Реклама
Реклама
Реклама

Рік при владі: Успіхи і прорахунки мера Кличко

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі
  4. Новини по темі

прес-служба КМДА

5 червня 2014 новообраний мер Києва Віталій Кличко в Київраді приніс присягу і офіційно вступив в повноваження. 112.ua згадує успіхи і прорахунки мера Кличко. І, звичайно ж, яскраві цитати мера ...

Невідомо, чи вивчив Віталій Кличко за минулий рік, скільки станцій метрополітену в Києві. А може бути, взагалі залишив затію хоча б в загальних рисах розібратися в міському господарстві. Зрештою, чи не знання допомогли йому з гігантським відривом виграти рік тому вибори міського голови Києва. Тоді, згідно з офіційними даними Київської міської виборчої комісії, на позачергових виборах 25 травня 2014 року кандидатуру Кличка підтримали 765 тисяч, або 56,7%, київських виборців. Його найближчі конкуренти серйозно відстали - народний депутат Леся Оробець отримала 114 тисяч, або 8,46%, голосів, а чинний на той момент глава Київської міської державної адміністрації Володимир Бондаренко - 107 тисяч голосів (8%).

Боротьба з барикадами

Мер без союзного більшості в міській раді - це весільний генерал. Але вибори до Київради стали великим успіхом для співвласників політичного проекту Віталія Кличка - за станом на сьогоднішній день фракція партії "УДАР-Солідарність" є найбільшою і нараховує 77 з 120 депутатів Київради. Тобто будь-яка ініціатива Кличка і його соратників гарантовано може пройти через зал. Було б бажання.

Мер і глава міської адміністрації в одній особі - чиновник, який відповідає за життя багатомільйонного мегаполісу. Тому підсумки роботи мера і глави адміністрації Кличко за минулий рік - це перелік подій, показників і скандалів, що ілюструють, як змінилося життя в Києві. Тобто вартість квартплати і комунальних тарифів, ціна проїзду в транспорті, будівництво нових станцій метро, ​​розв'язок і трас, рівень злочинності, загальна вартість життя в мегаполісі, в кінці кінців.

112.ua

Першим помітним досягненням мера Кличко стала "зачистка" залишків барикад і наметів Майдану. Ліквідацію залишків Майдану проводили в кілька серій. 7 серпня 2014 року на Хрещатику розгорілася справжня "битва народів" між жителями Майдану і комунальниками за участю батальйонів - залишилися мешканці містечка відбивалися від комунальників і бійців батальйонів "Київ-1" і "Київ-2" в кращих традиціях масових заворушень. "Сьогоднішні заворушення на Майдані - неприпустимі. Правоохоронці повинні забезпечити безпеку киян, щоб центр міста не перетворився остаточно в анклав злочинності", - написав Кличко на своїй сторінці в Facebook. Увечері того ж дня київський мер заявив, що комунальники знайшли на місці табору на Майдані гранатомет і російські паспорти. Але не уточнив, чи пов'язані якось паспорта РФ з гранатометом. Інші чиновники і політики обізвали залишилися майданівців агентами ФСБ, Кремля і особисто Путіна, які планували організувати заворушення, захоплення адміністративних будівель і інші безчинства в столиці України. Але через кілька днів Кличко вдалося умовити незадоволених, тому ліквідація останніх барикад і прибирання шин проводилася в мирному форматі "суботника".

Facebook Кличко - мер

Ще одна заявка на успіх - це бюджет Києва на 2015 рік. Дохідна частина в розмірі 22 мільярдів 215 мільйонів 212 тисяч гривень при зіставленні з видатковою у вигляді 20 мільярдів 301 мільйони 459 тисяч гривень означає, що бюджет столиці на 2015 рік заплановано з профіцитом в без малого 2 мільярди гривень. Хоча говорити про справжній успіх можна буде тільки до кінця року, коли стане ясно, чи вдалося міської адміністрації і Київради дійсно виконати бюджет з прибутком, тому як в українських реаліях плани і реальні економічні показники часто не тільки ніяк не пов'язані, але ще і можуть безпосередньо суперечити один одному. Тим більше в умовах економічної кризи, що охопила Україну за минулий рік.

Віталій Кличко з Вікторією Нуланд Facebook Кличко - мер

Ще київська влада намагаються демонструвати відкритість у своїй роботі. Перевірено - будь-який бажаючий може спокійно і без зайвих бюрократичних формальностей пройти в будівлю на Хрещатику, де розташовуються Київська міська адміністрація і Київрада.

Facebook Кличко - мер

Новини по темі

Новини по темі

Правда, незважаючи на всі розмови про відкритість, за минулий рік КМДА так і не сформувала склад Громадської ради при міській владі, хоча при Олександра Попова такий формат взаємодії між адміністрацією та громадськими організаціями існував. На сьогоднішній день міські чиновники нарешті подужали підвести підсумки року плідної роботи на цьому терені і затвердити склад Ініціативної групи з підготовки та проведення установчих зборів - найсвіжіший наказ Департаменту громадських комунікацій був затверджений 25 травня 2015 року. А там і місцеві вибори в жовтні нинішнього року, після чого можна буде з чистою совістю починати все спочатку.

реальні справи

Якщо ж говорити про реформи, то не спостерігається ні реформ, ні навіть ідей. За минулий рік новий мер і його проект "Удар" не подали жодного проекту з децентралізації повноважень Кабінету міністрів на користь столичної влади. За рік роботи Кличко чиновники КМДА та керівники партії "Удар" не запропонували жодних ідей в частині реформи місцевого самоврядування на рівні столиці та районів Києва. Як і за часів глави КМДА Олександра Попова, в Києві сьогодні не існує місцевого самоврядування на рівні районів, тобто відсутня така ланка між киянами і владою, як районний депутат і районна рада.

Як і за часів глави КМДА Олександра Попова, в Києві сьогодні не існує місцевого самоврядування на рівні районів, тобто відсутня така ланка між киянами і владою, як районний депутат і районна рада

Facebook Кличко - мер

Директор центру проектних досліджень "Рівень життя" Ігор Ляшенко в своїй статті для "Дзеркала тижня" підкреслює: "На сьогоднішній день Київ - єдине в світі велике місто (тримільйонна столиця великої держави), в якому два рівня управління, а низовий рівень (райадміністрації) обслуговує по 350 тис. городян. У світі переважна більшість аналогічних Києву міст мають як мінімум трирівневу систему управління ". Згідно з висновками Ігоря Ляшенко, найближча до народу депутат - мажоритарник Київради - за фактом представляє інтереси до 50 тисяч громадян. Правда, в ході депутатських слухань в Київраді 25 травня цього року секретар міськради Олексій Резніков заявив, що районні ради в тому вигляді, в якому вони існували до 2010 року - це спадок "радянщини", і в такому вигляді вони киянам не потрібні.

"Крім того, потрібно переглядати їх повноваження і функції, тому що є речі, які категорично не можна віддавати в райони. Наприклад, контроль за містобудуванням - генплан в місті один ... Нам потрібно створювати нові районні ради", - резюмував Резніков. Правда, так і не сказав, коли з'являться не слова, а будь-які законодавчі ініціативи в частині створення нових районних рад та їх повноважень. Формально Київрада на цьому тижні ухвалив - райрад бути. Але в якому вигляді і коли - питання за сімома печатками.

Новини по темі

Новини по темі

Facebook Кличко - мер

При новому мерові Києва періодично стрясають будівельні скандали. Зіткнення місцевих жителів і активістів з охоронцями через будівництво торгово-розважального центру біля метро "Осокорки" тривають вже півроку. Будівельний проект належить Сергію Котвицького (депутат Київради, фракція "УДАР-Солідарність"). Ще одна "гаряча точка" - проект житлово-офісного центру, справжнісінького "міста в місті" - в забороненій водоохоронній зоні на вулиці Микільсько-Слобідській (метро "Лівобережна"). Будівельний проект реалізує фірма Максима Микита, ще одного депутата фракції "УДАР-Солідарність". Хоча, справедливості заради, будівельні скандали супроводжували всіх мерів Києва - і Олександра Омельченка, і Леоніда Черновецького, і главу міської адміністрації Олександра Попова. Так що можна сказати, що все залишилося по-старому ...

Новини по темі

Новини по темі

Facebook Кличко - мер

Якщо ж говорити про рівень життя, то при мері та голові КМДА Кличко зросла вартість проїзду - середня поїздка в маршрутці подорожчала з 2-2,5 до 3,5-5 гривень, а поїздка в метро - з 2 до 4 гривень, квиток на комунальний автобус / трамвай / тролейбус - з 1,5 до 3 гривень. Зрозуміло, що Київ не обійшла і хвиля підвищення тарифів на ЖКГ, що захлеснула всю Україну. Починаючи з 1 квітня, в Києві, як і в інших містах України, були підвищені тарифи на електроенергію, газ та опалення. Але тут потрібно розставити крапки над i: рішення підвищити тарифи брали Кабінет міністрів на чолі з прем'єром Арсенієм Яценюком і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг на чолі з в. о. керівника Дмитром Вовком - київська влада вплинути на таке рішення не можуть. Зате тариф на квартплату - єдиний, що залежить від міської влади. І адміністрація Києва на чолі з Кличком може поставити собі в заслугу, що квартплата в столиці не зросла.

Facebook Кличко - мер

Нарешті, окрема тема - вал злочинності і небезпечних хвороб, хоча поки що владі вдається приховувати непривабливу статистику.

І, нарешті, один з показників життєдіяльності мегаполісу - це інфраструктура. За минулий рік міська влада не вводили в експлуатацію жодної нової станції метро - остання станція "Теремки" (ділянка "Іподром - Теремки") була підключена до системи і запущена 6 листопада 2013 року. Навесні 2015 року стало відомо, що здача об'єкта комбінованого Подільського мостового переходу (траса моста присутній на всіх генеральних планах розвитку Києва за останні 40 років) зрушена на невизначений термін, хоча на старому запалі робоча бригада ще змонтувала в 2014 році арки моста через Дніпро.

Навесні 2015 року стало відомо, що здача об'єкта комбінованого Подільського мостового переходу (траса моста присутній на всіх генеральних планах розвитку Києва за останні 40 років) зрушена на невизначений термін, хоча на старому запалі робоча бригада ще змонтувала в 2014 році арки моста через Дніпро

Facebook Кличко - мер

Один з болючих питань будь-якого мегаполісу - житлове будівництво. Згідно з підрахунками Головного управління статистики міста Києва , В січні-березні 2015 року в експлуатацію надійшли нові 215 тисяч 100 квадратних метрів житла - а це на 18,2% більше, ніж за січень-березень 2014 роки (182 тисячі квадратних метрів). Кількість недобудов склало 735 об'єктів.

Що стосується міського бюджету, то за даними міської статистики, на 21 травня 2015 року загальний фонд отримав 8 мільярдів 810 мільйонів 124 тисячі 974 гривні (на 133 мільйони з копійками менше запланованого). Це відчутний прогрес у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року - тоді доходи загального фонду склали 4 мільярди 217 мільйонів 130 тисяч 50 гривень. Хоча, якщо порівнювати в еквіваленті гривня-долар або гривня-євро, то доходи загального фонду істотно знизилися. Зате з доходами спеціального фонду біда - якщо на 21 травня 2014 року вони склали 2 мільярди 718 мільйонів 997 тисяч 500 гривень, то тепер тільки 414 мільйонів 929 тисяч 818 гривень - приблизно в 6 разів менше.

Якщо вірити ЗМІ, міська влада стверджують, що створили в 2014 році 3,5 тисячі нових місць у дитячих садках. "За останні півроку ми провели аудит мережі дитсадків в Києві і з'ясували, що понад 100 дитячих садів використовуються не за призначенням! Ми ​​почали повертати їх місту. Уже 7 таких будівель повернуті міській громаді", - говорить пряма цитата київського градоначальника. У той же час, за словами самого Віталія Кличка, електронна черга за станом на грудень 2014 року склала близько 12 тисяч дітей, які очікують свого місця в дитячому саду.

Facebook Кличко - мер

Якщо судити за відкритими джерелами, то за минулий рік в Києві відкрили 3 дитячих садки плюс повноцінно запрацював ДНЗ № 795 в Деснянському районі (раніше протягом декількох років малюки відвідували садок в режимі короткотривалого перебування до 4 годин). Якщо вірити словам мера, то сьогодні попит на місця в дитячих садах на 200% перевищує існуючі можливості. Що стосується 2015 року, то київська влада оголосила про плани відкрити не менше двох нових дитячих дошкільних установ. Такими темпами проблема навряд чи зважиться навіть до кінця наступної каденції мера Кличко ...

Facebook Кличко - мер

Найвідоміші цитати Віталія Кличка за рік на посаді мера:

1) "Щоб вода стала гарячою, її потрібно підігріти".

2) "А сьогодні в завтрашній день не всі можуть дивитися ... вірніше, дивитися можуть не тільки все, мало хто може це робити".

3) "Далі гордо робити увагу, що нічого не відбувається. Далі можуть бути подальші дії. І в відношенні не тільки України".

4) "Хочу звернути увагу всіх. Зустрічався з багатьма міліціонерами, які загинули, з людьми, демонстрантами, які загинули. І все задають питання ..."

5) "Якщо людина одягнула форму СС, тобто чітке ... він пофарбував себе в ті кольори, в які він пофарбував себе".

він пофарбував себе в ті кольори, в які він пофарбував себе

Facebook Кличко - мер

6) "Просив би також всіх киян точно так же ... з особливим ... складової звернутися до проблеми теплозбереження, підготовки до землі".

7) "У мене є 2 заступники, 4 з якіх Вже місяць лежати в Кабінеті міністрів, якіх прізначіті Неможливо. Не знаю чому".

Новини по темі

Новини по темі

Відзначимо, згідно з законом, Віталія Кличка і його партію чекають осінні вибори. Сам мер заявив, що буде балотуватися повторно.

Сергій Слободчук, спеціально для 112.ua