Реклама
Реклама
Реклама

Чи платити за капітальний ремонт будинку? думка юриста

  1. Витоки проблеми, або Чому раніше за капремонт ми не платили
  2. Основні положення Житлового кодексу, що стосуються капітального ремонту будівель
  3. Як визначається розмір внеску і черга будинку на капітальний ремонт?
  4. Хто збирає внески на капремонт?
  5. Пільги та субсидії на капремонт в 2015 році
  6. Чи можна не платити за капітальний ремонт багатоквартирного будинку?
  7. Чому росіяни не хочуть оплачувати рахунки за капремонт
  8. Що кажуть звичайні громадяни
  9. Юридично обґрунтовану відповідь
  10. Відео про планування ремонту

Рахунки за комунальні послуги недавно поповнилися ще однією графою, що викликала шквал несхвалення і обговорень у ЗМІ, які стають все активніше. Тепер населенню Російської Федерації доведеться в обов'язковому порядку сплачувати фіксовану суму за капітальний ремонт житлового будинку (згідно з федеральним законом від 25.12.2012 під номером 271-ФЗ). Само собою, необхідність додаткових витрат викликала безліч питань у громадян. IQ Review розібрався у всіх деталях питання, яким сьогодні задаються все більше людей - чи можна не платити за капремонт законно?

Зміст статті

Витоки проблеми, або Чому раніше за капремонт ми не платили

Рахунки за комунальні послуги недавно поповнилися ще однією графою, що викликала шквал несхвалення і обговорень у ЗМІ, які стають все активніше

Капітальний ремонт

Перш ніж обговорювати і засуджувати нововведення, слід зробити невеличкий екскурс в недалеке минуле. На даний момент велика частина житлового багатоквартирного фонду (близько 85%) в нашій країні знаходиться в приватній власності. Залишок припадає на відомче і неприватизоване житло.

За часів Радянського Союзу, коли абсолютно все житло вважалося державним або кооперативним, необхідні ремонтні роботи проводились за рахунок держбюджету (або ж силами ЖБК). Після розвалу Союзу, коли тисячі, сотні тисяч квартир стали масово переходити в приватну власність, держава (уже Російська Федерація) перестало бути відповідальним за капітальний ремонт будівель - адже вони тепер належать не країні, а конкретним особам. Як наслідок - стягувати оплату на відновлення будівель припинили. Частина ТСЖ, втім, все також вимагали регулярних платежів за ремонт, а частина регіонів стали створювати спеціальні фонди, на рахунках яких збиралися гроші для його проведення - будинки-то потрібно на щось ремонтувати.

Ірина, Московська область, 59 років:

«У нас в квитанції завжди була графа« капремонт ». Його навіть робили один раз в нашому будинку (сталінка, п'ятиповерхівка) в 2011, начебто, році. Перефарбували фасад, вікна поміняли, перила підлатали, щось на горищі робили з покрівлею. Найголовніше - труби замінили на пластикові, тепер натиск хороший і іржі немає - якщо у тебе газова колонка, це важливо.

Я не розумію, з приводу чого ці суперечки, надумана проблема якась. Як це можна - не заплатити за капітальний ремонт будинку, квитанція-то загальна приходить? Спробуй не заплатили - жваво з квартири виселять! Я завжди плачу за ЖКП вчасно, протягом тижня, як квитанцію отримаю. Так, дорого, з рахунками за воду і світло більше 6 тисяч рублів на місяць виходить за мою двокімнатну квартиру (живу і прописана одна), але що робити, платити-то треба! Капремонт - це копійки, велика частина квитанції - це опалення. Ось вже там деруть - так деруть! ».

При цьому в Житловому та Цивільному кодексах існують пункти, які регламентують обов'язки власника житлової нерухомості. У них зазначено, що власник повинен не тільки використовувати житло (тобто, жити в квартирі), але ще й підтримувати його в нормальному стані. Зламалися перила в під'їзді? Тече дах? Балкони в аварійному стані? Вирішення цих проблем покладалося на плечі саме мешканців, а не ЖКГ або державного бюджету. При цьому Житловий кодекс до обговорюваного закону не містив ніяких способів, що дозволяють якось упорядкувати цей процес.

Таким чином, внесені зміни не є особливим нововведенням - держава нарешті задумався про те, щоб створити чіткий механізм проведення ремонту житлового фонду.

Основні положення Житлового кодексу, що стосуються капітального ремонту будівель

Для зручності читача, який напевно не знайомий з усіма статтями ЖК РФ, наведемо ключові нюанси.

  1. Встановлені внески сплачуються в обов'язковому порядку.
  2. Розміри внеску на капремонт визначаються окремо кожним суб'єктом федерації. Наприклад, в 2015 році тариф на капремонт в Москві становить 15 рублів за квадратний метр, для Воронежа - 6,6, Санкт-Петербурга - 2,5, Тюмені - 20.
  3. Формула розрахунку внеску - площа квартири (в квадратних метрах) множиться на встановлений розмір платежу. Наприклад, для вашого регіону встановлено розмір внеску 15 рублів, площа квартири - 40 «квадратів». Множимо 15 на 40 - отримуємо 600.
  4. Внески на капремонт зобов'язані платити власники житлової та нежитлової нерухомості, яка є в багатоквартирних будинках (власники квартир, а також власники комерційних об'єктів - перукарень, салонів, магазинів - розташованих на першому поверсі).
  5. Перераховуються кошти призначені для проведення ремонту спільного майна.
  6. Перераховуються кошти надходять на рахунки регіональних фондів або на рахунки будинків.

Як визначається розмір внеску і черга будинку на капітальний ремонт?

Працівниця робить ремонт

Виставляється в щомісячних квитанціях рахунок може відрізнятися у жителів різних будинків - для визначення суми відповідальні структури використовують такі дані:

  • вік споруди. Само собою, для ремонту будинку, зданого в минулому році, не потрібно збирати велику суму. І, навпаки - для дореволюційних будівель розмір внеску, природно, буде вище;
  • наявність / відсутність ліфта. На обслуговування і ремонт ліфтового обладнання потрібні кошти, так що мешканцям таких будинків доведеться платити трохи більше.

При цьому врахуйте, що згадані вище пункти - умовні: закон цей прийнятий відносно недавно, і на його «налагодження» напевно піде ще не один рік.

Самі ж ремонтні роботи проводяться в порядку черги. Вона встановлюється за такими параметрами:

- наскільки давно будівля була здана в експлуатацію;

- наскільки давно проводився останній капремонт;

- скільки зібрано коштів на капремонт з необхідної суми.

На проведення робіт місцева влада зобов'язана складати план із зазначенням дат їх проведення для кожного будинку. Ці дані - загальнодоступні, тому будь-який бажаючий може дізнатися, коли саме його житло буде ремонтуватися.

Матеріал в тему: Як дешево відремонтувати стару квартиру .

Само собою, ремонт окремих квартир з сплачуваного податку проводитися не буде, його призначення - відновлення загального житлового майна. До нього відносять:

  • покрівлю;
  • фундамент;
  • фасад;
  • ліфт (якщо є);
  • підвальні приміщення;
  • лічильники (на будинок);
  • інженерні комунікації (внутрішньобудинкові трубопроводи).

Хто збирає внески на капремонт?

Існує два варіанти збору коштів на проведення капремонту:

- перерахування коштів на спеціальний рахунок будинку;

- перерахування коштів на рахунок регіонального оператора.

Довідка. Вибирається варіант збору грошей на загальнобудинкових зборах. Однак в більшості багатоквартирних будинків подібні заходи давно не проводяться - в таких випадках за замовчуванням вибирається другий варіант.

Такий спосіб збору коштів, по суті, є менш вигідним - в даному випадку порядок черги визначає регіональний оператор. Це - структура, створювана місцевим управлінням спеціально для вирішення питань з проведення капремонтів. Чиновники даного апарату зобов'язані:

- вибирати банк, в якому будуть розміщуватися зібрані кошти;

- встановлювати терміни проведення капремонту для кожного будинку на підконтрольній території;

- встановлювати список запланованих робіт;

- займатися організацією проведення робіт: пошуком підрядника, перевіркою якості ремонту, розрахунком з виконавцем.

Довідка. Оскільки у веденні регіонального оператора - величезна кількість будівель, точно знати про стан кожного будинку його співробітники навряд чи будуть (хоча і повинні). Як наслідок - не виключено, що в такому випадку ремонт буде проводитися не в потрібні терміни, і не факт, що усуватися будуть саме найважливіші проблеми.

Таким чином, можна зробити висновок, що в більшості випадків для жителів багатоквартирних будинків більш зручним і вигідним є перший спосіб оплати - коли внески на капремонт надходять на рахунок саме їх будинку. До речі, слід врахувати, що створити його можна тільки протягом 60 календарних днів після прийняття обласної програми з капітального ремонту - в іншому випадку кошти будуть надходити регіональному оператору.

Однак в разі перерахування внесків на рахунок МКД (багатоквартирного будинку) існують деякі нюанси. Зокрема, потрібно визначити:

- розмір внеску. Він не повинен бути менше встановленого державою тарифу. Однак, за бажанням мешканців, його можна збільшити - по необхідності;

- список робіт, які необхідно буде виконати під час капремонту;

- терміни проведення робіт;

- банк, у якому будуть зберігатися кошти;

- власника рахунку (оскільки будинок не є юридичною особою);

- організацію, яка буде проводити капремонт, складання і перевірку кошторисів для неї.

За якістю робіт також доведеться стежити тим, кого визначають власники квартир в конкретному будинку.

Пільги та субсидії на капремонт в 2015 році

Згідно зі статтею 169 чинного Житлового кодексу РФ, від сплати внесків за капремонт звільняються:

  • власники нерухомості в аварійних будинках або будинках, визначених під знесення;
  • власники нерухомості в будинках, земельні ділянки яких перейдуть державі або муніципалітету.

Якщо на даний момент ваш будинок до таких не належить, але через місяць його визнають аварійним або визначать під знесення - ви теж можете розраховувати на повернення вже сплачених коштів. При цьому якщо ви недавно придбали квартиру, за яку колишній власник сплачував податок, і житло визнали аварійним - ви отримаєте і ті кошти, які вносив попередній власник.

До речі, покупцям квартир тепер потрібно звертати увагу ще й на наявність заборгованості по цьому пункту. Згідно зі статтею 158 чинного ЖК РФ, новий власник нерухомості отримує і обов'язки попереднього власника квартири по комунальним платежам. Так що якщо продавець не сплачував внески за капремонт, або ж сплачував не в повній мірі - погашати ці борги доведеться вже вам (якщо, звичайно, вчасно не звернути на це увагу при покупці).

Крім цього, від сплати внесків звільняються наймачі державного муніципального житла. Однак в таких випадках слід звертати увагу на умови оренди - можливо, в них буде окремо прописаний пункт про необхідність їх внесення.

Довідка: в 2014 році Верховний суд РФ роз'яснив , Що капремонт у муніципальних будинках оплачує держава як наймодавець згідно 65 статті ЖК і 681 статті ГК РФ. У разі якщо чиновники ухиляються від цього обов'язку, можна зробити ремонт за свій рахунок і звернутися до суду за компенсацією витрат.

Існує і окремий акт (стаття 159, частина 6 чинного ЖК РФ), що визначає субсидії для малозабезпечених громадян. Отримати її мають право ті, чия плата за комунальні послуги виявиться вище стандарту максимально допустимої частки витрат населення. Стандарт цей визначається окремо для всіх регіонів, наприклад, для Воронежа - це 18%. Тобто якщо після появи внесків за капремонт ваш загальний рахунок за комунальні послуги перевищує 18% від сумарного доходу сім'ї - ви можете звертатися за субсидією.

Чи можна не платити за капітальний ремонт багатоквартирного будинку?

Якщо раніше люди мовчки «ковтали» щорічні підвищення тарифів на послуги ЖКГ, то в 2015 році, коли всі ціни виросли в середньому на чверть , А відбувалося це паралельно масового зростання безробіття , Терпінню росіян прийшов кінець. Розмови про несправедливі тарифи ЖКГ вийшли з кухонь і стали, нарешті, гласною загальнонаціональною проблемою, що обговорюється на радіо і телебаченні не тільки у вигляді чергових новин, а в якості однієї з найактуальніших і хвилюючих людей тем.

Чому росіяни не хочуть оплачувати рахунки за капремонт

Люди стали виходити на вулиці, на мітинги. Так, в Москві в кінці серпня пройшов мітинг проти підвищення плати на капітальний ремонт багатоквартирних будинків. Питання, яке хвилює всіх - чи потрібно взагалі платити за капремонт за такими високими несправедливим тарифами, та ще й незрозуміло як розрахованим.

На підставі чого, наприклад, жителі Москви повинні платити за тарифом в 6 разів (!) Більше жителів Санкт-Петербурга? Міста схожі за кількістю населення, клімату і рівня зарплат, як так вийшло? Ще більше дивуються власники квартир в новобудовах - ще в'їхати не встигли, будинок тільки здали, а вже платити за капітальний ремонт чомусь. Так літні власники-новосели до нього, може, і не доживуть!

Що кажуть звичайні громадяни

Великі гроші

Природно, що необхідність додатково платити обов'язковий внесок викликала гостру негативну реакцію у багатьох. Наведемо кілька думок звичайних громадян.

Євгенія, Тюмень, 71 рік:

«Будинок наш побудований майже півстоліття тому. Майже всі мешканці верхніх поверхів скаржилися на протікання даху - довелося лагодити за свій рахунок, в підвалі - кілька років стояла вода, сам будинок зовні виглядає просто жахливо. А тепер ще цей податок ввели. З моєї двокімнатної квартири нарахували майже 1000 рублів додатково, і це при пенсії в 12 тисяч. Добре хоч, що діти і внуки допомагають - не бідують. А ось у двох сусідок моїх, у яких рідних не залишилося - шок: зайву тисячу, ну, ніяк не потягнути. Чи не платять, звичайно. Поки що навіть повідомлень не приходило, але якщо раптом почнуть вимагати - мовчати не будемо! ».

Артем, Санкт-Петербург, 32 роки:

«Чого дивуватися - щороку комуналку підвищують. Тепер ось ще один збір ввели, щоб «пиляти» можна було більше. Хоча тепер-то є з кого запитати, якщо капремонт в строк не проведуть - раніше адже за це ніхто, по суті, не відповідав. Поки що все плачу справно, наш будинок якраз повинні ремонтувати наступного року. Мешканці у нас активні, вирішили: якщо раптом нічого не зроблять (а робити у нас є що - і на даху, і в підвалі) - колективними скаргами завалимо ».

Анна, Москва, 41 рік:

«В позаминулому році в'їхала в свіжу квартиру в новобудові, тільки-тільки здану. З мешканців на весь будинок - від сили полпод'езда, і то ще не все до кінця заселилися: багато ремонтами займаються. І тут мені приходить квитанція - потрібно платити за капремонт близько 1000 рублів. Для моєї сім'ї - не катастрофа, але не дуже зрозуміло, навіщо платити за капітальний ремонт будинку, в якому тільки недавно штукатурка висохла? Питання це підняли з декількома власниками, звернулися в компанію, що управляє. Виявляється, ми платимо не Регіональному оператору, а на рахунок будинку, так що ці кошти «наліво» не підуть (по крайней мере, нам так сказали), а будуть використовуватися тільки для потрібного ремонту саме нашого будинку ».

Юридично обґрунтовану відповідь

Загалом, зрозуміло, чому люди не хочуть платити, перейдемо до питання, наскільки це законно і що буде, якщо не платити за капремонт.

Загалом, зрозуміло, чому люди не хочуть платити, перейдемо до питання, наскільки це законно і що буде, якщо не платити за капремонт

сліпа Феміда

Встановлений внесок є обов'язковим, поряд з оплатою послуг на водопостачання або електрику. Отже, при відмові від оплати (повному або частковому) на неплатника будуть нараховуватися відсотки за прострочення. Підставою для цього є стаття 155 (ч. 14.1) чинного ЖК РФ.

Згідно із законодавством, у разі подальшого ухилення від сплати або при регулярній неповної оплати внеску, щодо неплатника можуть бути прийняті такі заходи:

- арешт майна;

- вилучення майна;

- заборона на перетин кордону РФ.

Для стягнення заборгованості Регіональний фонд капремонту буде подавати на боржника в суд. Само собою, це не будуть робити відразу - за місяць прострочення або за недоплачені 100 рублів вам спочатку будуть приходити повідомлення. Як правило, претензії у комунальників виникають тільки після півроку прострочення платежів.

До того ж, слід зазначити, що судом та іншими проблемами ЖКГ загрожує і тим, хто має борги по іншим комунальним послугам. Однак при цьому мільйони людей спокійно живуть, роками недоплачуючи за них. Звичайно, проти деяких все-таки приймаються якісь заходи, але на даний момент немає масового переслідування боржників. Поки що складно говорити, що це стосується і внесків на капремонт - занадто мало часу пройшло з моменту їх появи. Однак уже зараз є ті, хто жодного разу їх не сплачував, і поки що випадки, коли це серйозно каралося, широким верствам населення не відомі.

Олег, юрист Ким може працювати юрист, скільки за це платять і кому підійде ця робота :

«Даний платіж є обов'язковим нарівні з іншими комунальними послугами. Тобто, власник житла не має вибору: платити чи не платити внесок. Адже у вас ніхто не буде питати, чи хочете ви заплатити штраф, або виплатити аліменти , Або погасити кредит в банку? Те ж саме і в даному випадку.

Звичайно, ви можете прийняти рішення і не сплачувати цей внесок. Однак чинне законодавство передбачає і заходи впливу в таких випадках. Зокрема - закон «Про виконавче провадження», стаття № 64, частини 7, 15 і 87. Спочатку боржник отримає повідомлення, має з цього випливати судовий позов, який вже настійно не рекомендується ігнорувати. При цьому врахуйте, що крім погашення боргу вам доведеться сплатити пеню в розмірі 1/300 ставки рефінансування ЦБ РФ за кожен день прострочення, а до того ж - виконавчий збір: 7% від суми боргу ».

Відео про планування ремонту

Відео про планування ремонту

Хто збирає внески на капремонт?
Як це можна - не заплатити за капітальний ремонт будинку, квитанція-то загальна приходить?
Зламалися перила в під'їзді?
Тече дах?
Балкони в аварійному стані?
Як визначається розмір внеску і черга будинку на капітальний ремонт?
Хто збирає внески на капремонт?
Чи можна не платити за капітальний ремонт багатоквартирного будинку?
На підставі чого, наприклад, жителі Москви повинні платити за тарифом в 6 разів (!) Більше жителів Санкт-Петербурга?
Міста схожі за кількістю населення, клімату і рівня зарплат, як так вийшло?