Реклама
Реклама
Реклама

Ставки ЄСП в 2013 - 2014 роках - страхові внески істотно збільшуються. - Податки, посібнику, пільги 2019

  1. Що привело до такого різкого підвищення ставки?
  2. Задумайтесь:

Підвищення соціальних страхових внесків

ЄСП розшифровується як єдиний соціальний податок. Зовсім недавно він став називатися страховими внесками і істотно збільшився в розмірах. Розмір його до підвищення був всього 26%, потім різко піднявся до 34%, а на даний момент із заробітної плати вираховується близько 30% страхових внесків.

Що привело до такого різкого підвищення ставки?

Швидко старіюче населення країни, яке заробляти вже не в змозі, а пенсії вимагає, та й лікувати їх треба. У зв'язку зі старіючим населенням, яке відразу йде на пенсію, різко скорочується і кількість робочих осіб працездатного віку. Як зараз працює наша молодь, кожному відомо, швидше за все, не з чуток.

Коли людина працює, його мало цікавить питання, скільки ж за нього платить роботодавець - головне, щоб зарплату не затримували. А роботодавець, крім виплати вам 20 тисяч рублів в середньому по всій країні, платить ще прибутковий податок за вас і страхові внески на суму ще не менше 10 тисяч рублів. Індивідуальному підприємцю і іншим самозайнятих осіб в цьому плані найкраще. Вони платять найменше, тому що для них встановлені фіксовані розміри страхових внесків. Вони набагато нижче, ніж у тих, хто працює на «чужого дядю».

Отже, в наступаючому 2013 році розмір страхових внесків становить 30%. Плюс до цього є ще й 10% -а ставка на зарплату вище 512 тисяч рублів річного доходу. Уже для наступного 2013 року цю ставка береться з зарплати в 537 тисяч рублів за рік. Уже визначено і розмір зарплати, з якої буде додатково утримуватися 10% для 2014 року - це 641 тисячі рублів.

Держава підвищило ставку соціальних страхових внесків дуже різко - з 26% відразу до 34% - але мало, що від цього виграло. Швидше за все, навпаки! У тінь пішли відразу майже 90% підприємств малого бізнесу . Але це не зупиняє чиновників і, схоже, що в 2014 році ставку знову збираються підняти до 34%. І їх не хвилює, що такі побори дуже важкі для підприємств будь-якої форми власності та збирання податкових внесків, швидше за все, знову впаде.

Бюджет країни складається як завжди з пояснювальною запискою, в якій вказується, що Мінсоцразвітія вже має поправки до чинного законодавства. У них вказується необхідність підвищення сукупної ставки соціальних платежів підвищити з 30% до 34%, крім того, будуть збільшені і пільгові ставки - з 20% до 26%. До того ж ходять чутки, поки, щоправда, не перевірені, про збільшення фіксованої ставки для ІП вдвічі. Не потрібно бути провидцем, щоб зрозуміти, що відразу ж величезна кількість підприємців піде в тінь.

Чесно кажучи, навіть сьогоднішні ставки соціальних внесків змушують більшу частину підприємців працювати за сірими і чорними схемами. Введення нових правил точно не стане допомогою ні для тих, хто думає легалізувати свій бізнес, ні для тих, хто вже збирається закривати офіційний бізнес. Але є в нашій країні пільгова ставка внесків до фондів страхування, якої можуть користуватися деякі підприємства зі спрощеною системою оподаткування. До них можна віднести компанії з інформаційних технологій та інжинірингової сфери, а також ті, в штаті співробітників яких є інваліди.

Задумайтесь:

Життя їх є безперервна турбота, ніколи не досягає своєї мети, бо вони стільки переймаються засобах для життя, що жити не встигають! Одоєвського Володимир Федорович

Що привело до такого різкого підвищення ставки?
Що привело до такого різкого підвищення ставки?