Реклама
Реклама
Реклама

Сантехніка викликали?

  1. Який порядок оформлення замовлення?

Два тижні тому мій сусід вирішив оновити санвузол Два тижні тому мій сусід вирішив оновити санвузол. Купив на ринку унітаз, викликав сантехніка з ЖЕУ. Спеціаліст з'явився на наступний ранок. На традиційне запитання: «Скільки? ..» почув: «15 тисяч за виклик, приблизно 70 - за установку унітазу, ну і якщо буде потрібно, доведеться сплатити супутні роботи». "Та ви що? Чому я повинен взагалі щось платити, адже я щомісяця роблю відрахування на техобслуговування !!! »- вигукнув сусід. Коротше, виник невеликий скандал з наступним дзвінком в житлову службу.

Нічого нового в цій історії немає. Більшість з нас вважає, що з ЖКГ вони в повному розрахунку, і комунальники повинні на перший поклик бігти і робити нам все якісно, ​​а головне - безкоштовно. І якщо з першим твердженням важко не погодитися, то ось щодо безкоштовних робіт слід дати роз'яснення. Адже мало не щодня виникає питання: що ЖЕУ повинен робити безкоштовно, а за які роботи ми повинні розщедрюватися? І яким чином?

Де закінчується техобслуговування, і починаються платні послуги?

Був час, коли в наших квартирах безкоштовно і крани лагодили, і унітази міняли, і люстри навішували. Після того як вступив в силу новий Житловий кодекс, ситуація змінилася. Багато видів поточного ремонту перейшли в розряд «платних послуг». Сьогодні «за безкоштовно» можна ні прокладку в крані замінити, ні розетку поміняти. У кожному ЖЕУ на видному місці висить перелік платних послуг (сантехнічні, електромонтажні та ремонтно-будівельні роботи). Але необхідно пам'ятати, що розцінки на виконання тих чи інших робіт довільно комунальниками не встановлюються, а розраховуються фахівцями вищестоящих відомств.

Наприклад, установка того ж унітазу обійдеться приблизно в 69 тисяч, ванни - в 122 тисячі, рушникосушки - 44, установка кульового крана від 23 до 32 тисяч (в залежності від діаметра). Прочищення внутрішньої каналізації складе дев'ять тисяч за метр. І, як пояснили в плановому відділі ГУП «ОЖКХ», безпосередньо сам виклик (консультація) фахівця за прейскурантом коштує 15 тисяч рублів.

Що стосується того самого техобслуговування, на яке громадяни постійно посилаються і яке дійсно оплачують (з січня вартість складе 600 рублів за 1 м кв.), То, за словами начальника планового відділу Ольги Коваленко, в це поняття входять підтримку в працездатному стані конструктивних елементів житлового будинки (фундаменту, стін, перекриттів, дахів, вікон і дверей в місцях загального користування, сходових маршів, балконів), справне функціонування інженерних систем - опалення, вентиляції, водопостачання, а також прибирання місць загально го користування та прибудинкових територій. Перелік цих робіт, а також періодичність виконання визначені Постановою Мінжитлокомунгоспом від 25.05.2013г №12 «Про встановлення переліку робіт з технічного обслуговування і періодичності їх виконання».

- Простіше кажучи, наші фахівці безкоштовно проводять ремонти на трубопроводах холодної та гарячої водопостачання в підвалах, на горищах, по стояках до приладів обліку або вентилів (ці пристрої перекривають подачу води), встановлених на відгалуженнях в квартиру. За все, що після - несе відповідальність, в тому числі і матеріальну, власник, адже понад 90 відсотків житла у нас приватизовано, а значить, є приватною власністю мешканців, - пояснив майстер слюсарів-сантехніків Сергій Юркевич-Войнич.

Який порядок оформлення замовлення?

Припустимо, ви виявили в квартирі якусь неполадку і не можете (або не хочете) усунути її самі. Який порядок оформлення замовлення? Вам слід зателефонувати диспетчеру ЖЕУ і зробити заявку. Диспетчер зареєструє її і складе наряд-завдання для робітників. Спочатку вони проводять обстеження, іншими словами, оцінюють «фронт робіт»: що необхідно зробити їм, а які деталі придбати мешканцеві. Це і називається консультацією, вартість якої становить, як уже говорилося вище, 15 тисяч рублів. Ця сума, як в цілому і оплата за ремонтні роботи буде включена в «жирування». Але брати гроші у мешканців «готівкою» без оформлення будь-яких документів працівникам ЖЕУ заборонено. Як би там не було, в будь-якому випадку уточнюйте вартість кожної послуги, так як заміна унітазу може обійтися в різну суму, в залежності від стану старого, способу його установки і так далі.

Ще майстер сантехніків звернув особливу увагу на те, що мешканці зобов'язані надати доступ сантехнікам в свої квартири для контролю якості Профремонт, усунення несправностей або аварійних ситуацій, нехай навіть не в їх квартирах. Але найчастіше все стояки забиті «намертво», і, якщо щось трапиться, доводитися розбирати стіни, розбивати плитку ...

Безумовно, надання різних послуг ми повинні вимагати не за гарні очі. Як-не-як, платимо з власної кишені. Нехай і не в повному обсязі, але більшість з нас їх побічно оплачує, регулярно вносячи квартплату. І, звичайно, співробітники ЖЕУ повинні виконувати наші заявки в строго встановлені терміни.

Але, погодьтеся, і ми з вами повинні відповідально ставитися як до свого майна, так і до загальнобудинкового. Адже за ті 600 рублів за «квадрат» техобслуговування (в середньому на квартиру виходить близько 30 тисяч) складно підтримувати справність внутрішніх інженерних систем, наводити порядок в під'їздах, ліфтах, підвалах, та ще й стежити, щоб двір був чистим і упорядкованим. І все це, смію зауважити, не тільки без підтримки мешканців, а більше навіть всупереч їх небажання щось робити ... Ніде правди діти, багато хто думає так: ми платимо - ось і викидаємо в каналізацію все що завгодно, ліфти - розписані, сміттєпроводи - забиті, лампочку в під'їзді стоїть вкрутити - через день інший її вже і в помині немає. А вже про бруд в під'їздах я й не кажу, хоча більшість з них закрито домофонами! Тут прибирають не прибирай - а поки самі не захочемо підтримувати порядок, ні про яку чистоту і мови бути не може.

Ольга ВЛАДИМИРОВА

Собівартість техобслуговування квадратного метра житлоплощі сьогодні - мінімум 2 000 рублів на місяць. Мешканці платять за метр 500 рублів. Різницю комунальникам покриває держава. А в цілому ми гасимо тільки близько 30 відсотків від вартості тих комунальних послуг, які споживаємо. Планується, що до 2015 року білоруси будуть 100-процентно оплачувати «комуналку».

Який порядок оформлення замовлення?
На традиційне запитання: «Скільки?
Та ви що?
Адже мало не щодня виникає питання: що ЖЕУ повинен робити безкоштовно, а за які роботи ми повинні розщедрюватися?
І яким чином?
Який порядок оформлення замовлення?
Який порядок оформлення замовлення?