Реклама
Реклама
Реклама

Що таке ЕССС і що буде з 1 січня 2017 року

  1. Що таке ЕССС?
  2. Чому ж колишній ЕСН і нинішні страхові внески так і не перетворилися в ЕССС?
  3. «Знайдіть 10 відмінностей»
  4. Звітність по страхових внесках: «Плануйте свою відпустку заздалегідь!»
  5. Контроль за сплатою страхових внесків
  6. Що прочитати про страхові внески?

Той факт, що страхові внески реформуються, ні для кого не є секретом, але тим, хто почав цікавитися змінами до виходу відповідних законів, оновлені платежі були спочатку знайомі під назвою ЕССС. Ця красива абревіатура розшифровується як Єдиний соціальний страховий збір. Однак під таким ім'ям ми не знайдемо його в законодавстві ні зараз, ні в 2017 році.

Що таке ЕССС?

ЕССС (Єдиний соціальний страховий збір) - це не народжене дитя наших законодавців.

Справа в тому, що, змінивши багато по суті, законодавець залишив все ж колишня назва платежів - страхові внески. Так називається і глава 34, що з'являється в НК РФ з 2017 року, і всюди в законах звучить саме назва «Страхові внески». Що цікаво, навіть сам цей факт не є малозначним.

Чому ж колишній ЕСН і нинішні страхові внески так і не перетворилися в ЕССС?

Хоча б тому, що під збором НК РФ розуміє зовсім інше, а саме - обов'язковий внесок з організацій і фізичних осіб за вчинення державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами і посадовими особами юридично значимих дій. Ось держмито - це збір, а страхові внески за призначенням зовсім на неї не схожі.

Але справа тут і в тому, що будь цей платіж збором, на нього поширювалися б майже всі положення частини першої НК РФ. Однак, як з'ясувалося, це ініціатору змін - Уряду - виявилося невигідним і не зручним.

І написано тепер в п. 3 ст. 1 НК РФ, що дія Кодексу поширюється на відносини щодо встановлення, запровадження і стягування страхових внесків тільки в тих випадках, коли це прямо передбачено Кодексом (див. Редакцію зазначеної статті, що діє з 01.01.2017 р).

Наприклад, Ви знаєте, що згідно п. 1 ст. 78 НК РФ залік сум надміру сплачених федеральних податків і зборів, місцевих і регіональних податків здійснюється за відповідними видами податків і зборів, а також пені, нарахованих за відповідними податками і зборами.

Стань внески різновидом збору (ЕССС), їх віднесли б до федеральним зборам і можна було б просити про заліку переплати за внесками, наприклад, в рахунок недоїмки по ПДВ або навпаки. Але такої можливості не випаде. НК РФ не зараховує страхові внески до видів податків і зборів - ні до федеральним, ні до регіональних, ні до місцевих. Прочитайте ст. 12 НК РФ. Вона класифікує податки і збори, а до внесків не відноситься. У ст. 18.1 НК РФ зазначено, що страхові внески є федеральними, але не зборами і не податками, а окремим видом платежів. І саме тому в п. 1.1 ст. 78 НК РФ закріплено, що сума надміру сплачених страхових внесків підлягає зарахуванню тільки за відповідним бюджету державного позабюджетного фонду РФ, в який ця сума була зарахована, в рахунок майбутніх платежів платника з цього внеску, заборгованості за відповідними пенями і штрафами за податкові правопорушення або поверненню платнику .

Так що плутанина з назвами не просто так трапилася і неспроста залишили нам назву «Страхові внески».

«Знайдіть 10 відмінностей»

Не вірте тим, хто стверджує, що в своїй черговій реінкарнації страхові внески мало не клон колишніх. Перекличка, безумовно, є і по багатьом основним положенням, але, як відомо, «диявол у деталях».

Наприклад, Ви напевно читали або чули, що з 2017 року наднормативні добові (у частині перевищення 700 руб. / День по відрядженнях в межах РФ і 2 500 руб. / День по закордонних відрядженнях) будуть обкладатися внесками.

Це правда (див. П. 2 ч. 1, ч. 2 ст. 422 НК РФ). Але все не так просто. Обкладаються вони тільки внесками в ПФР, в ФСС в частині страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством, а також в ФФОМС. Внески ж на обов'язкове страхування від НСіПЗ з таких сум сплачувати як і раніше не потрібно. Це випливає з п. 2 ст. 20.2 Федерального закону від 24.07.1998 № 125-ФЗ (ред. Від 03.07.2016) «Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань». Дивно, чи не так? Де логіка? А немає її. Такими недоробками нове законодавство переповнене.

А ось ще одне питання, що випливає із ситуації. Їде Ваш працівник в закордонне відрядження. Добові організація встановила в іноземній валюті. Скажімо, 40 євро за день поїздки.

Ви вже стикалися з труднощами перерахунку суми, вираженої в іноземній валюті, для цілей бухобліку, податку на прибуток, ПДФО. Помітили, що для кожної з цілей свій підхід до перерахунку? А тепер буде ще одна мета - перерахунок для обчислення бази по страхових внесках. Адже 40 євро треба перевести в рублі якось, щоб потім забрати 2 500 руб. і з залишку розрахувати внески. Але нове законодавство взагалі ніяк не пояснює як до цього підступитися. І по аналогії з ПДФО вчинити не можна, тому що, як ми зазначили вище, норми НК РФ застосовні до страхових внесків тільки якщо є на це пряма вказівка ​​в Кодексі. Але такий відсилання в законі немає. Що ж робити?

Спробуйте самі знайти відповідь, не читаючи мого. Засічіть час: скільки піде на пошуки? І чи увінчаються вони успіхом? Відповідь: через брак нічого іншого, керуватися потрібно Правилами, затв. Постановою Уряду від 02.03.2000 № 184 та ст. 424 НК РФ і перерахунок на рублі зробити за курсом Банку Росії на день отримання застрахованою особою оподатковуваного доходу, тобто на дату нарахування добових.

Або інший приклад. У ПФР і ФСС не було повноважень припиняти операції по рахунках страхувальників, а ось у податкової інспекції, яка тепер буде адмініструвати внески, таке право є.

Таке право є в наступних випадках (див. П. П. 1, 2, 3, 11 ст. 76 НК РФ):

76 НК РФ):

Якщо платник затримав звітність по страхових внесках до податкового органу більш ніж на 10 днів, рахунки не можуть бути заблоковані, тому що в цьому випадку НК РФ передбачає таку санкцію тільки у відношенні не зданих вчасно податкових декларацій. Розрахунок за внесками не є податковою декларацією (ст. 80 НК РФ, порівняйте з позицією Мінфіну щодо прострочення здачі розрахунків за авансовими платежами по податках - Лист від 19.08.2016 № 03-11-03 / 2/48777).

А орган ФСС, повновладно контролюючий внески на обов'язкове страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань, призупинити операції по рахунках страхувальника не може, бо ніде не прописані для нього такі повноваження.

Ще приклад. Уявімо, що за підсумками звітного періоду сума проведених платником витрат на оплату лікарняних і дитячої допомоги (за вирахуванням коштів, виділених йому ФСС) перевищила загальну суму обчислених страхових внесків за цим видом страхування.

До 2017 року в такій ситуації платник має право в межах розрахункового періоду сам зарахувати суму перевищення в рахунок майбутніх платежів з обов'язкового соціального страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством (п. 2.1 ст. 15 Федерального закону № 212-ФЗ). А в новій реальності рішення про заліку приймає тільки податкова інспекція, причому на підставі отриманого від органу ФСС підтвердження заявлених платником витрат (п. 9 ст. 431 НК РФ).

Подібних дрібних і великих відмінностей між «старими» і «новими» страховими внесками набагато більше сотні. Зовсім інший образ знаходить облік платників внесків, контроль за сплатою внесків, звітність і т.д.

Звітність по страхових внесках: «Плануйте свою відпустку заздалегідь!»

Звітність по страхових внесках стає ширшим і ускладнюється. Вам доведеться здавати:

При цьому до Розрахунку, який здається в податкову інспекцію, включається все те, що зараз входить в форму РСВ-1 (в тому числі, і персоніфіковані відомості), і половина відомостей, які входять в форму 4-ФСС (а саме все, крім інформації про «травматизм» і охорони праці).

Контроль за сплатою страхових внесків

Такий розрахунок перевірятимуть втрьох до переможного кінця: податківці, орган ФСС і орган ПФР в силу наступних нормативно-правових актів:

Захоплююче і різноманітно стануть проходити всі види перевірок. ФСС приєднається до податкового органу при виїзній перевірці по податках і страхових внесках і проконтролює вірність виплати допомоги, а ПФР більше права на проведення виїзних перевірок не матиме. Зате Соцстрах зможе проводити окремі виїзні перевірки при кожному зверненні за фінансуванням посібників, а також щодо внесків на обов'язкове страхування від НСіПЗ (читайте ст. 89 НК РФ, ст. 4.6, п. 7 ст. 4.7 Закону № 255-ФЗ, главу IV.2 Федерального закону № 125-ФЗ).

Так що не турбуйтеся, що ЕССС в 2017 році не буде. Захоплююча подорож в глибини «кролячої нори» страхових внесків все одно Вам забезпечено. Хочеться тільки висловити надію на те, що у страхових внесків все ж не 9 життів, як у кішки, і знову переучуватися в доступному для огляду майбутньому не доведеться.

Що прочитати про страхові внески?

Щоб більш детально вивчити майбутні зміни, рекомендуємо звернутися до наступних нормативно-правовим актам:

У зв'язку з численними вашими питаннями, ми влаштовуємо серію онлайн-семінарів, присвячених реформам в нашому законодавстві, які вступлять в силу з 2017 р з питань:

- Нове законодавство про страхові внески (вступає в силу 34 глава НК РФ)

- Реформа ККТ (онлайн-каси)

- Нові стандарти бухгалтерського обліку, які ось-ось будуть прийняті

Уже зараз, кожен бухгалтер уже повинен розуміти, як він почне працювати по-новому з 01 січня 2017р. і хвилюватися з наступних питань:

  • Як перейти на новий порядок сплати та звітності щодо страхових внесків без втрат?
  • Як поділять між собою повноваження ФНС, ПФР і ФСС? Чиїми роз'ясненнями керуватися з 2017 року з питань нарахування посібників, визначення пільг по страхових внесках, розрахунку середнього заробітку і т.п.?
  • Як працює система, «замішана» на онлайн-касах? Чи можемо використовувати "старі" ККТ з 2017р.? Хто зобов'язаний застосовувати з 2017р. онлайн-каси?
  • Які нові стандарти по БО будуть прийняті? Хто зобов'язаний їх застосовувати з 2017р.? Як здійснити безболісний перехід?

Дорогий Колега, гряде 2017 рік, який буде дуже багатий на реформи і принесе в нашу бухгалтерську життя значні зміни.

Підключайтеся до наших онлайн-семінарів по Реформам 2017 року і Ви отримаєте кваліфіковані відповіді на питання, які вже хвилюють Вас і питання, які у Вас ще навіть не виникли.
Докладні програми всіх семінарів, графік і умови участі дивіться нижче.

Докладні програми всіх семінарів, графік і умови участі дивіться нижче


Поставте вашу оцінку цій статті:

Що таке ЕССС?
Чому ж колишній ЕСН і нинішні страхові внески так і не перетворилися в ЕССС?
Що таке ЕССС?
Чому ж колишній ЕСН і нинішні страхові внески так і не перетворилися в ЕССС?
Дивно, чи не так?
Де логіка?
Помітили, що для кожної з цілей свій підхід до перерахунку?
Що ж робити?
Засічіть час: скільки піде на пошуки?
І чи увінчаються вони успіхом?