Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна оплатити в розстрочку накопичився борг за капремонт? / Новини / Регіональний фонд капітального ремонту багатоквартирних будинків на території Красноярського краю

|   Новини   Відповідаємо на часто зустрічаються власників, які вони задають особисто і через віртуальну приймальню

| Новини

Відповідаємо на часто зустрічаються власників, які вони задають особисто і через "віртуальну приймальню".

- На жаль, у мене накопичився великий борг за капремонт, я не можу оплатити його відразу. Що робити?

- П редлагаем власникам укласти угоду про реструктуризацію заборгованості. Оформлення договору не позбавляє боржника прав на пільги, компенсації або субсидії. Просто погашення боргу буде відбуватися не одноразово, як при судовому рішенні, а поступово, в сумах, які є посильними для мешканця, і в терміни, прийнятні для фонду - 6 або 12 місяців.

Для оформлення договору необхідно звернутися в будь-яке відділення Енергозбуту або в офіс Фонду, маючи при собі паспорт та свідоцтво державної реєстрації права власності.

Договір складається у двох примірниках. У нього в обов'язковому порядку включається графік погашення заборгованості, якого необхідно неухильно дотримуватися. Крім погашення боргу у платників залишається обов'язок сплачувати і поточні платежі, які нараховуються щомісяця. Квитанції з сумою чергового платежу будуть приходити щомісяця, як зазвичай. Порушення цього обов'язку, а також термінів виплати боргу призведе до припинення договору і звернення до суду, щоб витребувати всю суму одноразово. Повна виплата боргу анулює договір.

- Чи переходить борг за капремонт новому власнику квартири?

- Так, переходить. Внески на капітальний ремонт прив'язані до приміщення, а не до власника. Якщо за квартирою числиться борг, він перейде до наступного власнику (якщо не буде погашений попереднім). При цьому особовий рахунок при зміні власника приміщення залишається колишнім.

Щоб убезпечити себе в такій ситуації, вимагайте у попереднього власника довідку про відсутність заборгованості за капітальний ремонт.

- Де і як можна отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати внесків за капремонт?

- При продажу квартири досить до останнього платіжним документом про сплату внесків на капітальний ремонт докласти чек, що підтверджує оплату. У разі, якщо документ, що підтверджує відсутність заборгованості зі сплати внесків на капремонт, запитують в банку (наприклад, при оформленні іпотеки і т.д.), то таку довідку можна отримати в офісі регіонального оператора (за адресою: м Красноярськ, вул . Ади Лебедєвої, д. 101а) при наявності документів, що підтверджують особу, право власності та сплату внеску за попередній місяць (якщо довідка запитується до 20 числа поточного місяця) або поточний місяць (якщо довідка запитується після 20 числа поточного місяця).

Довідку також можна замовити, написавши листа на адресу регіонального оператора за адресою: 660099, м Красноярськ, вул. Ади Лебедєвої, д. 101а. У листі необхідно написати заяву в довільній формі, а також додати копії зазначених раніше документів (паспорта, свідоцтва про реєстрацію права власності та чека, що підтверджує сплату внеску на капітальний ремонт).

- Хто повинен платити внесок: власник або наймач квартири?

- Обов'язок платити внески на капітальний ремонт закріплена за власником приміщення. Якщо громадянин проживає в квартирі за договором соціального, комерційного найму або інших підстав, він не повинен платити. Сплачувати внески буде муніципалітет чи іншої власник житлового приміщення.

Що робити?
Чи переходить борг за капремонт новому власнику квартири?
Де і як можна отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати внесків за капремонт?
Хто повинен платити внесок: власник або наймач квартири?