Реклама
Реклама
Реклама

Чи може самотня жінка усиновити дитину без чоловіка 2019 р

  1. Що таке усиновлення
  2. Хто має право усиновити дитину
  3. Пройдіть соціологічне опитування!
  4. Де знаходяться діти, яких можна усиновити
  5. Усиновлення з пологового будинку
  6. Усиновлення з Будинку маляти
  7. Усиновлення з дитячого будинку
  8. Необхідні документи
  9. Чому можуть відмовити

Час читання: 5 хвилин

Питаннями усиновлення задаються не тільки сімейні пари, а й жінки, поки що не знайшли свою другу половину. Адже для того, щоб стати люблячою матір'ю і подарувати домашній затишок дитині, зовсім не обов'язково мати в паспорті штамп із ЗАГСУ. При цьому у майбутніх мам виникає безліч сумнівів і побоювань щодо юридичного боку справи. Чи може самотня жінка усиновити дитину? Чи дозволяє закон подібні операції? І якщо так, то що для цього необхідно? Питаннями усиновлення задаються не тільки сімейні пари, а й жінки, поки що не знайшли свою другу половину

Що таке усиновлення

Якщо говорити в загальних рисах, то усиновлення - це юридична процедура, метою якої є встановлення між громадянином (а також членами його сім'ї) та прийомною дитиною правових взаємовідносин, ідентичних тим, що виникають між батьками і їх кровними дітьми.

Процедура досить складна, що вимагає багато часу, сил і терпіння від усиновителів. Так, доведеться зібрати пакет паперів, пройти медичне обстеження, витримати перевірки комісії з усиновлення та, звичайно, дочекатися своєї черги.

Майбутній батько повинен відповідати тому образу усиновителя, який прописаний в законодавстві. Знаючи це, багато хто питає, чи дають дітей на усиновлення одиноким жінкам в Росії. Відповідь на це питання ви знайдете далі в статті. Детальніше про те, що являє собою сама процедура прийняття в сім'ю малюка, що для неї необхідно читайте в матеріалі " усиновлення ".

У Росії головними нормативними актами, контролюючими правовідносини в сфері усиновлення, є Конституція РФ, Сімейний кодекс РФ, Кодекс про шлюб та сім'ю РФ, Цивільно-правовий кодекс РФ. Крім цього існує цілий ряд федеральних законів, а також постанов уряду країни. Доповнюють загальну картину накази міністерств (наприклад, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства освіти).

  • Федеральний закон від 24 липня 1998 № 124-ФЗ «Про основні гарантії прав дитини в Російській Федерації».
  • Федеральний закон від 16 квітня 2001 № 44-ФЗ «Про державний банк даних про дітей, які залишилися без піклування батьків».
  • Постанова Уряду РФ від 29 березня 2000 № 275.
  • Наказ Міністерства охорони здоров'я і медичної промисловості РФ і Міністерства освіти РФ від 25 грудня 1995 № 369/641 «Про медичний огляд дітей, переданих на виховання в сім'ю».

Хто має право усиновити дитину

У вже згаданому Сімейному кодексі вказується, що усиновитель повинен бути повнолітнім і повністю дієздатною особою, без серйозних фізичних і психологічних захворювань (ВІЛ, туберкульоз, нервові розлади і подібні). У пріоритеті - російське громадянство та проживання на території країни.

Однак іноземні громадяни (крім підданих США) також мають право на усиновлення дітей. Різниця у віці між усиновлювачем та усиновленим повинна бути бажано не менше 16 років.

При цьому закон не вимагає, щоб усиновитель знаходився в офіційному шлюбі. Тому відповідь на питання, чи можна усиновити / удочерити дитину одинокій незаміжньої жінки, буде однозначно ствердною.

Пройдіть соціологічне опитування!

Які умови необхідно дотримуватися для усиновлення

Почнемо з того, що умови усиновлення дитини в Росії для незаміжньої жінки нічим не відрізняються від загальних вимог, що пред'являються Сімейним кодексом до всіх інших усиновителям. Так, згідно з основними положеннями, громадянин, який бажає стати прийомним батьком:

  • Чи не повинен мати судимостей за злочини проти свободи особистості, статевої свободи, проти дітей. А також судимостей середньої і тяжкої ступенів за інші злочини.
  • Зобов'язаний мати у власності або користуванні задовільну станом житлову площу, розміри якої розраховані на проживання відповідної кількості людей.
  • Зобов'язаний мати офіційний рівень доходу, який дозволить йому утримувати себе і дитину.
  • Чи не повинен бути в минулому позбавлений батьківських прав. І не повинен бути викритий у відмові від своїх батьківських прав.

Крім цього, потрібно пам'ятати про важливий нюанс: не можуть стати батьками прийомну дитину жінка з чоловіком, які не є офіційно одруженими. Тобто якщо у жінки є цивільний чоловік, то оформити батьківські права на дитину вдасться тільки одному з батьків. Крім цього, потрібно пам'ятати про важливий нюанс: не можуть стати батьками прийомну дитину жінка з чоловіком, які не є офіційно одруженими

Де знаходяться діти, яких можна усиновити

Потрапляють в списки на усиновлення діти різного віку. У зв'язку з цим є кілька установ, в яких можна знайти дитину без батьків.

Усиновлення з пологового будинку

Нерідко жінки цікавляться можливістю взяти отказника прямо з пологового будинку. Час, який новонароджений проведе в пологовому будинку, залежить від стану здоров'я дитини. Якщо з ним все в порядку, то передача його в Будинок малятка може бути здійснена протягом місяця після появи малюка на світ. Якщо ж обстеження виявить наявність якихось захворювань, то дитина спочатку буде переданий в лікарню на лікування до стабілізації стану здоров'я. Про те, як взяти новонародженого малюка, який ще не встиг покинути пологовий будинок, ви дізнаєтеся зі статті « Усиновити дитину з пологового будинку ».

Усиновлення з Будинку маляти

У Будинку дитини перебувають найменші діти - від народження і до 3 років. У тих же випадках, коли малюк серйозно відстає у розвитку, його перебування в даній установі продовжується. Але зазвичай не більше ніж на рік.

Плюсом усиновлення з Будинку маляти малюка у віці приблизно від року і старше є можливість оцінити ступінь його фізіологічного і розумового здоров'я.

Саме до цього віку починають яскраво проявлятися відхилення в розвитку.

Потрібно розуміти, що такий малюк потребує посиленої турботи, особливої ​​чуйності і, можливо, додаткових фінансових витрат. Тому потрібно постаратися тверезо оцінити, чи зможе одна жінка, без чоловіка, дати цьому малюкові все необхідне. Більше інформації про те, як взяти малюка з Будинку маляти, - в статті « Усиновлення дитини з Будинку дитини ».

Усиновлення з дитячого будинку

Діти у віці від 3-4 і до 18 років виховуються в дитячих будинках. Саме до цього віку за законом відмовників виділяються місця в соціальних установах даного типу. Причому деякі хлопці проживають в дитячих будинках разом зі своїми братиками чи сестричками. Таких малюків далеко не завжди дозволяють всиновлювати окремо. Якщо дане рішення є обґрунтованим і принесе одному або декільком дітям відчутну вигоду, то керівнику дитбудинку дозволяється зробити виняток з правила.

Деякі жінки думають, що по відношенню до більш дорослих дітей діють якісь особливі вимоги. Тому у фахівців органів опіки та піклування часто запитують, як усиновити дитину з дитячого будинку матері-одиначці. На ділі процедура нічим не відрізняється від прийняття в сім'ю зовсім маленьких діток. Один істотний нюанс є лише при оформленні батьківських прав на дитину у віці від 10 років.

Всі тонкощі цього питання, а також інших моментів усиновлення з дитбудинків ви знайдете в матеріалі « Усиновлення дитини з дитячого будинку ».

У законодавстві чітко прописано, що потрібно для усиновлення дитини самотній жінці або будь-якого іншого усиновителю. Для цього знадобиться підготувати пакет паперів і довести фахівцям з усиновлення свою готовність і здатність стати батьком, забезпечити дитині гідне життя. Щоб дізнатися, з яких саме етапів складається підготовчий процес і сам механізм оформлення батьківських прав на конкретну дитину, ознайомтеся з матеріалом " процедура усиновлення ".

Необхідні документи

При зверненні до органу опіки та піклування вам обов'язково видадуть перелік паперів, необхідних для усиновлення. Залежно від ситуації і побажань конкретного фахівця список може бути як стандартним, так і більш розгорнутим. При зверненні до органу опіки та піклування вам обов'язково видадуть перелік паперів, необхідних для усиновлення

Так, в числі звичайних паперів - довідки з місця роботи, лікарська виписка про результати проходження медкомісії, ксерокопія посвідчення особи та інші. Але іноді можуть попросити, наприклад, додатково написати автобіографію. Якщо вас цікавить дана тема, то пропонуємо до прочитання статтю " Які документи потрібні для усиновлення дитини ".

Чому можуть відмовити

Основні причини, чому жінка без чоловіка може отримати відмову в усиновленні дитини, зводяться до невідповідності потенційної матері вимогам закону. Наприклад, якщо у неї немає достатньо впорядкованого, комфортного і просторого житла. І якщо у неї немає роботи, дохід від якої можна було б підтвердити документально.

Але іноді відмова можна отримати і в зв'язку з іншими обставинами. Перед постановкою жінки на чергу її перевірятимуть комісії з соціальних служб. якщо мати одиначка за своїми особистісними характеристиками викличе якісь сумніви у фахівців, то вони можуть їй відмовити. Однак подібні причини для відмови не мають офіційно закріпленої законодавчої бази, тому не можуть бути застосовані.

Це ж стосується випадків, коли на дитину претендує жінка без чоловіка і сімейна пара. Наявність / відсутність чоловіка не є обов'язковою вимогою до усиновителю, тому впливати даний фактор на успішність процедури ніяк не повинен.

Усиновлення дитини з дитячого будинку і будинку малятка: Відео

Чи може самотня жінка усиновити дитину?
Чи дозволяє закон подібні операції?
І якщо так, то що для цього необхідно?