Реклама
Реклама
Реклама

В Україні стартувала щорічна операція по боротьбі з незаконним збутом наркотиків (фото)

В період з 20 травня по 26 вересня в Україні правоохоронці проводять щорічні оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Мак». Ця спецоперація спрямована на виявлення і знищення нелегальних посівів маку та конопель, перекриття каналів надходження нарковеществ до споживачів. У міліції вже є перші успіхи.

Минулого тижня міліціонери припинили наркобізнес ледь досягла повноліття жителя райцентру Кременець Тернопільської області. Юнак розфасовував марихуану в клаптики газетних листів і продавав за ціною 150 гривень за пакетик з п'ятьма грамами зілля. За словами начальника обласного відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків Володимира Строїч, молодика затримали на гарячому під час продажу наркотичного засобу, а також вилучили «виторг» - 150 гривень.

Зірвався кримінальний заробіток і у 31-річного жителя Чернівців, який займався продажем марихуани через Інтернет: зі своїми майбутніми клієнтами молодик зв'язувався по Скайпу. При затриманні у нього виявили 49 політіенових пакетиків з наркотичною речовиною загальною вагою 2,3 кг, а також пістолет «Флобер» з п'ятьма патронами до нього.

У Черкасах 26-річний місцевий житель налагодив збут амфетаміну у дворі одного з житлових будинків
У Черкасах 26-річний місцевий житель налагодив збут амфетаміну у дворі одного з житлових будинків. Правоохоронці затримали молодика за перераховування отриманих грошей. Як з'ясувалося, наркоторговець був безробітним і вирішив заробити, продаючи амфетамін місцевим наркозалежним.

Всі ці випадки кваліфікуються за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 307 Кримінального кодексу України ( «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту»)
Всі ці випадки кваліфікуються за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 307 Кримінального кодексу України ( «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту»). Покарання - позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з конфіскацією майна.

У Білій Церкві (Київська область) у 21-річного хлопця при поверхневому огляді виявили чотири політіенових пакета з амфетаміном. Один грам білого порошку на «чорному ринку» коштує близько 200-300 гривень. У молодої людини при собі виявилося цілих 65 грамів. Цього вистачило б приблизно на 200 доз, які можна було розрахувати за допомогою кишенькових електронних ваг, також виявлених під час огляду. Затриманий повідомив, що амфетамін він отримав безкоштовно у свого знайомого для власного розваги. Правоохоронці перевіряють цю інформацію і встановлюють шляхи надходження наркотику.

Відкрито кримінальне провадження за частиною 1 тієї ж 309-ї статті У. К. По ній передбачено стягнення у вигляді штрафу в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправні роботи на строк до двох років, або арешту на строк до трьох років , або позбавлення волі на той самий строк.

У місті Зінькові Полтавської області у 28-річного безробітного виявили 42 рослини конопель в ... горщиках для квітів. Чоловік заявив, що вирощував їх виключно для себе. Рослини спрямовані на дослідження в Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при УМВС. Відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 310 КК, яка передбачає відповідальність за вирощування снодійного маку чи конопель - штраф у розмірі від 1700 до 8500 гривень, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

З метою запобігання можливих неприємностей МВС України нагадує громадянам, що законодавством передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність за незаконне вирощування нарковмісних культур.

Так, стаття 106 (2) КУпАП «Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель» передбачає накладення адміністративного штрафу в розмірі від 306 до 1700 гривень за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин . Самі незаконно вирощених рослини конфіскуються.

Якщо ж кількість вищевказаних рослин становитиме від 100 до 500 і від 10 до 50 одиниць, відповідно, то згідно з Кримінальним кодексом господаря посівів чекає або штраф в розмірі від 1700 до 8500 гривень, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Навіть якщо на ділянці виростають дикі кущі конопель, відповідно до КУпАП на землевласника або землекористувача за невжиття заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снотворного маку можуть накласти штраф у розмірі від 153 до 306 гривень - для звичайних громадян і від 306 до 765 гривень - для посадових осіб, повідомляє сайт МВС України.

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter