Реклама
Реклама
Реклама

Як взяти кредит за кордоном?

  1. Правила видачі закордонних кредитів
  2. Особливості кредитування в різних країнах
  3. Недоліки кредитування за кордоном

До теперішнього моменту система кредитування в Росії досить розвинена До теперішнього моменту система кредитування в Росії досить розвинена. Однак існує думка, що брати позики в іноземних банках - набагато вигідніше. Дійсно, закордонні програми кредитування відрізняються низькими процентними ставками (в середньому 3-6% річних) і гнучкими термінами надання.

Отримати кредит за кордоном досить складно, але реально, якщо врахувати кілька умов. Головне переконати обраний банк у своїй платоспроможності. Незважаючи на те, що позики для іноземних громадян завжди пов'язані з підвищеними ризиками для банку, більшість зарубіжних кредитних організацій цілком охоче укладають договори з росіянами.

У Росії існують спеціальні посередницькі компанії, які співпрацюють з іноземними банками. Вони завжди готові проконсультувати клієнта, як взяти кредит за кордоном на максимально вигідних умовах і які документи для цього знадобляться. Для тих, хто має намір самостійно оформити кредит і вже вибрав банк, бажано добре знати іноземну мову і розбиратися в тонкощах законодавства цієї країни.

Правила видачі закордонних кредитів

В даний час за допомогою брокерських компаній можна взяти кредит в будь-якій іноземній валюті. Для позичальника, який збирається придбати нерухомість за кордоном, найкращим рішенням буде оформити іпотеку в банку тієї ж країни. Банки найохочіше надають іноземним клієнтам саме іпотечні кредити, адже вони пов'язані з найменшими ризиками.

Списки документів, необхідних для кредиту за кордоном для росіян, можуть в різних країнах відрізнятися. Крім основних, там можуть зажадати надання різних додаткових довідок, наприклад, рекомендацію російських банків , З якими співпрацював клієнт. Основними документами є:

  • паспорт громадянина РФ;
  • довідка про доходи за останні 1-2 роки;
  • дані про власність;
  • документи, що підтверджують відсутність заборгованостей;
  • ліцензія на здійснення фінансових операцій за кордоном, видана банком Росії.

Більше шансів отримати кредит з'являється в дочірніх банках великих фінансових організацій Росії, а також в зарубіжних банках-партнерах. Наприклад, турецька DenizBank - дочірня компанія Ощадбанку. У ньому можна оформити іпотеку або відкрити депозитний рахунок.

Споживчі кредити в основному надаються для іноземних громадян тільки на термін перебування в країні. Тому, оформляючи позику, необхідно заздалегідь отримати довгострокову візу. Банки з більшою довірою ставляться до позичальників, які постійно перебувають в їх країні, мають посвідку на проживання, постійну роботу або бізнес. За законами деяких країн (наприклад, в Італії та Фінляндії) володіння нерухомістю на їх території і сплата податків прирівнюється до підприємницької діяльності.

Найпростіше оформити кредити за кордоном росіянам, які мають там нерухомість. В цьому випадку позика видається під заставу цього майна. Ще одна умова всіх зарубіжних кредиторів: початковий внесок у розмірі 10-30%. Схвалення заявки відбудеться з більшою ймовірністю, якщо клієнт має високий рівень доходу.

Особливості кредитування в різних країнах

Не тільки перелік документів, але і умови кредитування в різних країнах відрізняються. Наприклад, в Німеччині або Італії отримати кредит можуть тільки резиденти країн ЄС. В інших державах, наприклад, у Франції, Туреччини та Іспанії, отримати кредит можна, навіть якщо позичальник не володіє там власністю і не веде бізнес. У банках США кредитна політика теж досить лояльна по відношенню до іноземним клієнтам.

В Іспанії у потенційного позичальника можуть зажадати довідку про відсутність боргового навантаження в рідній країні. У Фінляндії кредит схвалять, якщо клієнт має нерухомість у себе на батьківщині, також там можуть надати іпотеку на її придбання.

У більшості інших держав все інакше: отримані кошти дозволяється витратити, чи не вивозячи за межі країни (особливо якщо мова стосується придбання житла в іпотеку). У рідкісних випадках можуть піти на поступки, якщо у клієнта є поручитель - громадянин цієї країни, готовий надати свою нерухомість під заставу . Але зрозуміло, заручитися такою підтримкою досить складно, якщо тільки у позичальника в цій країні не проживають родичі.

Недоліки кредитування за кордоном

Незважаючи на те, що формально на отримання іноземного кредиту російськими громадянами ніяких заборон немає, здійснити це не дуже просто, а в підсумку - не завжди вигідно. Головну небезпеку для позичальника являє коливання курсу валют. Це досить непередбачуване явище, особливо якщо мова йде про десятиліття. І для тих, чий дохід обчислюється в основному рублями, існує ризик, що коли-небудь щомісячний внесок сильно зросте.

Кредитні експерти найчастіше радять клієнтам брати іноземні позики в тій валюті, в якій вони отримують зарплату. У цьому випадку процентна ставка закордонного банку дійсно буде дуже вигідною.

Варто враховувати, що витратити кредитну суму в Росії можна, тільки заплативши комісію за переказ коштів. Крім того, кредитом за кордоном напевно зацікавиться податкова інспекція.