Реклама
Реклама
Реклама

Іпотека у Франції: як оформити, документи, процентні ставки

  1. Умови отримання кредиту на нерухомість
  2. Процентні ставки при купівлі нерухомості у Франції в іпотеку
  3. Документи для оформлення іпотеки у Франції
  4. Додаткові витрати на іпотеку у Франції

П'ята республіка - одна з тих країн, де іноземці в правах мало чим поступаються громадянам. Будь добропорядна людина з гарною кредитною історією незалежно від паспорта може скористатися французькими банківськими послугами. З цього тексту ви дізнаєтеся, як взяти іпотеку у Франції ... П'ята республіка - одна з тих країн, де іноземці в правах мало чим поступаються громадянам

Умови отримання кредиту на нерухомість

З 2012-го ціни на французьку нерухомість безперервно падали. Звичайно, обвалом це назвати не можна - зниження становило близько 2% на рік. Але негативна динаміка була на обличчя. У 2015-му ж ринок стабілізувався. А вже в 2016 почав повільно відновлюватися.

При цьому іноземні покупці ніколи не втрачали інтересу до нерухомості у Франції. Навіть на піку падіння цін вона залишалася дорогої покупкою. Як мінімум € 100000. Якщо ж мова йде про столицю або знаменитих альпійських і морських курортах, то сума ця збільшується багаторазово.

Тому для потенційних покупців дуже до речі буде можливість оформлення іпотечного кредиту. Благо, що у Франції великі банки - BNP Paribas, Société Générale, La Banque Postale, BPCE - охоче працюють з іноземцями. Іпотека у Франції для росіян небагато чим відрізняється від кредитування громадян.

Звичайно, вимоги до іноземців жорсткіше, ніж до французам. Також можуть попросити надати додаткові документи. Але в строгих правилах є і свої плюси. Держава жорстко контролює сферу кредитування, тому ймовірність утворення іпотечної бульбашки навіть на тлі низьких процентних ставок французькому ринку не загрожує. А значить, і приводів для занепокоєння у власників нерухомості менше.

Типові умови іпотечного кредитування іноземців у Франції:

Валюта кредиту євро Сума кредиту до 65%, в деяких випадках до 70% (не менше € 75000) від вартості нерухомості Термін іпотеки 5-20 років Вік позичальника від 21 до 75 років Погашення кредиту щомісяця ануїтетними платежами

Процентні ставки при купівлі нерухомості у Франції в іпотеку

У Франції, як і в багатьох інших країнах Європи, банки надають кредити як з фіксованими, так і з плаваючими процентними ставками. Плаваюча ставка залежить від коливань Еврібор (Європейська міжбанківська ставка пропозиції), який може змінюватися раз в 3-6 місяців.

Проценти за іпотекою у Франції в залежності від обраного варіанту кредитування можуть коливатися від 1% до 3,5%. В середньому ж ставка становить близько 2%.

Так що іпотека у Франції дуже приваблива, особливо на тлі загальної тенденції до зниження відсотків по кредиту. Причому в разі отримання кредиту з плаваючою ставкою, можна убезпечити себе від занадто великих коливань (через 10 років ситуація адже може змінитися) і прописати в договорі фіксовані кордону зміни ставки, наприклад, 1% або 2%. Завдяки цьому квартира у Франції в кредит обійдеться не так дорого, як могла б.

При цьому щомісячні платежі не повинні перевищувати третини від доходу позичальника, тобто близько 33%. Якщо ж витрати буду більше, то купити квартиру у Франції в іпотеку не вийде.

У Росії діє податок на матеріальну вигоду від економії на відсотках по кредиту в зарубіжних банках. Тому будьте уважні і вивчіть питання заздалегідь. Детальніше про оподаткування читайте тут .

Документи для оформлення іпотеки у Франції

Щоб отримати іпотеку під Франції, потрібно подати такі документи:

  • закордонний паспорт;
  • свідоцтва про шлюб або розлучення, шлюбний договір (якщо є);
  • попередній договір про купівлю-продаж нерухомості;
  • ПДФО за останні два роки, а також дані по зарплаті за останні три місяці;
  • трудовий договір (для найманих працівників);
  • виписку з банківських рахунків за останні три місяці;
  • документи, що підтверджують наявність додаткових доходів, наприклад, від здачі житла в оренду або банківських вкладів;
  • свідоцтво про право власності на нерухомість і рахунки про оплату комунальних послуг. Щоб отримати іпотеку під Франції, громадяни країн, що не входять в ЄС, повинні мати у власності будь-яку нерухомість;
  • таблицю щомісячних виплат за іншими кредитами і кредитні договори (якщо є);
  • податкові декларації, статут і баланси за останні три роки (для підприємців).

Але у іноземця, який бажає придбати нерухомість у Франції в іпотеку, можуть зажадати додаткові документи. Наприклад, довідку про стан здоров'я.

Всі документи повинні бути перекладені на французьку мову і завірені нотаріусом. На розгляд пакету в банку зазвичай йде близько 30 днів. А протягом 10 днів позичальник має право без будь-яких наслідків відмовитися від кредиту. Наприклад, якщо у нього змінилися обставини і гроші більше не потрібні.

Додаткові витрати на іпотеку у Франції

На витрати на оформлення іпотеки у Франції піде приблизно 2% від вартості кредиту. На додаток до цього щороку позичальникові потрібно оплачувати страховку - близько 0,3%. Штрафні санкції за дострокове погашення кредиту - до 3% від суми, що залишилася боргу.

Оцінка вартості € 500-2500 Комісія банку за оформлення до 1% від суми кредиту Страхування життя позичальника близько 0,3% від суми кредиту Збір за оформлення іпотеки 0,5-1,0% від суми кредиту

Хочете купити нерухомість у Франції в кредит? Залиште заявку на Prian.ru ! Компанії - партнери порталу підберуть об'єкти по вашим вимогам і проконсультують з питань отримання кредиту.

Автор: Катерина Холодова

Фото: Данило Котов

Умови цитування матеріалів Prian.ru