Реклама
Реклама
Реклама

Чим хороші сучасні газові котли

Уникнути проблем з теплом і гарячим водопостачанням дозволяє автономна система опалення Уникнути проблем з теплом і гарячим водопостачанням дозволяє автономна система опалення. Більшість таких систем оснащені газовими котлами. Тому від характеристик котла багато в чому залежить ефективність і надійність всієї системи.

Кіловати для будинку

Останнім часом все більше городян замість міських квартир або в якості доповнення до них купують собі приватні будинки. Така нерухомість, безумовно, хороша, проте з нею більше клопоту, зокрема, через індивідуальної системи опалення.

Продавці опалювального обладнання відзначають, що газові котли в якості основного нагрівального приладу є найбільш популярними серед власників приватних будинків. Найбільш затребуваний варіант - двоконтурний настінний котел потужністю 24 кВт. Причина такої популярності проста: агрегат практичний (забезпечує житло і теплом, і гарячою водою), компактний, до того ж є великий вибір моделей від різних виробників. За словами експертів, котла потужністю 24 кВт цілком достатньо для обігріву будинку площею близько 200 кв. м, а саме такі сьогодні будуються найчастіше.

Втім, в міській квартирі теж можна встановити індивідуальну систему опалення. Правда, зробити це вийде не у всіх квартирах. Як говорить технічний директор компанії «Сахара Плюс» Михайло Ізгорев, можливість установки газового котла залежить від пропускної здатності газової труби в будинку, яка розрахована на подачу блакитного палива до плити, а її потужність при всіх включених конфорках - близько 6 кВт. Так що 24-кіловатний котел для квартири однозначно не підходить. До того ж якщо, наприклад, в п'ятиповерховому будинку кількість газу, що надходить на всі поверхи, ще достатня для котла невеликої потужності, то в 9-поверховому можливі проблеми ...

Тим не менш, деякі власники квартир розглядають індивідуальне опалення як гідну альтернативу централізованому. В першу чергу це стосується мешканців старих будинків, де досить великі житлоплощі, але дуже слабке опалення і до того ж часто немає централізованої подачі гарячої води.

Для квартири площею близько 50 кв. м оптимальний варіант - котел потужністю 18 кВт, причому його максимальна потужність при необхідності може бути зменшена до 6 кВт, що дозволяє раціонально витрачати газ при обігріві приміщення і підігріві води. Встановлювати будинку занадто потужний котел фахівці не радять: він буде швидко нагрівати приміщення, після чого його потрібно буде вимикати, а часте включення-виключення апарату призведе до його швидкого зносу. В цілому ж менеджер з продажу компанії «ТЕПЛОДОМ» Ярослав Іванов рекомендує для визначення потужності котла використовувати просту формулу: опалювальну площу приміщення помножити на коефіцієнт 0,12. Традиційне рівняння на кшталт «100 кв. м = 10 кВт потужності котла »фахівець вважає не зовсім вірним, оскільки невеликий запас потрібен для компенсації тепловтрат.

Крім зазначених параметрів, експерти також звертають увагу на індивідуальні умови установки котла. Наприклад, якщо немає можливості спорудити звичайний димар для відведення димових газів, потрібно буде поставити так званий турбокотел із закритою камерою згоряння, з яким такий димар не потрібно.

Головне, на чому наполягають фахівці, - в будь-якому випадку треба радитися з ними при монтажі всієї системи опалення. Самостійно або за допомогою «шабашників» такі роботи проводити не варто. По-перше, це небезпечно, а по-друге, все одно потрібно затверджувати переробки в «Київгазі».

невигідне мотлох

На думку фахівців, заміни потребують перш за все «вікові» котли старше 15 років. Причому головною причиною їх заміни є не фізичний знос, а невідповідність сучасним вимогам. Адже морально застарілі котли ще радянського виробництва мають дуже низький коефіцієнт корисної дії при високому витраті палива.

- У більшості таких котлів конструкція камери згоряння була призначена для твердого палива, і лише як доповнення в них вбудована пальник для газу. Тому якщо в старому котлі спалюється газ, то ККД становить не більше 20%, так що практично все тепло відлітає в буквальному сенсі слова в трубу, - пояснює Михайло Ізгорев.

Сучасні котли набагато ефективніші: їх ККД становить до 93%. Так що якщо старий котел протягом місяця спалює приблизно 1000 кубометрів газу, то сучасні як мінімум удвічі менше.

Відносно недавно на нашому ринку з'явився новий тип котлів - конденсаційні (низькотемпературні). Але поки вони великим попитом не користуються через свою високу вартість - близько 20 тис. Грн. У рекламі вказується, що такі агрегати мають ККД 96% і споживають на 10-15% менше газу, ніж котли інших типів. Але, як вказують експерти, досягти подібного ефекту можна лише при правильній експлуатації конденсаційного котла. Це означає, що температура подачі теплоносія з котла повинна бути не більше 50 ° С, а температура теплоносія, який повертається в котел, - близько 30 ° С. Але такої температури явно недостатньо для обігріву приміщення за допомогою звичайних радіаторів, тут потрібна система обігріву підлоги. Якщо ж низькотемпературний котел буде працювати в режимі нагріву води до звичайних 70 ° С, то його переваги фактично зводяться до нуля.

На відміну від України, в Європі конденсаційні котли користуються попитом. Але купують їх не стільки з економічних міркувань, скільки з метою поліпшення екології, адже в їх димових газах міститься мало шкідливих речовин ...

Про окупності конденсаційних котлів продавці говорять по-різному. Одні стверджують, що вони окупаються досить швидко, інші посилаються на дослідження німецьких фахівців, які порахували, що при правильній експлуатації низькотемпературних апаратів вкладені в них гроші можна повернути років через 15. У будь-якому випадку право вибирати залишається за покупцем.

вибір є

За оцінками експертів, ринок газових котлів в Україні приблизно порівну ділять вітчизняні та зарубіжні виробники За оцінками експертів, ринок газових котлів в Україні приблизно порівну ділять вітчизняні та зарубіжні виробники. Апарати вітчизняного виробництва в основному купують ті, кому не по кишені імпортні аналоги. Адже різниця в ціні дуже значна: якщо наш котел можна купити за 1,5-2 тис. Грн., То закордонні апарати як мінімум в півтора рази дорожче. Для кращого розуміння переваг і недоліків імпортних і вітчизняних котлів Михайло Ізгорев проводить паралель з автомобілями: у нас користуються попитом як дорогі іномарки, так і більш демократичні за ціною моделі.

Втім, український котел - не означає поганий. Вітчизняні прилади досить прості у виробництві, у них відсутня складна електроніка, тому вони енергонезалежний, що особливо важливо для сіл, де нерідко бувають проблеми з електропостачанням. Імпортні котли, оснащені електронними пристроями, набагато більш функціональні, мають більший спектр можливостей. Але вони дуже чутливі до перепадів напруги в мережі ...

За словами Ярослава Іванова, в Україні налічується близько 40 фірм, які випускають газові котли, так що вибір досить широкий. Серед якісних котлів експерти виділяють «ATON», «Росс», «Житомир», «Данко», «Термо». При цьому вони відзначають тенденцію «регіональність» - оскільки виготовляють котли майже у всіх регіонах країни, покупці мають можливість придбати продукцію місцевих виробників.

Серед зарубіжних виробників котлів лідирують італійські, трохи відстають від них німецькі компанії. Найбільш популярні італійські марки - Beretta, Bongioanni, Ferroli, Sime ... Добре відомі у нас також німецькі марки Viessmann, Junkers, Vaillant, Wolf.

Є у продажу і котли українського складання, повністю виготовлені з імпортних комплектуючих, але фахівці кажуть, що вони обходяться часом дорожче оригінальних фірмових. Правда, останні постійно дорожчають. За словами Ярослава Іванова, приблизно раз в квартал ціни на німецькі та італійські котли можуть підніматися на 3-4%, що при чималу вартість самих котлів має велике значення.

гарантійні тонкощі

Яким би гарним не був газовий котел, іноді і його можна вдосконалити. Правда, не за рахунок втручання в його конструкцію. Інструкціями всіх виробників та й нашими нормами категорично заборонено вносити будь-які зміни в котел кому б то не було. Так що модернізувати можна лише додаткові складові. На жаль, від дуже старого котла пуття мало, він годиться хіба що на металобрухт. Але Михайло Ізгорев пропонує справні старі котли, що працюють на твердому і блакитному паливі, не викидати, а залишити «на всякий випадок».

У зв'язку з постійним подорожчанням енергоносіїв, в тому числі і газу, власники індивідуальних систем опалення шукають шляхи економії. І якщо власникам вітчизняних котлів в більшості випадків доводиться просто міняти їх на нові, сучасні, то параметри зарубіжних апаратів можна покращувати. Наприклад, оснащувати датчиками зовнішньої температури, за допомогою яких можна регулювати витрата палива в залежності від погодних умов. Такий датчик виводиться назовні, на вулицю, і в залежності від рівня температури повітря збільшує або зменшує температуру води в опалювальній системі. Крім того, на котел можна встановити програматор - пристрій, який дозволяє задавати потрібні температурні режими роботи апарату. Скажімо, після відходу господарів на роботу котел переходить в економний режим, а за деякий час до їх повернення починає збільшувати температуру води в трубах. Такі пристрої коштують недорого, близько 300-400 грн., Зате дозволяють економити значні кошти в опалювальний сезон.

Правильно встановлений котел, якщо його експлуатувати згідно інструкції, як запевняють продавці, повинен служити років 20-25 (імпортний) і 10-15 (вітчизняний). Причому прискорений знос наших котлів відбувається, за словами Ярослава Іванова, в основному через прогорання теплообмінника, виготовленого з відносно недовговічною стали, заміна якого обійдеться в 400-500 грн.

Але гарантія, яку дають виробники на свою продукцію, набагато менше. Рік на німецькі котли, до 2-3 років на італійські та до 3 років - на українські. Буває, розповідає Михайло Ізгорев, що місцеві представники закордонних виробників в рекламних цілях збільшують гарантійний термін до п'яти років. Але дійсна така гарантія лише при неухильному дотриманні всіх правил монтажу та експлуатації котла (що, в принципі, дуже бажано), а це передбачає обов'язкове щорічне техобслуговування апарату фахівцями певної сервісної фірми (природно, за гроші) ...

Хоча правила експлуатації газових котлів не надто складні, у кожної моделі можуть бути свої особливості, тому не зайвим буде заздалегідь вивчити інструкцію. На імпортні котли гарантія поширюється з моменту установки котла, але спершу повинен прийти майстер з уповноваженого сервісного центру, перевірити правильність підключення. Виклик майстра в будь-якому випадку обійдеться в 50-100 грн.

Монтажників для установки котла краще шукати в тій же компанії, яка продає опалювальне обладнання: навіть якщо в самій фірмі немає таких фахівців, клієнтові підкажуть, де їх знайти. Втім, для установки простого вітчизняного котла можна скористатися послугами місцевих місцевих газовиків - це швидше і дешевше. У професіоналів ж монтаж коштує в середньому $ 200-300 залежно від складності підключення.