Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити запрошення в Україну для росіян в 2019 році

  1. Чи обов'язково запрошення
  2. види запрошень
  3. порядок оформлення
  4. Необхідні документи для фізичних осіб
  5. Для юридичних осіб
  6. Зразок запрошення листи
  7. процес отримання
  8. вартість документа
  9. Термін дії
  10. Останні зміни для жителів РФ

Щорічно країну відвідує понад мільйон громадян Російської Федерації. Правила перетину кордону останнім часом посилилися. Хоча між державами як і раніше діє безвізовий режим, і приїхати можна за стандартним закордонним паспортом, краще мати при собі гарантійний лист-запрошення від юридичної або фізичної особи, завірене нотаріусом. Розповімо, як оформити запрошення в Україну для росіян в 2019 році.

Чи обов'язково запрошення

Чи обов'язково запрошення

Офіційні документи цього не передбачають. Тому іноземці сумніваються, чи потрібно запрошення для в'їзду в Україну. Постановою уряду цієї країни з квітня 2017 року затверджені Правила оформлення віз для в'їзду на територію України і перетину її території. Йдеться про короткостроковою візою, підставою для якої є запрошення, видане громадянином України або іноземцем, що проживають тут на законних підставах, а також юридичною особою. Але, оскільки між урядами України та Російської Федерації діє угода про поїздки громадян суміжних територій один до одного без оформлення віз, в'їжджати в країну, пересуватися по ній і залишати росіяни вправі за посвідченнями особистості:

  • паспорту громадянина РФ;
  • дипломатичному чи службовій;
  • льотному свідченням члена екіпажу літака або посвідчення моряка.

Угода не скасовано, проте з 2015 року цивільний паспорт замінюється закордонним. Чи не впускають на територію України осіб чоловічої статі від 16 до 60 років з реєстрацією в Криму і Севастополі. проблематичний в'їзд на Україну для росіян-чоловіків НЕ пенсійного віку. Їм можуть відмовити без пояснення причин.

Щоб убезпечитися від розглядів і затримок, подорожуючим варто все-таки обзавестися запрошенням з боку проживають тут знайомих, а краще родичів. Чи можна в'їхати в Україну без запрошення іншим категоріям громадян? Так, жінки, діти, люди похилого віку перетинають кордон тільки по закордонному паспорту.

види запрошень

Вони залежать від цілей поїздки в країну. Запрошення для росіян може бути:

  • туристичним;
  • діловим;
  • приватним.

Для інтуристів дозвіл оформляється на термін до 30 днів. Якщо візит ділової або приватний - до 180.

порядок оформлення

Громадянину або юридичній особі слід звернутися до найближчого до місця проживання управління Державної міграційної служби (ДМС) цієї країни, де оформити відповідну заяву. У ньому зацікавлена ​​особа доводить до відома про намір видати запрошення і зобов'язується протягом строку своїх повноважень гостя підтримувати його фінансово.

Читаємо також:
Правила в'їзду в Україну
ВНЖ в Україні

До того, як оформити запрошення в Україну, потрібно ознайомитися з вимогами до заяви. Пишеться українською мовою, якщо від руки - то друкованими літерами, але краще комп'ютерний набір. Не повинно бути виправлень, помарок, скорочень, абревіатур. Приватні особи подають заяву за місцем реєстрації, юридичні - там, де знаходиться їх офіс.

Заявнику роз'яснюється, що запрошення не буде оформлено іноземцю, який становить загрозу для інтересів України і українців, входить в число персон non grata. Служба безпеки регулярно оновлює список громадян, яким заборонений в'їзд в країну. Побачити його можна на державних порталах. Оформлення запрошення для росіян нічим не відрізняється від видаваних громадянам інших країн.

Необхідні документи для фізичних осіб

Особа, яка має державну приналежність до України, або іноземець, який офіційно проживає в країні, при підготовці запрошення для жителя РФ подає в міграційну службу пакет документів, до якого входять:

  • вже згадану заяву;
  • паспорт громадянина України або посвідку на проживання (інший документ) для іноземця;
  • квитанція, яка свідчить про сплату держмита;
  • копія паспорта запрошуваного і ті ж сторінки, перекладені на українську мову.

Фізична особа-іноземець повинен представити документ, що підтверджує право на законне перебування на Україні (робота, навчання).

Для юридичних осіб

Для юридичних осіб

Вони представляють в ГМС такі папери:

  • заяву-клопотання;
  • паспорта: керівника організації (підприємства), що запрошує росіянина, і людину, яка буде займатися гостем, а також наказ про це;
  • банківську довідку спеціальної форми;
  • виписку з Єдиного держреєстру;
  • гарантії того, що запрошений буде забезпечений житлом, із зазначенням адреси;
  • копія паспорта росіянина.

Документи повинні бути подані у відомство завчасно, оскільки клопотання розглядається близько трьох тижнів.

Зразок запрошення листи

Документ складається державною мовою і пересилається громадянину РФ. Як виглядає запрошення в Україну для росіян? Це оформлений відповідно до чинного законодавства документ. Форма затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15.11.2013 № 1104, у якій викладено порядок оформлення запрошень іноземцям та особам без громадянства на отримання візи для в'їзду в Україну.

В обов'язковому порядку подаються дані про який запрошує: прізвище, ім'я, по батькові повністю; ідентифікаційний код; адреса реєстрації. Далі вказується, кого запрошують; яка мета візиту, термін планованого відвідування, хто оплатить проживання росіянина в країні. Наводяться дані паспортів обох сторін, вказується адреса, за якою зупиниться гість на Україні.

Потім іде інформація про гарантії заявника покрити витрати (включаючи медобслуговування), надати житло і сприятиме своєчасному від'їзду з країни. Запрошення потребує нотаріального посвідчення. Зразок документа представлений нижче. Запрошення повинно бути підписано українським громадянином і мати відомості про нотаріуса, який посвідчив документ.

процес отримання

Компетентні органи радять українцям, перед тим, як зробити запрошення для росіянина, переконатися, що той не здатний на протиправні дії, адже відповідальність за гостя несе запросив його громадянин або організація. Отримати запрошення для іноземця, в тому числі росіянина, можна в тому ж управлінні міграційної служби, куди подавалося прохання про його надання.

Офіційний механізм передачі документа не вироблений, тому спосіб доставки запрошення громадянину РФ вибирається залежно від того, де отримати буде зручно адресату: рекомендований лист, кур'єрська служба, поїзд і так далі.

вартість документа

Вона залежить від ряду факторів. Сказати точно, скільки коштує запрошення в Україну для росіян, не представляється можливим. Курс національної валюти постійно змінюється, розцінки нотаріусів є фіксованими. Називають різну вартість: і 150, і 200, і 300 гривень.

Термін дії

Якщо дата не буде проставлена, прикордонники можуть і не пропустити гостя. Термін дії запрошення в Україну для росіянина вказується в самому документі. Згідно із законом росіяни вправі перебувати на Україні три місяці з шести, потім повинні виїхати. Але через три місяці візит можна повторити. Контролюють терміни прикордонники в пунктах пропуску.

За деякими відгуками, люди спокійно перетинали кордон за дозволом із зазначеним терміном запрошення на рік, у інших були проблеми. За порушення часових рамок жителям РФ відмовляють у в'їзді. Якщо відчувається упередженість посадової особи, можна написати скаргу його керівництву.

Читаємо також:
Віза для росіян на Україну
Чи потрібен закордонний паспорт для росіян в Україні

Останні зміни для жителів РФ

З 2019 року порядок в'їзду громадян Російської Федерації на територію суміжної держави передбачає проходження біометричного контролю. Поки система в розробці, але дещо вже робиться. Питання про те, чи потрібен закордонний паспорт для поїздки на Україну , не обговорюється. Тепер він повинен бути забезпечений безконтактним електронним чіпом. Як виняток дозволяється пред'являти звичайний, але тоді в пунктах пропуску беруть відбитки пальців.

На території України доведеться зареєструвати своє місцезнаходження. Раніше це не було потрібно, штамп в паспорті з датою в'їзду знімав питання законності перебування в країні. Незабаром очікується ще одне нововведення: перед подорожжю треба буде проходити електронне анкетування на офіційному сайті МЗС України. У повідомленні про майбутній візит приводити особисті дані, розповідати про мету поїздки і населених пунктах, в які планується заїхати.

Регулярно змінюється сума фінансового забезпечення відвідування України. Треба мати гроші, на які можна існувати весь планований термін поїздки. Ціна питання розраховується виходячи з прожиткового мінімуму і кількості днів перебування. Наприклад, якщо планується перебування в країні протягом трьох тижнів, то сьогодні у гостя має бути більше 50 тис. Р. Вирушаючи в суміжну державу, росіянам потрібно заздалегідь дізнатися правила в'їзду на поточну дату і добре підготуватися, щоб не довелося повертатися назад з пункту пропуску.

Чи можна в'їхати в Україну без запрошення іншим категоріям громадян?
Як виглядає запрошення в Україну для росіян?