Реклама
Реклама
Реклама

9 кроків, як взяти сироту в сім'ю

Читачів цікавить, як усиновити дитину, які документи для цього необхідно зібрати і кому можуть відмовити в усиновленні Читачів цікавить, як усиновити дитину, які документи для цього необхідно зібрати і кому можуть відмовити в усиновленні   Якщо у вас виникло бажання усиновити дитину, звертайтеся до Служби у справах дітей за місцем проживання, - радить Інна Олексіївна   Ви захотіли взяти з дитячого будинку дитини, зігріти його теплом вашого серця, виховати і випустити його в світ відбулася особистістю

Якщо у вас виникло бажання усиновити дитину, звертайтеся до Служби у справах дітей за місцем проживання, - радить Інна Олексіївна

Ви захотіли взяти з дитячого будинку дитини, зігріти його теплом вашого серця, виховати і випустити його в світ відбулася особистістю. З чого почати, які документи необхідно зібрати, куди звернутися, розповіла "Вечірці" головний спеціаліст відділу захисту прав дитини, усиновлення та розвитку сімейних форм виховання Служби у справах дітей Дніпропетровської обласної державної адміністрації Інна Чаплін.

- В Україні процедура усиновлення регламентована законом, - каже Інна Олексіївна. - Виконавчим органом є Державний департамент з усиновлення та захисту прав дітей, який працює при Міністерстві України у справах сім'ї, молоді та спорту. Процес усиновлення займає від місяця до трьох.

Крок 1.
Отримання статусу кандидата в усиновлювачі
Документи з усиновлення подаються в службу у справах дітей за місцем проживання майбутніх батьків (райради, сільради, селищні ради). У пакет документів входить: письмова заява, копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу; довідка про зарплату за останні 6 місяців або копія декларації про доходи за попередній рік, завірена органами державної податкової служби; копія свідоцтва про шлюб (якщо батьки перебувають у шлюбі); висновок про стан здоров'я кожного заявника; нотаріально посвідчену згоду другого з подружжя на усиновлення дитини у разі, якщо оформляє усиновлення один з подружжя; довідка про наявність (відсутність) судимості кожного із заявників; документ, що підтверджує право власності або використання житлового приміщення.

Крок 2.
видача дозволу
Після подачі заяви кандидатом на протязі 10 робочих днів працівник Служби у справах дітей проводить бесіду з заявником, з'ясовує мотиви усиновлення; складає акт огляду житлово-побутових умов потенційних батьків-усиновителів; розглядає питання про можливість усиновлення ними дитини; готує відповідний висновок; в разі прийняття позитивного рішення ставить їх на облік як кандидатів в усиновлювачі.
Заявникам видається висновок разом з документами, на підставі яких вони можуть звернутися до Служби у справах дітей будь-якій області для встановлення контакту з дитиною.
Термін дії документів щодо усиновлення складає один рік з дня їх видачі.

Крок 3.
вибір дитини
Якщо майбутні батьки ще не визначилися, якого саме дитини вони хочуть усиновити, їм пропонують ознайомитися з даними дітей, які стоять на обліку в департаменті з усиновлення, а також ознайомитися з даними дітей, які стоять на регіональному обліку.
В інформаційний файл дитини, якого можна усиновити, входять наступні дані: фотографія; ім'я, стать, місце і дата народження; висновок про стан здоров'я (кандидати мають право провести додаткове медичне обстеження дитини в присутності представника служби у справах дітей або опікуна); інформація про фізичний та розумовий розвиток; дані про батьків та інших родичів; правові підстави для усиновлення; особливості характеру дитини; місце проживання (без точної адреси).

Крок 4.
Знайомство з дитиною
Якщо кандидати хочуть познайомитися з дитиною, дані якого їх зацікавили, їм видається направлення, яке діє тільки 10 робочих днів.
Саме протягом цього періоду в присутності працівників служби у справах дітей можна поспілкуватися з дитиною.

Крок 5.
Заява в службу усиновлення
Після знайомства з дитиною і при обопільній (усиновителі - усиновлюваних) бажанні, кандидати подають заяву в Службу у справах дітей за місцем перебування дитини.
Заява пишеться українською мовою, в ньому вказується прізвище, ім'я, по батькові кандидата в усиновлювачі, місце проживання, а також прізвище, ім'я, по батькові та місце проживання дитини.

Крок 6.
усиновлення
Після отримання заяви від кандидатів начальником установи, де проживає дитина, готується пакет документів. На підставі зібраної інформації протягом 10 робочих днів Служба у справах дітей готує висновок про доцільність усиновлення. Його (висновок) передають до суду за місцем проживання дитини. Туди ж на час подання заяви про усиновлення. Остаточне рішення приймає суд.
Документи, які подаються до суду: заяву в суд про усиновлення; висновок про доцільність усиновлення; документ, що підтверджує наявність житла; акт огляду житлово-побутових умов усиновителів; Довідка про заробітну плату; копія свідоцтва про шлюб; висновок медиків про стан здоров'я кожного заявника; довідка про наявність (або відсутність) судимості; копія свідоцтва про народження дитини; один з документів, який підтверджує статус дитини; копія свідоцтва про смерть батьків дитини; рішення суду про позбавлення батьківських прав; визнання безвісно відсутніми батьків, недієздатними, померлими; оригінал нотаріально завіреної угоди батьків, опікунів або піклувальників дитини на усиновлення; акт про місцезнаходження дитини; згоду дитячого закладу (та згода самої дитини, якщо вона досягла того віку і рівня розвитку, що може її висловити); довідка про невідвідування дитини батьками (за умови усиновлення згідно з ч.2 ст. 219 Сімейного кодексу України); висновок про стан здоров'я дитини; акт про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною.

Крок 7.
Усиновитель забирає дитину додому
Отримавши копію рішення суду (через 10 днів з дати винесення рішення), усиновлювач зобов'язаний особисто забрати дитину із закладу чи сім'ї, в якій він виховується, в присутності представника Служби у справах дітей після пред'явлення копії рішення суду про усиновлення.

Крок 8.
Отримання документів про усиновлення
В органах реєстрації актів цивільного стану виходить свідоцтво про усиновлення та нове свідоцтво про народження, вноситься запис про дитину в паспорт.

Крок 9.
Реєстрація в паспортному столі
Батьки повинні зареєструвати дитину в паспортному столі за місцем свого проживання.

Анна ДОЛГАЕВА

Мітки: усиновити дитину , усиновлення