Реклама
Реклама
Реклама

Розведення свиней в домашніх умовах як вигідний бізнес

  1. актуальність бізнесу
  2. облаштування приміщення
  3. устаткування
  4. закупівля тварин
  5. Етапи робіт по розведенню
  6. догляд
  7. Розведення
  8. годування
  9. забій
  10. канали збуту
  11. Витрати і окупність
  12. Відеоматеріал про розведення цих тварин

Бізнес в тому вигляді, в якому він був привабливим в «лихі» 90-е, вже не вважається гідним заняттям для підприємливих людей Бізнес в тому вигляді, в якому він був привабливим в «лихі» 90-е, вже не вважається гідним заняттям для підприємливих людей. У наш досить стабільний час багато підприємців вважають за краще займатися власним виробництвом, а не перепродавати чужу продукцію.

Величезну сферу в бізнесі зайняли малі фермерські господарства на селі. Сьогодні все більше селян бачать перспективу у вирощуванні «м'ясного» худоби в домашніх умовах.

Зміст статті

актуальність бізнесу

Навіть у порівнянні з розведенням інших сільських тварин свинарство має масу плюсів Навіть у порівнянні з розведенням інших сільських тварин свинарство має масу плюсів. Свинина - звичний для нас продукт, а значить, завжди можна знайти можливість збути м'ясо. За популярністю в Росії м'ясо свині знаходиться на порядок вище, ніж яловичина або баранина. Крім того, воно краще засвоюється, містить необхідні людині білки, вітаміни і залізо.

Переваги свинарства очевидні:

  • Тварина швидко розмножується. За рік свиноматка може принести 2-3 потомства, а якщо врахувати, що при належному утриманні за один опорос з'являється від 10-12 поросят, то за рік свиня може принести до 3 десятків голів. І це тільки потомство однієї тварини. А якщо їх 10 або більше?
  • Тварина швидко нарощує м'ясо. Кілограмові новонароджені поросята вже до кінця 2 місяці життя можуть важити 25-30 кг. А не пройде і 7 місяців, як вага худоби досягне центнера. Доросле однорічному тварина дає до 150 кг м'яса.
  • Висока рентабельність. У порівнянні з іншими тваринами сільського обори організм свині здатний краще засвоювати їжу. Тому їй потрібно менше корму, ніж птахам або телятам. Справа не в тому, що вона мало їсть, а в тому, що 30% спожитого корму йде на приріст м'ясної маси, тоді як рогата худоба засвоює лише 15-20%.
  • Високий забійний вихід. Комерційна складова від забою однієї свині знаходиться на рівні 80-85%. Це означає, що від загальної маси однієї особини 80-85% принесе прибуток. Для порівняння, у великої рогатої худоби, наприклад, корови, забійний вихід становить лише 60-65%.

облаштування приміщення

Вимоги до приміщень, в яких розводять свиней, досить прості. Головне, щоб тваринам було тепло і сухо. Сирість і протяги для них згубними. Немає особливих вимог і до матеріалів, з яких будують будинок.

Ідеальний свинарник виглядає наступним чином:

  • Високий, 60-70% фундамент, рівень знаходження грунтових вод під яким не менше 150 см.
  • Цегляні, оштукатурені всередині стіни, товщина яких не менше 50 см. Якщо стіни дерев'яні, то допустима товщина бруса або колоди 200 мм.
  • Настил підлоги з дощок, бетонних перекриттів або заливний з цементу. Головне, щоб в підлозі не було дірок і щілин, про які свині можуть травмуватися.
  • Утеплення підлоги виробляють тирсою, шар яких повинен бути не менше 20 см, а поверх нього насипається чистий пісок без гальки.
  • Дах може бути будь-який - шифер, профнастил, черепиця і т. Д.

Приміщення повинно легко чиститься від продуктів життєдіяльності тварин, тому багато фермерів проводять в свинарник каналізацію і водогін. Обов'язково кілька разів на рік освіжати штукатурку стін і побілку стель, це вбереже тварин від поширення згубних бактерій і інфекції. Якщо тварини утримуються цілий рік, то слід продумати систему опалення.

устаткування

Якщо ви новачок в цій справі, то для першого року цілком вистачить 4 свиноматок і 1 кабана. Для такого маленького домашнього господарства знадобиться наступне обладнання:

  • Годівниці - 3-4 штуки.
  • Поїлки - 2-3 штуки.
  • Лопати.
  • Огородження, щоб відокремлювати свиней один від одного.
  • Відра.

Тим же, хто всерйоз вирішив зайнятися фермерством і планує тримати не менше сотні голів худоби, до вибору обладнання варто підійти дуже серйозно Тим же, хто всерйоз вирішив зайнятися фермерством і планує тримати не менше сотні голів худоби, до вибору обладнання варто підійти дуже серйозно. Такі міні-ферми обслуговує автоматичне конвеєрне обладнання, яке включає в себе розподіл води в поїлки і автоматичну роздачу корму через конвеєр в годівниці.

Окремої догляду вимагають майбутні свинки-мами. Для них потрібно обладнати персональний вольєр повністю закритий від протягів, а також встановити спеціальні зігріваючі лампи для створення комфортного мікроклімату потомству.

закупівля тварин

Після того, як будуть готові приміщення і необхідне обладнання, саме час подумати про те, яких виробників і де купити. У свинарстві виділяють 3 види порід:

  • М'ясна.
  • Сальна.
  • М'ясо-сальна.

Яку породу розводити і вирощувати насправді залежить від уподобань самого господаря ферми і від попиту в вашому регіоні. Великою популярністю в роздрібній та оптовій торговельній мережі користується так зване «мармурове» м'ясо. Це якісний продукт з тонкими прошарками жиру і чудовими смаковими якостями.

Визначаючись з породою тварин, з'ясуйте, чи комфортно вони себе відчувають в вашому кліматичному регіоні, їх переваги в харчуванні, а також сприйнятливість до захворювань.

І ще один важливий момент - прибрати тварин, переконайтеся, що вони не мають навіть далекого спорідненості. Споріднені особи мають ослаблене потомство, самі часто хворіють і поступово вироджуються.

Етапи робіт по розведенню

Щоб свинарство давало максимальний комерційний результат, необхідно правильно вести всю господарську діяльність. Багато хто вважає, що розведення худоби не вимагає особливих навичок, а тварини ростуть самі собою. Це не правда. Кожен етап дуже важливий і вимагає серйозного, відповідального підходу.

догляд

Як би не асоціювалася свиня з брудом і безладом, насправді ці тварини повинні міститися в чистоті і відносному комфорті Як би не асоціювалася свиня з брудом і безладом, насправді ці тварини повинні міститися в чистоті і відносному комфорті. Температура в приміщенні повинна бути не нижче 12 градусів, а якщо в вольєрі міститься молодняк, то не нижче 16.

Свині не можуть рости здоровими в занадто вологих, непровітрюваних приміщеннях, в такому випадку вони часто хворіють. Для того щоб тварина не ставало рахітичними, варто продумати невеликий зовнішній вольєр, де воно може погуляти і порухатися. Не можна нехтувати прибиранням і дезінфекцією приміщення.

Розведення

До народження потомства свиня готова вже в 6-місячному віці До народження потомства свиня готова вже в 6-місячному віці. Але не варто поспішати, так як ще незміцнілий організм може не витримати навантаження, а поросята будуть слабкими, схильними до захворювань, та й чисельність їх виявиться на 2-3 голови менше, ніж у більш дорослої свині-мами.

Ідеальний час для спаровування - коли свинці виповнилося 10 місяців, і вона вже набрала не менше 100-115 кг. Про готовність свиноматки до парування свідчить неспокійна поведінка, почервонілі і набряклі статеві органи, а також виділення з них. Статевий цикл триває 17-22 дня, тому можна з упевненістю визначити, чи успішно пройшло покриття, поспостерігавши за її поведінкою. Якщо вона спокійна і не проявляє інтересу до кнура, значить, незабаром з'явиться потомство.

годування

Дорослі особини годують 3 рази в день, а молодняк 4 рази. При цьому досвідчені свинарі давно помітили, що на сухому кормі тварини швидше набирають вагу і менше жиріють, ніж якщо їх годувати рідкою їжею. Однак сухий корм краще змочувати невеликою кількістю води. Коренеплоди, такі як ріпа, дайкон, кормовий буряк, морква подаються в свіжому подрібненому вигляді. А от картопля краще запарити або злегка відварювати. Так само слід готувати і горох.

Кожен прийом їжі супроводжується рясним чистим питвом. Не слід доливати воду в наступну годівлю, якщо тварина не спустошило поїлку. Краще з неї вилити і налити свіжу.

Не можна забувати про спеціальні вітаміни і харчові добавки для поліпшення засвоєння корму.

забій

За день до забою тварина годувати не слід. Йому дають тільки пити. Безпосередньо перед забоєм готують місце для підвісу туші. Воно являє собою П-подібну конструкцію з гачками і петлями на перекладині.

Перед забоєм тварину не можна лякати, це зіпсує якість м'яса.

Найпоширеніший спосіб забою - удар ножем в серце Найпоширеніший спосіб забою - удар ножем в серце. Для цього тварина завалюють і наносять точний удар в серце. Після чого ніж вилучається, а рана закривається чистим бинтом або ганчірочкою.

У домашніх умовах зі свині рідко знімають шкіру, частіше її використовують разом з салом, тому після забою тушу обпалюють за допомогою спеціального пальника або паяльної лампи. Перед тим, як почати обробляти тушу, її ретельно миють теплою водою.

канали збуту

Кожен фермер знаходить свої канали збуту м'яса:

  • Це можуть бути магазини, ресторани, кафе і шашличні.
  • Можна орендувати місце на ринку або здати м'ясо оптом за ринковою ціною продавцям.
  • Якщо є можливість і поголів'я дозволяє вести постійну, безперервну торгівлю, можна відкрити свій невеликий магазин або м'ясну лавку , В якій при наявності невеликої коптильні зручно буде продавати копченості з виробленого м'яса.

Ще один аспект, який підтверджує вигоду даного бізнесу, це те, що в продаж йде майже вся туша за вирахуванням тільки кишок. Продадуться і хрящі, і печінку, і серце, і ноги, і навіть вуха. Також можна налагодити збут поросят живою вагою.

Витрати і окупність

Незалежно від того, чи збираєтеся ви відкрити свиноферму з сотнями голів худоби або ж вирішили вирощувати кілька тварин на присадибній ділянці, з комерційної точки зору такий рід занять дуже привабливий Незалежно від того, чи збираєтеся ви відкрити свиноферму з сотнями голів худоби або ж вирішили вирощувати кілька тварин на присадибній ділянці, з комерційної точки зору такий рід занять дуже привабливий. Досвідчені свинарі стверджують, що в середньому при обліку всіх витрат чистий прибуток від цього бізнесу становить 30%, але можна добитися і більш вигідних результатів.

Слід врахувати, що якщо у вашому господарстві хоча б десятки свиней, то це вже зажадає витрат на оплату роботи помічників і ветеринара. Основні вкладення пов'язані з організацією «місця проживання» тварин і їх годуванням. І якщо до будівництва будівлі кожен фермер підходить виходячи з можливостей і може заощадити на будівельних матеріалах, то на годуванні худоби не зекономиш.

У рік одна свиня з'їдає близько 100 кг сухого корму і майже стільки ж корисних зернових добавок.

Навіть з огляду на всі витрати, на 6 місяці можна отримати перший прибуток, продавши молодняк. Окупність такого бізнесу доводиться на кінець другого і початок третього року.

Відеоматеріал про розведення цих тварин

На відео ви можете подивитися розповідь про те, як правильно розводити в'єтнамських вислобрюхих свиней:

А якщо їх 10 або більше?