Реклама
Реклама
Реклама

Шахрайство з кредитами: кредит за чужим паспортом

У мережі можна знайти палкі дискусії на тему: чи можна оформити кредит за чужим паспортом? Яке диво клієнтів банків, коли вони дізнаються, що зробити це нескладно. Шахраї мають в розпорядженні безліч злочинних схем для реалізації затіяного. Результат залежить від професіоналізму зловмисника, який отримав в руки чужий паспорт.

Зазвичай все стурбовані збереженням будь-яких документів. Але втратити можна все що завгодно. Але якщо читацький квиток мало кому стати в нагоді, то чужим паспортом зрадіють багато. Сьогодні випадки оформлення кредитів на чужі документи не рідкість. Зловмисники знають, що робити - вони оформляють купу кредитів на знайдене посвідчення особи. Це буде малоприємним сюрпризом для господаря документа в результаті. Хочеш не хочеш, а треба платити. Саме тому, існує певний алгоритм дій, які потрібно неодмінно виконати, щоб не кусати лікті.

Що робити, якщо ви втратили або у вас вкрали паспорт

1. Негайно йдіть в міліцію, щоб скласти заяву про зникнення посвідчення особи.
2. Обов'язково візьміть корінець, який вказує на те, що у вас прийняли заяву. Він потрібен як доказ вашого звернення в правоохоронні органи до того моменту, як зловмисники оформили кредит.

Схеми роботи зловмисників

Мисливці за чужими паспортами розробляють все нові і нові схеми своїх діянь. Серед них є найпоширеніші. Наприклад, зловмисник переклеює фотографію в паспорті або шукає подільника, схожого на власника документа, що буває рідше, тому що пошуки займають багато часу. Після цього проблем з оформленням банківської позики, як правило, не виникає.

Є й інші дієві варіанти оформлення кредиту на чужі документи. Наприклад, отримання кредиту за ксерокопією паспорта. Для цього зловмиснику досить переконати банківського працівника, що оригінал посвідчення особи є, але можливості надати його тут і зараз - ні. До речі, переконувати і зовсім не обов'язково. Завжди зі співробітником можна домовитися за винагороду, щоб він сказав, що оригінал паспорта був. До того ж працівник банку може бути подільником злодія і тоді взагалі ніяких проблем з оформленням не буде. Загалом, працівник банку не перешкода для шахрая в реалізації злих намірів.

До речі, якщо у зловмисника є своя людина в кредитній установі - це небезпечна ситуація. В такому випадку він може оформити безліч кредитів, користуючись при цьому лише ксерокопією паспорта. Співробітник банку може поцупити базу ксерокопії посвідчень особи для злодія. Цей варіант не можна виключати, адже такими злочинними схемами вже завдавали шкоди банкам.

До речі, співробітник з такою історії завжди може без праці виплутатися. Йому досить не відмовлятися від своїх слів і стверджувати, що оригінал був, і він підтвердив справжність ксерокопії, а що сталося потім - не розуміє. І що виходить в результаті? Зловмисник оформляє на ксерокопії посвідчень особи невеликі суми, наприклад, до 100 тисяч рублів, переводить гроші на рахунок і залягає на дно.

Як виключити можливість оформити кредит на ваш паспорт

Клієнти банків завжди з трепетом ставляться до стану своїх рахунків. Але щоб не страждати від дій зловмисників, потрібно, з такою ж турботою турбується про паспорт. Зберігайте його в надійному місці, якщо не бажаєте, щоб шахраї скористалися вашої неуважністю і оформили позики на вас в усіх банках міста. Це ж не так складно зробити.

Носіть паспорт виключно в закритих кишенях. Ніколи не передавайте документ для перевірки або зняття ксерокопій третім особам. Тільки міліція може перевіряти паспорт. Але навіть співробітникам правоохоронних органів, щоб зробити це, потрібно для початку представиться за формою. Це правило стосується не тільки паспорта, але і його ксерокопій. Адже ви вже прочитали про те, що оформити кредити можна навіть по копії посвідчення особи.

Як дізнатися, чи не оформили чи на вас кредит

Це питання одне з найголовніших. Будь-який сучасний чоловік, коли виявляє втрату документа, думає про це. Перше, що повинно насторожити вас - це дзвінки з фінансової установи з вимогою погасити кредит. Це перший сигнал! Негайно йдіть в банк, щоб розібратися з ситуацією.

Також є інші способи перевірки. Можете перевірити кредитну історію самостійно за допомогою інтернету. Це платна послуга, але раз на рік кожен може зробити це безкоштовно. Вивчіть результати перевірки. Якщо у вас були кредити, які ви давно успішно погасили, але в історії є дані про нових позиках - це говорить, що вашим документом встигли скористатися.

Як бачите, існує величезна кількість способів оформити кредит на чуже посвідчення особи. Подібним проблем можна було б уникнути, якби кредитні організації вели базу втрачених або вкрадених документів. Тоді б співробітник перевіряв паспорт перед тим, як оформити позику. Але, на жаль такої бази не існує. Всім людям потрібно берегти свої документи, як зіницю ока, і вірити, що з часом придумають способи боротьби з любителями оформляти позики на чужі паспорти.


У мережі можна знайти палкі дискусії на тему: чи можна оформити кредит за чужим паспортом?
І що виходить в результаті?