Реклама
Реклама
Реклама

Журнал ABC - Вчені пояснили, як діти вчаться розпізнавати висоту

Страх висоти у маленьких дітей відсутній і з'являється поступово, в результаті вивчення навколишнього світу. Безпосередній вплив на формування страху висоти надає рухова активність дитини. Про це повідомляють вчені з Університету Каліфорнії (University of California), США, та Університету Дошіша (Doshisha University), Кіото, в журналі Psychological Science.

Як тільки маленькі діти починають повзати і ходити, вони вступають в досить небезпечну фазу розвитку через вродженого відсутності страху висоти. У цьому віці діти часто падають з ліжечок, зі стільців і крісел і навіть з сходів і отримують серйозні травми. І тільки до 9 місяців у дітей з'являється страх висоти, і вони починають уникати таких місць. Дослідники давно намагаються зрозуміти, чим обумовлена ​​поява страху висоти з віком - досвідом дитини від минулих падінь або ж поступовим розвитком сприйняття висоти і глибини.

Фізіологи Одун Даль (Audun Dahl), Джозеф Кампос (Joseph Campos), Девід Андерсон (David Anderson) і Ічіро Учияма (Ichiro Uchiyama) припустили, що ключову роль в процесі розпізнавання дитиною висоти грає руховий досвід. Дослідники відібрали для експерименту кілька малюків, які ще не почали повзати. Половину з них тренували в моторизованої дитячій колясці, а інша половина такі тренування не отримувала. Після цього дітей помістили на велику плоску поверхню, половина якої була зафарбована яскравою фарбою, а половина була прозорою, що створювало ілюзію різкого перепаду висоти. Спостереження показали, що у дітей з тренованою групи реєструвалося помітне збільшення частоти пульсу при наближенні до місця удаваного перепаду висоти. Це означає, що дитина розпізнає тут перепад висоти і боїться його. У дітей з контрольної групи почастішання пульсу не спостерігалося.

Дослідники припускають, що в міру накопичення рухового досвіду, малюки починають аналізувати зорову інформацію про своє оточення і співвідносити її зі своїми рухами. Перед різким перепадом висоти або в місці зниження кривизни зорова інформація про подальше «ландшафті» відсутня або незрозуміла, що змушує дитину відчувати занепокоєння і страх. Таким чином, розвиток страху висоти не закладено в дитині генетично, воно з'являється в ході вивчення навколишнього світу. При цьому чим раніше починається рухова активність малюка, тим швидше він навчиться розпізнавати висоту і тим менше буде в подальшому ризик його падіння.

Посилання по темі:

The Epigenesis of Wariness of Heights - Psychological Science, 30.05.2013, doi: 10.1177 / 0956797613476047

Немовлята вже в 2 місяці розуміють, що їх збираються взяти на руки - 28.06.2013

Дитина стає свідомим з 5-місячного віку - 23.04.2013

Фото © shutterstock .com