Реклама
Реклама
Реклама

Розрахунок потужності твердопаливного котла - формули

  1. Способи розрахунку - пояснення
  2. Поради щодо ефективного використання


Твердопаливні котли являють собою відмінну альтернативу широко поширеним газових котлів. Сучасні і функціональні моделі таких котлів успішно використовуються для опалення заміських котеджних будиночків, міських квартир (тут ціни на квартири в Києві дуже низькі, тому купують їх найчастіше), а також адміністративних, виробничих і промислових будівель. Грамотний розрахунок потужності твердопаливного котла дозволить забезпечити максимально комфортний рівень температури і підвищити ефективність цього опалювального обладнання.

Під поняттям потужності прийнято мати на увазі максимальну теплове навантаження даного вироби. І якщо цей важливий параметр був обраний некоректно, це може привести до цілого ряду проблем в процесі експлуатації. У тому випадку, якщо цей показник не досягає встановленого, температура в системі опалення виявиться низькою, оскільки процес прогрівання буде відбуватися занадто довго і неякісно.

Потужність, що перевищує максимально допустиму, також є вкрай небажаною, оскільки вона змушує індивідуальну систему опалення функціонувати в так званому імпульсному режимі, що, в свою чергу, провокує значні перевитрати палива, що використовується. Розібравшись з тим, як розрахувати потужність твердопаливного котла, можна істотно знизити витрати на опалення при максимальному рівні комфорту.

Сучасні виробники пропонують удосконалені моделі твердопаливних котлів, призначені для установки в міських квартирах і заміських будинках
Сучасні виробники пропонують удосконалені моделі твердопаливних котлів, призначені для установки в міських квартирах і заміських будинках. Для таких виробів властивий естетичний зовнішній вигляд і компактні розміри.

За своїми функціональними якостями та зручності використання вони практично нічим не поступаються популярним газовим аналогам. Більш того, твердопаливні котли є більш економічними в відношенні сімейного бюджету - тому їх популярність і затребуваність стрімко зростає. Серед інших важливих переваг, властивих опалювальних котлів, які працюють на твердих видах палива, слід відзначити такі, як:

  • широка поширеність використовуваного палива;
  • невисока вартість пального;
  • абсолютна екологічна безпека;
  • високий рівень безпеки використання пристрою;
  • відсутність небезпеки перевантажень електричних мереж або вибухів;
  • мінімальна пожежонебезпечних;
  • можливість зміни періоду роботи за допомогою завантаження твердого палива різних розмірів або фракцій.

На здатності котлів опалення впливають такі чинники, як загальна площа приміщення, а також кліматичні умови регіону, на території якого воно розташоване. Так, в умовах клімату середньої смуги оптимальні показники для установки в міських квартирах є наступною:

  • для однокімнатних квартир - 4,16 кВт;
  • для двокімнатних - 5,85 кВт;
  • для трикімнатних - 8,71 кВт;
  • для чотирикімнатних - 11,05 кВт.

Важливо! Установка твердопаливного котла можлива лише в старих квартирах, в яких раніше було пічне опалення і залишилися димоходи.

У тих випадках, коли необхідно організувати систему опалення в заміських будинках або інших типах приміщень з більшою площею, слід вибирати котли, що володіють великими можливостями. Для найбільш ефективного обігріву приміщень, площа яких становить від 150 до 350 кв. метрів, рекомендується вибирати опалювальне обладнання з продуктивністю від 19,5 до 45,5 кВт. Зрозуміло, це середні показники.

Способи розрахунку - пояснення

Для того, щоб виробляти максимально точний розрахунок потужності твердопаливного котла опалення для кожного конкретного випадку, необхідно керуватися такими показниками, як:
Для того, щоб виробляти максимально точний розрахунок потужності твердопаливного котла опалення для кожного конкретного випадку, необхідно керуватися такими показниками, як:

  • загальна площа приміщення, в якому планується установка котла;
  • питома потужність опалювального пристрою на десять квадратних метрів опалювальної площі.

Показник питомої величини обігрівача, що позначається буквою W, багато в чому залежить від кліматичних умов місцевості і тому може дещо відрізнятися. Для північних регіонів він становить приблизно 1,5-2 кВт, для південних коливається від 0,7 до 0,9 кВт. Середня величина можливостей опалювального обладнання для помірних кліматичних умов може становити від 1,2 до 1,5 кВт.

Щоб правильно здійснити розрахунок потужності твердопаливного котла самостійно, необхідно загальну площу приміщення спочатку розділити на величину здібностей обігрівача, а потім отриману цифру розділити на 10. Іноді для виконання таких розрахунків використовують більш спрощений метод, при якому в якості величини питомої можливостей використовується число 1. Однак в даному випадку, для отримання більш об'єктивного значення, рекомендується до цифри, отриманої в результаті, додатково додати як мінімум 15 відсотків.

Для найкращого розуміння розглянемо приклади. Припустимо, необхідно розрахувати показники котла, призначеного для установки в міський середньостатистичної двокімнатній квартирі. Житлова площа складає 55 квадратних метрів, а питома потужність обігрівача на 10 кв. м. - 1,3 кВт. В даному випадку може бути застосована наступна формула:
W котла = (55 х 1,3): 10. В результаті таких нескладних математичних дій виходить 7,15 кВт.

Аналогічним способом можна легко визначити оптимальні можливості опалювального котла, що працює на твердому паливі, призначеного для індивідуального будинку з площею 200 кв. метрів:
W котла = (200 x 1,3): 10 = 26 кіловат.

Потужність сучасних опалювальних котлів впливає на їх вартість. Чим більший цей показник у пристрої, тим дорожче воно обійдеться споживачеві. Крім цього, на вартість котла можуть впливати також фірма-виробник, країна його походження, матеріал виготовлення, а також індивідуальні функціональні особливості.

Найбільш популярними компаніями-виробниками, які спеціалізуються на випуску високоякісних і надійних систем опалення, які працюють на твердих видах палива, є:

  • Buderus,
  • Bosch,
  • Dakon,
  • Ziehbart,
  • Данко,
  • Viadrus,
  • Protherm.

На прикладі пристроїв Buderus можна подивитися розкид цін залежно від їх здібностей.

Назва котла Потужність Вартість Buderus S111-12 13,5 875 у.о. Buderus G221-20 20 1305 у.о. Buderus G221-25 25 1467 у.о. Buderus G221-32 32 1620 у.о. Buderus G221-40 40 тисячі сімсот сорок дві у.о.

Поради щодо ефективного використання


Вибираючи найбільш ефективний опалювальний агрегат для обігріву свого житлового приміщення, слід дотримуватися певних правил, які дозволять йому працювати з максимальною ефективністю і продуктивністю. Дуже важливо підтримувати можливості опалювального пристрою на належному рівні.
Вибираючи найбільш ефективний опалювальний агрегат для обігріву свого житлового приміщення, слід дотримуватися певних правил, які дозволять йому працювати з максимальною ефективністю і продуктивністю
Потужність агрегату цього типу може значно знижуватися при використанні неякісного сирого палива - в таких випадках пристрій витрачає занадто багато енергії на попереднє висушування палива. При погіршенні продуктивності вже встановленої системи її здатності можна підвищити самостійно. Для цього необхідно:

  • застосовувати виключно сухе і високоякісне паливо;
  • при відкритій опалювальній системі встановлювати спеціальний циркуляційний насос для рівномірного прогріву;
  • при закритій системі встановлювати запобіжний клапан;
  • регулярно здійснювати очищення всіх каналів, димоходів та інших компонентів опалювального обладнання.

вгору

Дотримання нескладних правил експлуатації дозволить ефективно поліпшити принцип роботи котла, а також продовжити термін його надійної і безпечної експлуатації.