Реклама
Реклама
Реклама

Що чекати росіянам від іпотеки в 2019 році

Ставки за житловими кредитами знижувалися протягом усього 2018 року, однак цієї осені майже всі великі банки оголосили про підвищення ставок. Це пояснили збільшенням вартості грошей в економіці. У 2019 вони можуть вирости до 12 відсотків.

грошей

* Джерело інфографіки - "Російська газета"

У березні президент Росії Володимир Путін заявив, що середню ставку по іпотеці потрібно знизити до 7-8 відсотків. Керівники найбільших банків відгукнулись на це тим, що така вартість - справа недалекого майбутнього. Глава Ощадбанку Герман Греф прогнозував зниження іпотечної ставки в найближчі два роки, глава ВТБ Андрій Костін теж підкреслила, що банк прагне до такими процентами.

Навесні і влітку стан іпотечного ринку дозволяло розраховувати на таке падіння ставок, але пізніше економічні умови змінилися. Через розширення санкцій і коливань на фінансових ринках країн, що розвиваються прискорилася інфляція.

Банк Росії відреагував на це підняттям ключової ставки, що призвело до зростання відсотків за вкладами і кредитах. Слідом ставки по іпотеці стали підвищувати і інші банки.

як пише "Російська газета" , Ставки будуть рости весь залишок 2018 року і на початку 2019 го. Антон Павлов, керуючий директор по роздрібних продуктах Абсолют Банку, не виключає, що середній рівень ставки по іпотеці перевищить 10 відсотків вже в кінці цього року.

Також Павлов зазначає, що після Нового року найімовірніше середня ставка по іпотеці збільшиться на 1-2 відсотка, піднявшись до 12. Але, на його думку, навіть в цьому випадку попит на іпотеку не сильно зміниться, так як умови кредитування залишаться досить комфортними. Прогнозується також, що при економічної стабільності ставки почнуть знижуватися з другої половини 2019 року і опустяться до 9,5 відсотка.

Однак існує більш негативний сценарій на майбутнє, який можливий в разі виникнення економічних шоків. Ставка по іпотеці підніметься вище 12 відсотків, а видача житлових кредитів помітно скоротиться. Таке варіант сценарію Павлов вважає малоймовірним. При цьому він помітив, що на попит впливають не тільки ставки, але і динаміка доходів росіян, і ситуація з рублем.

Тим часом Банк Росії вже відзначав, що зростання ключової ставки - тимчасове явище. За прогнозами Банку, ставка буде знижуватися в 2020 році. Тоді зменшуватися будуть всі види кредитів. При цьому початковий внесок по іпотеці навряд чи помітно зміниться найближчим часом, так як є якоюсь «перевіркою позичальника на готовність вкладати власні кошти в купівлю».

Зараз ЦБ намагається знизити частку іпотечного кредитування з низьким початковим внеском. Найближчим часом банки планують звести до мінімуму видачу іпотеки з початковим внеском менше 20 відсотків.

Читайте також: