Реклама
Реклама
Реклама

Сталінка

  1. сталінки сьогодні
  1. Технічні характеристики сталинок
  2. сталінки сьогодні
  3. Сталінка - неофіційне, розмовна назва, що використовується при описі житлових будинків, побудованих на території СРСР в кінці 1930-х - початку 1950-х років, і квартир, що знаходяться в цих будинках. Будинки так називають у зв'язку з тим, що забудова проводилася за часів правління Йосипа Сталіна. При описі всієї будівлі нерідко використовується також поняття «сталінський будинок». Що стосується квартир, то про них також говорять як про повнометражних і повногабаритних; іноді вживається вираз «сталінська квартира». Велика частина будівель виконана в неокласичному стилі, проте існує і розмовне визначення стилю цих будинків - сталінський ампір.

    Сталінські будинки в більшості своїй побудовані з цегли. За кольором каменю часто можна визначити, належить будівля до довоєнного або післявоєнного періоду споруди, так як до війни переважно використовувався червона цегла, а після війни більшість будинків зводилися з білої цегли. Для декоративних цілей стіни зовні часто покривалися штукатуркою. Крім цегляних сталінських будинків, є шлакоблокові. Будинки, побудовані з шлакоблоків, відрізняються меншою вишуканістю фасадних просторів, меншою площею квартир і менш якісної шумоізоляцією.

    Спочатку більшість перекриттів було виконано з дерева, проте при наступних реконструкціях і капітальних ремонтах дерево замінювалося на бетон або залізобетон.

    Для сталинок характерні дерев'яні підлоги і високі стелі. Висота стель (зазвичай не менше трьох метрів) обумовлена ​​тим, що спочатку сталінські квартири планувалися як комунальні, а по санітарним нормам для проживання кількох людей необхідний певний мінімальний обсяг повітря.

    Спочатку у багатьох сталинках були встановлені дров'яні плити, так як на момент споруди в містах були відсутні газопроводи. Не було і централізованого гарячого водопостачання. Через деякий час печі замінялися на газові колонки, або ж створювався механізм центрального підведення в квартири гарячої води.

    сталінки сьогодні

    Сьогодні сталінські будинки розташовані в центрі міста і вважаються елітним житлом . Про те, наскільки зручно жити в таких квартирах, ведуться запеклі суперечки. Деякі називають сталінки житлом підвищеної комфортності, інші говорять про не самих зручних плануваннях. Так чи інакше, ціни на квартири в сталінських будинках на порядок вище, ніж у багатьох новобудовах .

    Плюси проживання в сталінці:

    • Велика загальна площа квартири
    • Відчуття великої кількості простору через високі стель
    • Розташування будинку в центральній частині міста

    Мінуси життя в сталінській квартирі:

    • Деяка кількість квартир спроектовані таким чином, що площа кімнат в них мало не дорівнює площі коридорів
    • Через високі стелі взимку в квартирах досить холодно
    • Деякі будівлі мають дуже погану шумоізоляцію

    Деяка кількість квартир спроектовані таким чином, що площа кімнат в них мало не дорівнює площі коридорів   Через високі стелі взимку в квартирах досить холодно   Деякі будівлі мають дуже погану шумоізоляцію