Реклама
Реклама
Реклама

Як зняти обтяження з будинку, купленого на материнський капітал

Одним з напрямків коштів материнського капіталу є поліпшення житлових умов. Гроші сертифіката можна використовувати на оплату іпотеки або для е початкового внеску. Але куплена на маткап квартира вважається обтяженої до тих пір, поки не будуть виконані всі зобов'язання перед банком. Одним з напрямків коштів материнського капіталу є поліпшення житлових умов

Для багатьох сімей іпотечне кредитування є єдиною можливістю придбати власне житло. При народженні другої (і наступних дітей) дитини російська сім'я відповідно до законодавства отримує сертифікат на материнський (сімейний) капітал, який дає право на фінансову державну допомогу. У 2018 році її розмір становить 453 026 рублів. Засоби материнського капіталу можна направляти на покращення житлових умов, у тому числі на покупку житла на умовах іпотечного кредитування. Якщо власних грошей не вистачає на придбання квартири або будинку, дозволяється використовувати сертифікат для оплати іпотеки або її початкового внеску. В цьому випадку житло, куплене на умовах іпотеки, буде мати статус «обтяжене» до тих пір, поки позичальник не розплатиться остаточно з банком.

Відомості про те, що придбаний об'єкт нерухомості знаходиться в заставі, знаходяться в Єдиному державному реєстрі реєстрації майнових прав, куди вноситься відповідний запис. Як тільки іпотечну позику буде погашений, необхідно вирішувати питання про зняття обтяження з придбаних квадратних метрів. За ідеєю, виплата іпотеки є підставою для зняття обтяження. Але власнику треба внести зміни в ЕГРП і отримати нову виписку.

Для цього необхідно надати в Росреестр відповідні документи:

  • заяву про зняття обтяження з об'єкту нерухомості,
  • довідку з банку або іншої кредитної організації, що видала іпотечну позику, про погашення іпотечного кредиту;
  • договір, укладений з фінансово-кредитною організацією, про надання іпотеки,
  • копію документа про заставу нерухомості,
  • документ, що засвідчує особу громадянина, - паспорт,
  • документи, за якими виникли права на об'єкт нерухомості (договір купівлі-продажу або договір пайової участі),
  • квитанцію про оплату держмита за внесення змін до кадастровий реєстр і збору за видачу нової виписки з ЕГРП,

Якщо зняття обтяження здійснюється в судовому порядку, до перерахованих вище документів необхідно додати рішення суду.

Перелік доданих до заяви документів залежить від особливостей кредитних та інших майнових правовідносин в рамках придбаного об'єкта нерухомості.

Якщо власників декілька, то заяви повинні подавати всі, у кого є частка в даному об'єкті нерухомості. Заява за неповнолітніх дітей можуть написати їхні батьки чи законні представники.

Для подачі документів на зняття обтяження з нерухомості необхідно звернутися до відділу Росреестра або в Багатофункціональний центр «Мої документи» за місцем проживання.

Клієнтам Ощадбанку банк надає спрощену і, до того ж, безкоштовну процедуру зняття обтяження. Щоб її виконати, позичальникові потрібно звернутися у відділення банку і, надавши паспорт і кредитний договір, подати відповідну заяву. Протягом тижня Сбербанк підготує і направить в МФЦ за місцем проживання позичальника повідомлення про готовність документів для проведення процедури. Після цього клієнту (власнику нерухомості) потрібно звернутися в Багатофункціональний центр або регіональний відділ Росреестра для подачі заяви на зняття обтяження.

Іноді виникають ситуації, коли сам власник житла (позичальник) не може ходити по інстанціях для подачі документів. У цьому випадку він може доручити це юристу, на якого попередньо необхідно оформити довіреність і завірити її у нотаріуса.

При покупці житла без участі банку заяву про зняття обтяження в реєстраційну палату (держреєстратору в Росреестра) повинен подавати продавець. Він підписує заяву в присутності реєстратора. Якщо у продавця немає можливості самостійно звернутися в Росреестр, він повинен завірити в нотаріуса підпис в заяві і направити його в Росреестр, в тому числі і поштою рекомендованим листом.

джерело