Реклама
Реклама
Реклама

Як вибрати машину по кишені?

  1. Початкові витрати на покупку. вартість автомобіля
  2. Періодичні витрати на експлуатацію. Витрати на автомобіль
  3. Скільки коштує володіти автомобілем: підсумки

Привіт, шановні читачі блогу Kak-Kupit-Auto.ru. У цій статті ми з Вами постараємося заздалегідь прорахувати повну вартість автомобіля і спрогнозувати майбутні витрати на автомобіль, тобто спробуємо розібратися, як вибрати машину, яка буде Вам по кишені.

Насправді, питання планування автомобільного бюджету дуже і дуже важливий, адже багато хто з нас не купують машину, лише тому, що бояться занадто великих витрат на автомобіль і не знають, як дізнатися повну вартість володіння автомобілем. Якщо Ви - не виняток, то пропоную Вам, перед тим як вирішити, який автомобіль купити (Та й чи варто купувати машину взагалі), взяти калькулятор і посчітть, у скільки грошей Вам обійдеться покупка авто і скільки коштуватиме його подальша експлуатація. Розрахований таким чином бюджет повинен добре поєднуватися з Вашими доходами, і тоді машина не стане для Вас тягарем, а плюси від її використання перекриватимуть всі її недоліки.

Отже, весь автомобільний бюджет можна розділити на дві частини:

  • Початкові витрати на покупку
  • Це вартість автомобіля, тобто витрати, що виникають один раз, в момент придбання машини

  • Періодичні витрати на експлуатацію
  • Це повторювані витрати на автомобіль, які почнуться відразу після покупки

Початкові витрати на автомобіль будуть потрібні від Вас тільки при покупці. До цього моменту відповідна кругленька сума повинна бути у Вас в кишені. А ось з періодичними витратами все не так просто, але якщо в двох словах, то для Вашого «автомобільного щастя» Ваші доходи, повинні перевищувати періодичні витрати на автомобіль як мінімум рази в два, а краще в три. Розглянемо витрати на автомобіль більш докладно.

Взагалі то, повну вартість автомобіля можна дізнатися тільки після того, як Ви його продасте. Для того, щоб з'ясувати повну вартість володіння автомобілем треба до ціни його покупки додати всі витрати на автомобіль за весь термін володіння ним, а потім з цієї суми відняти ціну за яку він був Вами проданий. Але враховувати всі витрати на машину, це досить нудно, тому ніхто так не робить і повну вартість порахувати вдається далеко не кожному.

Початкові витрати на покупку. вартість автомобіля

Кожен майбутній автовласник, перед покупкою, задається питанням: «За скільки купити машину? »Подорожче або дешевше? Це питання особливо актуальне, якщо автомобіль купується в кредит, коли розкид доступних цін досить великий. Але як визначити, вартість автомобіля, який буде Вам по кишені?

Все досить просто: в ідеалі Ваш автомобіль повинен коштувати приблизно стільки, скільки становлять Ваші доходи за один рік, в цьому випадку машина взагалі не буде обтяжувати Ваш бюджет. Зрозуміло, мова йде про покупку нового або майже нового авто, адже літній і помітно подешевшав, колись дуже дорогий автомобіль, здатний швидко спустошити кишені свого нового власника вже однією тільки вартістю свого обслуговування.

До речі: при розрахунку можна враховувати доходи всіх членів сім'ї, які братимуть участь у фінансуванні покупки автомобіля.

В принципі, якщо Вам не треба платити за іпотеку і автомобіль Ви купуєте, чи не залазячи в борги, то вартість машини може сягати півтора і навіть двох Ваших річних доходів. Але в цьому випадку Ваш гаманець відразу ж відчує витрати на автомобіль, можна сказати, що більша частина грошей буде йти на утримання машини. А ось купувати авто вартістю більше двох своїх річних доходів я Вам настійно не раджу. Не дивуйтеся, якщо наступним Вашим автомобілем досить скоро стане щось більш доступне.

Не дивуйтеся, якщо наступним Вашим автомобілем досить скоро стане щось більш доступне

Тепер, шановні читачі, давайте розглянемо, з чого ж складається повна вартість автомобіля, які витрати на автомобіль очікують Вас в момент покупки і відразу після неї.

  • Ціна автомобіля
  • Додаткове обладнання
  • Реєстрація в ГИБДД
  • страховка ОСАГО
  • страховка КАСКО
  • Техогляд
  • Діагностика та ремонт (для уживаного авто)
  • Шини

Щоб Вам стало абсолютно ясно, навіщо все це потрібно, що все це означає і чи можна без цього обійтися, давайте розглянемо кожен пункт більш докладно:

  • Ціна автомобіля
  • Мабуть, з цією статтею витрат все гранично ясно. При покупці без використання кредиту - це вся вартість автомобіля, а при покупці в кредит - це початковий внесок.

  • Додаткове обладнання
  • Вартість «допів» може досягати 10% від вартості авто і більш, але якщо Ви бажаєте заощадити, то від них можна повністю відмовитися. До додаткового обладнання відноситься все, що не встановлено на автомобіль на заводі, але може бути встановлено в автосалоні. Це може бути сигналізація, автомагнітола, парктронік, бортовий комп'ютер і т.д. Деякі пункти з додаткового обладнання дійсно дуже корисні, але якщо платити за нього Ви не хочете, то сміливо відмовляйтесь, тим більше, що ціни на нього в автосалонах, зазвичай завищені рази в 2-3.

  • Реєстрація в ГИБДД
  • Мито за держреєстрацію зараз становить 800 р, а за номери доведеться заплатити ще 2000р. Якщо машину Ви купуєте з рук і на ній вже встановлені номери, то ці дві тисячі рублів можна сеноміть, залишивши собі старі номерні знаки, за умови, що вони добре читаються і не пошкоджені.

  • страховка ОСАГО
  • Страховка ОСАГО - обов'язкове. Для реєстрації автомобіля на своє ім'я, крім документів на автомобіль і договра, Вам доведеться пред'явити інспектору ДАІ і поліс ОСАГО, в якому Ви будете вписані власником ТЗ. Формула розрахунку ціни поліса залежить від регіону і населеного пункту (місто / село), ​​потужності двигуна, віку, загального водійського стажу і безаварійного стажу водія. Залежно від даних параметрів ОСАГО може обійтися Вам в суму від 3 до 22 т.р. Щоб дізнатися точну вартість страховки використовуйте Калькулятор ОСЦПВ від страхової команії РЕСО .

Наступні два види витрат відносяться скоріше до періодичних витрат на автомобіль, які ми розглянемо нижче, але вони мають звичай виникати відразу ж при покупці машини, тому сміливо включаємо їх у початкові витрати на авто.

  • страховка КАСКО
  • Цей вид страховки обов'язковим не є, але я Вам, друзі, настійно рекомендую їм скористатися і ось чому. По-перше, дуже багато машин викрадають в перший же місяць після їх покупки. Особливо це стосується старих авто, часто їх продають свідомо з метою подальшого викрадення у нового власника. До речі, від угону можна купити поліс КАСКО з франшизою або поліс на короткий термін, що дозволить пристойно заощадити. По-друге, КАСКО просто обов'язково, якщо у Вас поки немає досвіду водіння, причому в цьому випадку Вам потрібно повне КАСКО без франшизи. Вартість поліса повного КАСКО може становити від 5 до 15% вартості авто, але це дуже приблизні цифри, тому в кожній ситуації треба робити точний розрахунок.

  • Техогляд
  • Цей пункт актуальний тільки при купівлі вживаного авто, новим машинам проходити технічний огляд тепер немає необхідності. Перший техогляд машина повинна пройти, коли їй виповниться 3 роки, потім в 5 років, а далі щорічно. За новими правилами, контролювати проведення техогляду тепер будуть не ГИБДД, а страхові компанії, тому для автомобілів старше 3-х років обов'язковою умовою отримання поліса ОСАЦВ, є наявність чинного талона техогляду. Вартість техогляду становить близько 400 р. -витрати невеликі, але враховувати їх треба.

Крім усього іншого, при купівлі вживаного авто може мати місце така стаття витрат, як діагностика і відновний ремонт.

  • Діагностика та ремонт
  • Платну діагностику проводити не обов'язково, але дуже рекомендується, особливо якщо Ви абсолютно не в курсі, на що дивитися, купуючи старий авто. Нагадую, друзі, діагностику треба проводити не після покупки, а перед нею. Потрібна діагностика для того, щоб вчасно виявити неполадки потребують ремонту і можливо знизити ціну покупки. А ось ремонт, і можливо недешевий - це те, що може трапитися, якщо на діагностиці невміло заощадити.
    З іншого боку, при покупці уживаної машини, невеликий ремонт є цілком нормальним явищем, якщо продавець відразу повідомив, що потрібно замінити і зробив на це знижку.

З іншого боку, при покупці уживаної машини, невеликий ремонт є цілком нормальним явищем, якщо продавець відразу повідомив, що потрібно замінити і зробив на це знижку

  • Шини
  • Ще одна стаття витрат, яку треба виділити із загальної маси - це шини. Вони є найдорожчим «расходников», а тому їх треба згадати окремо. До того ж, необхідність в їх покупці може встати дуже гостро, якщо машину Ви купуєте восени або взимку, адже шини - це безпека і економити на них - собі дорожче.

    Шини - це дійсно витратний матеріал, причому найдорожчий, особливо, якщо Ви керуєте автомобіль активно, з інтенсивними розгону і різкими гальмуваннями. Комплект нових шин з дисками обійдеться в суму від 10 до 100 тис.р., В залежності від класу автомобіля, хоча бувають варіанти і дорожче. А ось зносити шини можна за п'ять сезонів, а можна і за один - дивлячись як їздити. Вартість шин для різних моделей сильно розрізняється, а дізнатися, скільки будуть коштувати шини та диски на обрану Вами модель авто, Ви завжди можете в будь-якому інтернет магазині з продажу автогуми, наприклад тут .

Періодичні витрати на експлуатацію. Витрати на автомобіль

Так, з періодичними витратами все трохи складніше, але якщо в двох словах, то для гарантії Вашого «автомобільного щастя» Ваш сумарний дохід, повинен перевищувати витрати на автомобіль, хоча б рази в два.

Нерідко, початківці автолюбителі бувають розчаровані занадто високими витратами на куплений автомобіль. Найчастіше це буває, коли купують не дуже новий автомобіль, який коли то коштував вельми і вельми недешево. Справа в тому, що з віком ціна автомобіля знижується, а витрати на нього можуть тільки зростати. Що ж робити? Як не опинитися в неприємній ситуації, коли автомобіль замість радості принесе проблеми?

Спланувати свої майбутні витрати на автомобіль досить просто, треба просто взяти аркуш паперу, калькулятор і телефон або сісти за комп'ютер і залізти в інтернет. Частина витрат автолюбителі несуть практично щодня, а частина з них виникають один раз на рік, але правильніше буде скласти докупи всі витрати за рік і розділивши їх на 12 місяців, знайти середні витрати на автомобіль в місяць.

Які ж періодичні витрати на автомобіль очікують Вас після його покупки?

  • Витрати на паливо
  • Витрати на технічне обслуговування (ТО)
  • Транспортний податок
  • Витрати на страховку ОСАЦВ і КАСКО
  • Платежі по кредиту
  • Техогляд

Тепер розглянемо більш детально кожну статтю витрат на автомобіль.

  • Витрати на паливо
  • Якщо Ви будете проїжджати хоча б 15-25 тис.км. в рік, то витрати на паливо стануть для Вас однією з найбільших статей витрат на автомобіль. Заздалегідь розрахувати витрати на паливо - досить важко, але зробити це - необхідно. При розрахунку слід враховувати відстань, яке Ви збираєтеся покривати щодня, а так же середня витрата палива, характерний для обраного Вами автомобіля. Сплануйте майбутні витрати на паливо, що б апетит Вашого залізного супутника не став для Вас неприємним сюрпризом.

Сплануйте майбутні витрати на паливо, що б апетит Вашого залізного супутника не став для Вас неприємним сюрпризом

  • Витрати на технічне обслуговування (ТО)
  • Кожному майбутньому автовласникові перед покупкою машини необхідно зрозуміти одну дуже важливу річ: автомобіль не тільки робить наше життя легшим, він ще вимагає уважного до себе ставлення. Щоб машина добре послужила, її необхідно якісно і своєчасно обслуговувати, завжди проводити ТО відповідно до графіка і не пропускати його. Якісне ТО, виконане в строк, майже гарантує, що Ваш автомобіль ніколи Вас не підведе.

    Витрати на технічне обслуговування сильно залежать від місця його проведення, пробігу, марки і моделі авто, але в середньому вартість одного технічного обслуговування може складати від 4-5 тис.р. ($ 150) для автомобілів економ-класу, до 15 тис.р. ($ 500) для добротних іномарок. Але це не межа. Для автомобілів преміум-класу вартість техобслуговування може перевалювати і за $ 1000.

  • Транспортний податок
  • Транспортний податок в нашій країні встановлюється владою кожного суб'єкта федерації самостійно, а тому в різних регіонах він сильно відрізняється. Крім того, розмір транспортного податку залежить від потужності двигуна автомобіля.

    Скільки ж можна заплатити в рік транспортного податку? Порядки сум приблизно такі: за малолітражку в більшості регіонів доведеться викласти 1,5-3 т.р. в рік. А ось для авто з двигуном в 300 коней, наприклад Audi A8, транспортний податок може становити 22,5 т.р. в Москві, 45 т.р. в Нижньому Новгороді і 2,4 т.р. в Чеченській республіці. Тому, якщо Ви живете в "дорогому" регіоні, то будьте уважні, вибираючи модифікацію автомобіля по основними параметрами .

    Тому, якщо Ви живете в дорогому регіоні, то будьте уважні, вибираючи модифікацію автомобіля по   основними параметрами

    Найпростіше і найбільш точно з'ясувати розмір транспортного податку дозволяє онлайн-калькулятор на офіційному сайті податкової служби. Не забудьте перед розрахунком вказати свій регіон.

  • Витрати на страховку
  • Про цю статтю витрат уже згадувалося вище, в число первинних витрат на автомобіль. Додам лише, що вартість ОСАЦВ і КАСКО Ви можете з'ясувати, зателефонувавши в страхову компанію або в онлайн-калькуляторі, наприклад, тут і тут .

  • Платежі по кредиту
  • Така стаття періодичних витрат на автомобіль виникає тільки у тих, хто купує автомобіль в кредит, в іншому випадку, даний пункт Ви можете сміливо пропустити. У двох словах можна сказати, що платежі за всіма Вашими кредитами (а не тільки по автокредиту), повинні складати не більше однієї третини від Ваших сімейних доходів. Не забувайте, крім оплати кредиту машина буде вимагати від Вас та інших періодичних витрат.

  • Техогляд
  • Як уже згадувалося вище, цей пункт можна пропустити, якщо Ви купуєте новий автомобіль. Перший раз машина проходить техогляд через 3 роки після випуску, потім після закінчення 5 років, а далі щорічно. Якщо ж Ви купуєте машину з пробігом, то майте на увазі: вартість техогляду становить всього 400 р. Сума невелика, але враховувати її треба.

Скільки коштує володіти автомобілем: підсумки

Скільки коштує володіти автомобілем: підсумки

Ось, мабуть, і все. Тепер, шановні читачі, Ви знаєте всі основні моменти, які треба врахувати, при розрахунку Вашого майбутнього авто-бюджету. А щоб Вам було легше розібратися в тому, як заздалегідь прорахувати свої майбутні витрати на машину, я підготував для Вас простенький приклад розрахунку вартості машини і витрат на неї , Рекомендую Вам з ним ознайомитися.

Додано 7 листопада 2016 року
Дорогі читачі! Нещодавно мені попався в інтернеті оригінальний сервіс по розрахунку вартості володіння автомобілем і я вирішив поділитися з Вами цією інформацією.

Сервіс знаходиться на сайті Quto.ru . Відкрийте вкладку "Легкові", виберіть модель авто і натисніть "Вартість володіння":

Відкрийте вкладку Легкові, виберіть модель авто і натисніть Вартість володіння:

Внизу відкриються дві таблиці "Витрати на обслуговування" і "Щорічне зниження вартості".

Внизу відкриються дві таблиці Витрати на обслуговування і Щорічне зниження вартості

Зверніть увагу, розрахунок виконується для вартості (пункт 7) тієї комплектації авто, яку Ви оберете в колонці зліва (пункт 1). Також можна вказати річний пробіг (п.2) і місто реєстрації автомобіля (п.3) (це впливає на паливні витрати і транспортний податок). За моїми прикидками, ці розрахунки досить точні, вони враховують різні ставки податку та коефіцієнт регіону при розрахунку страховки. У будь-якому випадку такий розрахунок краще, ніж нічого, тому передаю цю інформацію Вам і сподіваюся, що вона стане в нагоді Вам при розрахунку майбутніх витрат на автомобіль.

Друзі, на цьому я завершую цю статтю. Спасибі, що дочитали до кінця і якщо вона виявилася корисною вже не соромтеся, ставте лайк, відправляйте друзям, коментуйте і задавайте питання. А я бажаю Вам вірно розрахувати свої сили і вибрати найбільш підходящий автомобіль як по-кишені, так і по-душі!

Як вибрати машину по кишені?

5 (100%) 1 vote [s]

»Подорожче або дешевше?
Що ж робити?
Як не опинитися в неприємній ситуації, коли автомобіль замість радості принесе проблеми?
Скільки ж можна заплатити в рік транспортного податку?
Як вибрати машину по кишені?