Реклама
Реклама
Реклама

Дитячу допомогу на дітей до 3-х років - документи, розмір, як отримати в 2019 році - ПапаЮріст.ру

  1. Розмір допомоги на дитину до 3 років
  2. Документи на допомогу на дітей до 3 років
  3. Заява на допомогу на дітей до 3 років
  4. Право на отримання допомоги на дитину до 3-х років
  5. Припинення виплат допомоги на дітей

Така соціальна виплата як дитячу допомогу для дітей до 3 років була покликана допомогти батькам у змісті малолітньої дитини, при цьому довгі роки величина подібної соціальної допомоги батькам малюків був непропорційно малий, так як вона не індексувалася більше 20 років - розмір допомоги становив 50 рублів в місяць .

У 2019 ситуація кардинально змінилася - 19.06.2019 року міністр праці і соцзахисту РФ Максим Топілін заявив, що Уряд Росії вже запланував збільшення розміру допомоги на дітей від 1,5 до 3 років з існуючих 50 рублів на місяць до величини прожиткового мінімуму дитини, розмір якого залежить від регіону. Наприклад на федеральному рівні ця величина на початок 2019 року встановлено в розмірі 9950 рублів на місяць відповідно до Наказу Мінпраці Росії N 102н від 20.02.2019 «Про встановлення величини прожиткового мінімуму на душу населення і за основними соціально-демографічних груп населення в цілому по Російській Федерації за IV квартал 2018 року ». Прожиткового мінімуму дитини в середньому по Росії становить 11 200 рублів на місяць в 2019 році.

У даній статті ми розглянемо докладно на підставі чого можна отримати таку допомогу, порядок отримання, необхідні документи та інші деталі.

У даній статті ми розглянемо докладно на підставі чого можна отримати таку допомогу, порядок отримання, необхідні документи та інші деталі

Розмір допомоги на дитину до 3 років

Розмір виплат, які держава встановила для дітей до 3 років, затверджений Указом № 1110 Президента Росії від 30 травня 1994 року. Згідно з цим Указом розмір виплат, які отримують батьки дитини або її законні представники, які містять його і працевлаштовані на будь-якому підприємстві, в організації чи установі незалежно від його правової форми, а також жінки - військовослужбовці у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею віку 3 років, дорівнює 50 рублям.

Відповідно до законопроекту № 720994-7 Про внесення змін до Федерального закону «Про щомісячні виплати сім'ям, які мають дітей» нова компенсація по догляду за дітьми віком від 1,5 до 3 років в розмірі 10 000 рублів на місяць буде платитися Соцстрахом в доповненні до існуючим 50 рублям в місяць, які платить роботодавець. Нове «щомісячну допомогу по догляду за дитиною із застосуванням критеріїв потребу» почне сплачуватися коли в силу вступить нова редакція Федерального закону № 81-ФЗ , Який буде доповнено новою статтею №13.1 - таку додаткову соціальну підтримку будуть отримувати сім'ї, середньодушовий дохід яких менше двократної величини прожиткового мінімуму працездатного населення в регіоні проживання за 2 кварталу попереднього року.

Так, в Москві розмір допомоги на дітей до 3-річного віку встановлений в розмірі 2000 рублів. В інших регіонах сума відрізняється, але в регіонах з районним коефіцієнтом до заробітку такий же коефіцієнт застосовується і на дитячу допомогу.

Документи на допомогу на дітей до 3 років

Для оформлення виплат по догляду за дітьми до досягнення ними віку в 3 роки батькам необхідно зібрати наступні документи:

  1. Заява на отримання допомоги.
  2. Трудову книжку.
  3. Свідоцтво про народження дитини.
  4. Копію наказу про надання відпустки по догляду за дітьми.

Після того як документи зібрані , Вони пред'являються роботодавцю в бухгалтерію.

А що отримають жінки, звільнені у зв'язку з ліквідацією підприємства, на якому вони працювали? Якщо вони при цьому не отримують допомоги по безробіттю , То вони мають повне право на отримання допомоги на дітей. Для цього їм, до названих вище документів потрібно прикласти також довідку про те, що вони не отримують допомоги по безробіттю. Документи на допомогу пред'являються до органу соціального захисту населення.

Після отримання заяви та документів органи соціального захисту проводить перевірку в 10-денний термін, після чого приймається рішення про надання допомоги.

Заява на допомогу на дітей до 3 років

Як ми вже зрозуміли, що працюють батьки подають документи на допомогу в бухгалтерію свого підприємства, тоді як безробітні подають їх до органів соціального захисту.

Заяву можна подавати як особисто, так і через представника, якщо у нього є доручення.

Також дозволяється подача заяви на дитячу допомогу через Багатофункціональні центри і через інтернет на сайті державних послуг.

При подачі безробітним батьком документів на допомогу в орган соціального захисту він повинен пред'явити довідку про те, що він не отримує допомогу по безробіттю.

Але в разі відсутності такої довідки орган соцзахисту зобов'язаний зробити запит на біржу праці і отримати цю довідку без участі батька. Такий міжвідомчий запит здійснюється в короткий час, не більше двох днів після отримання заяви від батьків.

Право на отримання допомоги на дитину до 3-х років

Право на отримання виплати на дитину до 3 років мають такі особи:

  • Мати дитини.
  • Батько.
  • Усиновитель.
  • Опікун.
  • Бабуся, дідусь або будь-який інший родич, які займаються доглядом за дитиною.

Якщо розділити громадян за категоріями в залежності від їх занять, то мають право на отримання виплат по догляду за дитиною наступні категорії:

  • Матері, які отримують вищу освіту за заочною формою.
  • Військовослужбовці та державні службовці.
  • Індивідуальні підприємці.
  • Безробітні батьки, що проходять перепідготовку в центрі зайнятості.
  • Безробітні з огляду на розформування підприємства.
  • Жінки, які здійснюють догляд за людьми похилого старше 80 років або за дітьми - інвалідами 1 групи.
  • Жінки - інваліди 1 та 2 групи.

Припинення виплат допомоги на дітей

При настанні нижчеперелічених умов виплата допомоги припиняється на наступний же день.

Отже, умови припинення виплат:

  1. Жінка виходить з відпустки по догляду за дитиною і повертається на роботу на повний робочий день.
  2. Якщо безробітна мати починає отримувати допомогу по безробіттю.
  3. Якщо в ході відпустки по догляду за дитиною жінка виходить у відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами.
  4. Якщо мати звільнилася за власним бажанням.
  5. При перекладі дитини на повне державне забезпечення.
  6. Якщо батьків позбавили батьківських прав.

Обов'язок проінформувати роботодавця (або орган соцзахисту) про те, що перераховані вище обставини настали, покладається на самого працівника.

А що отримають жінки, звільнені у зв'язку з ліквідацією підприємства, на якому вони працювали?