з грошима платників податків.

У будь-якому випадку майбутній 2017 рік покаже мінуси і плюси даного нововведення.