Реклама
Реклама
Реклама

Платити все одно доведеться. Чим пізніше, тим більше

Платити все одно доведеться. Чим пізніше, тим більше.

Чим пізніше, тим більше

Але головне в тому, що власники самі фінансують капремонт своїх будинків. Борги цей ремонт відтермінують, а люди продовжать жити під поточними дахами, з зношеними внутрішньобудинковими інженерними комунікаціями і з зруйнованими фасадами.

Щоб примусово стягнути борги з неплатників, Фонд капітального ремонту Калузької області подає заяви до судів. Зараз до цієї роботи підключилися муніципалітети.

В рамках укладеного з регіональним оператором угоди про взаємодію щодо стягнення заборгованості на капітальний ремонт до цієї роботи приступила і адміністрація МР «Мединський район».

Зараз Мединський район щодо збирання внесків займає 22 місце, недоплативши внески до Фонду капітального ремонту багатоквартирних будинків, а значить і на ремонт будинків в районі, більше 3 мільйонів рублів. Це майже п'ята частина від нарахованих власникам приміщень в багатоквартирних будинках платежів. Тільки за поточний період 2017 року заборгованість зросла до 314 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Основна маса боргів значиться за громадянами Основна маса боргів значиться за громадянами. Але значний борг накопичили і юридичні особи, які в багатоквартирних будинках мають в основному нежитлові приміщення і також зобов'язані нести тягар
утримання спільного майна. На сьогоднішній день за ними борг по внесках становить понад 850 тисяч рублів.

У Житловий кодекс РФ Федеральним законом від 29 липня 2017 року №257-ФЗ внесені зміни і одне з них стосується сплати внесків на капітальний ремонт власниками нежитлових приміщень. Зараз регіональний оператор має право подати їм платіжний документ, що містить розрахунок розміру внеску на майбутній рік, одноразово протягом першого розрахункового періоду такого року.

При «старому» способі адресування квитанції не завжди доходили до власників приміщень. Тепер же, в разі, якщо власником нежитлового приміщення є юридична особа, платіжний документ буде доставлятися не за місцем знаходження приміщення, а за місцем знаходження постійно діючого виконавчого органу юридичної особи.

Таке нововведення законодавства абсолютно не виключає добру волю і можливість будь-якого боржника в будь-який час оплатити і свої минулі борги, і внести внески на майбутній період.

На сьогоднішній день по Мединського району подано до суду 41 заяву на суму 128 тисяч рублів. Це неплатники, які, не вважаючи за потрібне робити внески на капремонт спільного майна багатоквартирного будинку, не платили з осені 2014 року.

З переходом на трирічне планування капітального ремонту багатоквартирних будинків підходи до організації капітального ремонту багатоквартирних будинків на територіях муніципальних утворень змінилися. Назване поняття «загального казана», яке до теперішнього часу застосовувалося в цілому до обласного фонду коштів, тепер можна застосувати і до кожного муніципального утворення.

Планований в конкретному муніципальній освіті обсяг робіт залежить від обсягу сплачених внесків. У сусідній «кишеню» заглянути не вийде.

Строгий облік надійшли внесків ведеться і по кожному багатоквартирному будинку. Строгий облік надійшли внесків ведеться і по кожному багатоквартирному будинку

Якщо загальні збори багатоквартирного будинку прийме рішення про зміну способу формування фонду капітального ремонту і відкриє спеціальний рахунок, регіональний оператор в повному обсязі перерахує всі сплачені власниками кошти зі свого рахунку на спеціальний рахунок.

Тому збирати борги невигідно, а бути боржником по відношенню до сусідів - непристойно. На спецрахунок перейдуть не тільки накопичені, але і недоотримані багатоквартирним будинком кошти.

Адміністрація МР «Мединський район» нагадує, що власники приміщень в багатоквартирному будинку зобов'язані платити щомісячні внески на капітальний ремонт загального майна відповідно до вимог статті 169 Житлового кодексу Російської Федерації.

В тему

Короткостроковий план реалізації регіональної програми капітального ремонту на 2017 рік передбачає ремонт шести багатоквартирних будинків. У двох багатоквартирних будинках - ремонт даху, в двох - вимощення, в одному - фасаду, а в будинку №38 по вулиці Калініна - внутрішньобудинкових інженерних систем холодного і гарячого водопостачання. Загальний обсяг фінансування - 6 мільйонів рублів.

Підрядна організація ТОВ «Інстрой-сервіс» завершує ремонт даху на будинку №2а на вулиці Бєляєва та фасаду багатоквартирного будинку №3 на проспекті Леніна.

А ви знаєте, що ...

* Згідно із законодавством, власники квартир, несвоєчасно або не повністю заплатили внески на капітальний ремонт, гаситимуть не тільки борги, а й пеню в розмірі подвійної ставки рефінансування Центрального банку РФ від невиплаченої суми за кожен день прострочення, а при примусовому стягненні - і судові витрати.

* Якщо за договором купівлі-продажу вам дісталася квартира з боргами за капремонт - ви зобов'язані будете їх оплатити! Тому перевіряйте, щоб до попереднього власника не було претензій по частині комунальних платежів! Винятком є ​​випадок, якщо приміщення в багатоквартирному будинку до переходу на нього права власності знаходилося у власності Російської Федерації, суб'єкта Російської Федерації або муніципального освіти.

Ірина Булкіна. фото Е.Шкумат

Суспільно-політична газета Мединського району «Зоря», 11 серпня, № 91-93